Din oras

Cladirea ISJ din coasta bisericii reformate de la Regionala se inalta. Autoritatile tac malc

La cativa metri de una dintre cladirile-simbol ale Clujului, biserica reformata cu doua turnuri , se construieste noul sediul al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Lucrarile afecteaza vizibil monumentul, iar oficialii bisericii au cautat o cale amiabila de rezolvare a problemei, insa nici ISJ, nici primaria nu au dat nici un raspuns in acest sens. 

Protestele Bisericii Reformate fata de plasarea unei constructii atat de aproape de cladire au inceput inca din luna mai a anului trecut, un un lant uman in jurul ei, iar placuta pe care scrie “Nu vrem Cathedral Piata 2” vegheaza din curtea bisericii din vara lui 2013. 

Oamenii bisericii s-au plans ca inspectoratul le-a dat sa semneze acordul pentru un plan, dupa care au pus in aplicare un altul, care le pericliteaza structura cladirii, linistea si aspectul vizual al bisericii. Terenul pus la dispozitie de autoritati pentru construirea unui sediu ISJ si a unei baze sportive se afla in spatele cladirii. Inainte de venirea comunistilor la putere, terenul a apartinut tot bisericii, insa cererea de retrocedare depusa cu cativa ani in urma nu a fost solutionata, pe motiv ca exista un acord scris prin care reprezentantii de atunci ai Episcopiei Reformate l-au donat statului de bunavoie.
Lucrarile de descarcare de sarcina arheologica au scos la iveala fragmente din vechea biserica reformata, in forma de cruce. Aceleasi sapaturi au mai scos la iveala un drum pietruit din vremea romanilor si un sarcofag roman, despre care preotii au aflat ca ar fi singurul de acest fel din Cluj si care, in mod neobisnuit, avea inauntru oase de animale.

Efectele santierului nu au intarziat sa apara. O vreme zona a fost inundata cu apa si in jurul ferestrelor bisericii care dau spre santier au aparut fisuri. 

Oamenii bisericii sunt ingrijorati de efectele pe care constructia le-ar putea avea asupra vechii cladiri, mai ales ca exista apa la adancime, asa ca au cerut o expertiza de la ISJ, cerere ramasa, de asemenea, fara vreun raspuns.

“E monstruos sa inghesui o asemenea constructie in biserica, sa ajungi sa te uiti din amvonul principal la o cladire. Nu avem vitralii, idea confesiunii noastre este ca totul sa fie cat mai deschis. Vom avea o imagine catre ceva sumbru”, a declarat la acea vreme preotul capelan Bartha Aladar. 

De atunci si pana acum singura schimbare este insa inaltarea cladirii ISJ, ajunsa la cel de-al doilea nivel. Nici oficialii nu au mai facut nici un demers, desi primarul Emil Boc le promisese celor doua parti organizarea unei mese rotunde pe aceasta tema, insa nici oamenii bisericii nu i-su actionat in instanta cum au amenintat. 

“Noi am trimis scrisori si catre primarie si catre ISJ, in decembrie 2013. Nu am mers inca in instanta, inca mai credem ca putem discuta amiabil. Nu am primit raspuns nici acum, se pare ca nici macar daunele de ordin estetic ale acestei cosntructii nu intereseaza pe nimeni”, a declarat Banyai Josef, avocatul bisericii reformate clujene. 

Pozitia ISJ in aceasta problema e una categorica. 

“Eu nu am ce sa ma inteleg cu ei cat timp baga toate strambele si fac scandal. Daca ar fi fost dupa ei, nu se mai construia nimic romanesc in centrul Clujului. Dupa ce le-am dat sute de cladiri din invatamant nu ne mai lasa sa construim nimic”, a declarat Valentin Cuibus, seful ISJ Cluj. 

Oficialii Primariei Municipiului Cluj-Napoca nu au putut fi contactati. 

Constructia din spatele bisericii a inceput in 2009, terenul de pe strada Arges avand aproximativ 5.000 mp. Lucrarile vizeaza spatii destinate Clubului Sportiv Scolar, cu sali de sport si bazine de inot, precum si o cladire in care va functiona ISJ, gazduit in prezent la Casa Invatatorului.

Biserica Reformata cu Doua Turnuri, un adevarat simbol al Clujului, a fost ridicata intre 1829 si 1879, iar constructia a fost inspirata de planurile bisericii reformate din Debrecen, Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *