Clădirea Institutului Oncologic din Cluj, unde sunt tratați bolnavii de leucemie, într-o stare avansată de degradare

Clădirea unde funcționează secția de Hematologie din cadrul Institului Oncologic și care este și sediul Catedrei de Hematologie de la UMF se degradează de la o zi la alta, în contrast cu clădirea modernă unde se află sediul IOCN.

„Clinica universitară de hematologie a IOCN. O clădire care din afară pare dezafectată și periculoasă, în contrast cu IOCN, care e o clădire modernă. Habar nu am de ce arată așa, dar e tot mai degradată în ultimii ani. Nunu, nu e Gaza, e Cluj. Știți voi, Las Vegasul României, leaganul civilizației carpato-danubiano-pontice. Silicon Valley autohton, Dubaiul mioritic. Și, mai ales, Clujul medical”, sesizează un clujean.

Un alt cetățean confirmă faptul că și în interior clădirea arată la fel și că fiecare vizită este o teleportare în anii 1900.

Secţia Hematologie a Institutului Oncologic “Ion Chiricuţă” este situată într-o clădire separată de sediul principal, pe Bvd. 21 Decembrie Nr. 73. Această clădire a fost de fapt sediul iniţial al Institutului, functionând ca atare din perioada interbelică până în anii ’60 când a fost contruită clădirea nouă.

Secţia Hematologie este împarţită pe mai multe pavilioane, pavilionul principal, cu cele 14 saloane având în total 56 de paturi, un pavilion care adăposteşte laboratorul secţiei, un pavilion de radiologie si un pavilion în care se găseşte serviciul de ambulator.

În cadrul secţiei se diagnosticheaza şi tratează pacienţi adulţi cu hemopatii maligne (leucemii acute şi cronice, limfoproliferari maligne) dar şi pacienţi cu afecţiuni benigne ale sângelui cum ar fi anemiile, hemofiliile, trombocitopeniile imune, etc. Secţia constituie de asemenea sediul Catedrei de Hematologie a UMF Cluj, deci baza de învătaţământ de profil pentru studenţi şi rezidenţi.

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere de la Institutul Oncologic privind starea de degradare a clădrii și eventualele proiecte de modernizare. 

Adauga comentariu