In vizor

Cladirile publice, un pericol pentru cetateni. Care sunt imobilele cu probleme din centrul orasului pe care sa le evitati

Nu mai este o noutate ca in centrul municipiului Cluj-Napoca de pe cladirile, in mare parte monumente istorice,  cad zi de zi bucati de tencuiala, necesitand in multe randuri interventia reprezentantilor ISU pentru indepartarea elementelor ce prezinta un potential pericol. Ziar de Cluj va prezinta cateva imobile aflate in administrare publica, aflate in stare avansata de degradare si pe care cetatenii municipiului ar trebui, pe cat posibil, sa le evite.

Cand vine vorba de refatadizarea cladirilor din centrul orasului aflate intr-o stare avansata de degradare Primaria Cluj-Napoca a emis nenumarate somatii. In marea lor majoritate aceste somatii au fost adresate persoanelor fizice sau juridice care au in proprietate  imobilele identificate ca fiind un adevarat pericol public. Un lucru pe care reprezentantii Politiei Locale, responsabili cu identificarea acestor bombe cu ceas din centrul orasului, il trec cu vederea, este faptul ca o serie de cladiri aflate in stare avansata de degradare se afla in administrarea institutiilor statului.

In urma cu mai bine de un an si jumatate, ca urmare a unor caderi de tencuiala de pe cladirea Primariei, administratia clujeana a decis sa execute lucrari de reparatie si intretinere la turnul imobilului de pe strada Motilor. Sub pretextul ca urmeaza sa demareze reabilitarea turnului cladirii de pe strada Motilor nr 3, administratia clujeana a preferat sa lase schelele amplasate si sa plateasca inchirierea acestora aproape un an si jumatate fara nici un rost. Suma platita unei firme de casa depaseste 13.000 euro. 

„Schelele apartin firmei Canion Imprex SRL, chiria platita de catre Primarie pentru acestea fiind de 0,01 lei/mp/ora. Acestea sunt contractate pana la finalizarea lucrarii amintite”, au transmis reprezentantii Biroului Mass Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Euras SRL din Satu Mare, firma omului de afaceri Mircea Letiu, este cea care reabiliteaza turnul sediului Primariei de pe Calea Motilor. Valoarea contractului se ridica la aproape 1,6 milioane de lei. In prezent, dupa ce ani buni nu s-a miscat nimic la refatadizarea cladirii, turnul a fost acoperit cu o plasa de protectie pentru ca bucatile de tencuiala sa nu ajunga in capul oamenilor.

Un alt imobil ce prezinta pericol pentru cetateni, de aceasta data pentru elevii Colegiului de Telecomunicatii, este cladirea de birouri a Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Cluj.  Aici, bucatile de tencuiala de sub streasina cladirii aflate in administrarea AJOFM au cazut de mai multe ori in curtea scolii invecinate. Desi fiecare an sunt alocati bani de la Bucuresti pentru renovari, Directia de Patrimoniu Cluj nu isi da avizele necesare, fapt ce i-a  obligat pe reprezentantii AJOFM  sa returneze sumele de bani.  Solutia provizorie  aplicata a fost montarea unor plase speciale, folosite in constructii.

Cladirea Teatului National din Piata Avram Iancu, desi a fost frumos vopsita in ultimii ani, mai prezinta in unele parti ale acoperisului elemente care pot pune in pericol siguranta celor care trec prin apropiere. Astfel in partea stanga a cladirii pot fi observate cu usurinta fisuri semnificative in tencuiala si la elementele de ornament.

Pe strada Dorobantilor, langa cladirea Finantelor Publice se afla noul sediu al Directiei Nationale Anticoruptie, sediu pe care Primaria Cluj-Napoca l-a dat in administrare ca urmare a solicitarii DNA a unui spatiu cu alta destiantie pentru a-si putea desfasura activitatea. Consilierii locali au votat, in 22 septembrie, trecerea imobilului respectiv din domeniul privat al primariei clujene in domeniul public, dupa care spatiul a trecut in administrarea DNA Cluj. In prezent se executa lucrari de renovare a cladirii insa de sub stresina imobilului, datorita starii avansate de degradare a acoperisului, mai cad uneori bucati de caramida.

O alta cladire fata de care administratia locala si nationala nu prezinta interes este cea a Prefecturii. Aici in repetate randuri angajatii au dat jos bucatile de tencuiala de pe fatada vestica a  imobilului, iar cativa cetateni au reclamat faptul ca de pe fatada a nordica a cladirii au cazut bucati de tencuiala. De mai bine de 6 ani nu s-au gasit resursele financiare necesare reparatiilor.

Cladirea de pe strada Eroilor numarul 2, in spatiul careia se afla sediile principalelor partide clujene, are  vopsit gardul in afara, insa in spatele acestuia balconul sta sa cada peste masinile parcate in curte. Nici acoperisul nu arata prea bine, tinand cont de faptul ca in urma cu doi ani bucati de tencuiala au cazut pe masina unui consilier local.

Turul cladirilor aflate in  administrarea publica se incheie pe strada Memorandumului, la sediul Electrica. Pragul imobilului il trec zilnic sute de clujeni pentru a-si plati facturile su pentru a incheia contracte de furnizare a energiei electrice. Desi se incaseaza de la populatie sute de mii de lei zilnic, imobilul se afla intr-o stare deplorabila si doar norocul face ca cei care utilizeaza trotuarul din apropiere sa nu se trezeasca la urgenta ca urmare a caderilor de tencuiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *