Cladirile-problema din centrul Clujului nu vor fi reabilitate nici anul acesta

Trece inca un an din proiectul de Mare Refatadizare a 1.000 de cladiri din centrul Clujului in care, de fapt, nu se intampla nimic. Cu toate ca in urma cu o luna Primaria anunta ca va reabilita 10 cladiri din centrul istoric cu bani din bugetul local, urmand sa ii recupereze ulterior de la proprietari, sansele ca aceste cladiri, in stare avansata de degradare, sa fie reparate in acest an sunt inexistente. Procedura de achizitie publica pentru contractul de executie a reparatiilor nu a fost inca demarata, prin urmare sunt sanse minime ca lucrarile sa inceapa prea curand. In tot acest timp cladirile se degradeaza si mai mult, si sunt un adevarat pericol pentru trecatori.

“Licitatia este in curs de organizare, probabil intr-o saptamana sau doua va fi lansata”, au precizat reprezentantii Primariei.

In 2013 primarul Emil Boc anunta cu surle si trambite demararea unui program multianual prin care, pana in 2018, vor fi refatadizate 1.000 de cladiri din centrul istoric.

“Propun un proiect de refatadizare a cladirilor din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, in care Primaria ofera un sprijin in procent de 20%, iar proprietarii au obligatia sa vina cu restul de 80%. Proprietarii care nu vor efectua aceste lucrari vor fi amendati. Daca proprietarii intra in parteneriat cu Primaria, noi platim costul integral al lucrarilor, iar in termen de 10 ani de zile acestia returneaza 80% din valoarea lucrarilor”, a explicat atunci primarul Emil Boc.

“Astfel, in perioada 2013 - 2014, vor fi refatadizate 101 cladiri de pe Bd. Eroilor, Piata Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior si strada Memorandumului, unde estimam un cost al lucrarilor de 2 milioane de euro. In perioada 2015 – 2016 vor fi refatadizate 399 de cladiri, iar in perioada 2016 - 2018, 456 de cladiri vor fi renovate”, mai aratau reprezentantii Primariei.

In realitate, insa, nu s-a intamplat nimic pana acum. Luna trecuta s-a votat in Consiliul Local un proiect prin care ece imobile din centrul orasului, aflate in stare avansata de degradare vor fi reabilitate in perioada urmatoare cu bani din bugetul local. Ulterior, pana la finalizarea lucrarilor, banii vor fi recuperati de la proprietari, care au fost notificati in prealabil sa efectueze de urgenta aceste lucrari. Dupa un an de rugaminti si somatii, lucrarile vor fi realizate la initiativa Primariei. Este prima actiune concreta in cadrul programului multianual de refatadizare, pornit in urma cu doi ani, in cadrul caruia urmeaza sa se reabiliteze 1.000 de cladiri din centrul istoric.

Cele 10 cladiri vizate se afla intr-o stare avansata de degradare, cu bucati de tencuiala cazute care pun in pericol viata trecatorilor. Care sunt acestea si cum arata le puteti vedea AICI.

 

Adauga comentariu