Cladirea care a gazduit prima scoala romaneasca din Cluj se darama. Autoritatile nu misca un deget

Marea refatadizare, programul anuntat de acum doi ani de administratia locala, prin care pana in 2018 1.000 de cladiri din centrul Clujului ar fi refatadizate nu isi arata vreun efect. Multe cladiri din centrul orasului sunt in stare avansata de degradare, in timp ce municipalitatea nu face mare lucru pentru a le reabilita. Chiar si imobile emblematice pentru oras au nevoie urgenta de reparatii, in schimb administratia locala este preocupata ca pepenarii ar putea afecta negativ imaginea orasului de Capitala Europeana a Tineretului.

Faptul ca pe strada Napoca, la numarul 8, edificiul in care a functionat prima scoala romaneasca din Cluj-Napoca, infiintata in 1835, tencuiala este cazuta nu poate decat sa ne laude in ochii strainilor. Asta par sa creada reprezentantii administratiei locale, avand in vedere ca proprietarul cladirii nu a fost pana acum somat sa ia masuri pentru reabilitarea cladirii.

Transmiterea somatiilor este primul pas pe care municipalitatea trebuie sa o faca in cazul cladirilor care necesita lucrari de refatadizare. Apoi proprietarii imobilelor aflate intr-o stare avansata de degradare trebuie sa contacteze un expert tehnic atestat, care sa redacteze o nota tehnica de constatare.

Proprietarii trebuie sa transmita la registratura primariei municipiului Cluj-Napoca un acord scris, insa nu mai tarziu de 60 de zile de la primirea notificarii. Apoi, se trece la executarea lucrarilor de interventie, in baza proiectului autorizat si a documentatiei tehnice, in termen de 12 luni de la primirea notificarii, termen ce poate fi majorat cu 6 luni numai cu acordul scris al primarului.

Ultima etapa este repectia lucrarilor. Daca nu se conformeaza, proprietarii vor fi sanctionati cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (conform HCL nr. 358/2013).

Primaria a gandit un program de facilizare a proiectului. Astfel, proprietarii imobilelor degradate au la dispozitie doua variante prin care pot realiza lucrarile de protejare si interventie la cladiri. In primul rand, lucrarile pot fi realizate din resurse financiare proprii, situatie in care acestia au posibilitatea de a beneficia de credit bancar cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, precum si acoperirea costurilor privind contravaloarea documentatiei tehnice si a 20% sub forma de grant pentru executia lucrarilor.

O a doua varianta este acordarea unui sprijin financiar rambursabil de la bugetul local. Banii trebuie restituiti primariei in termen de zece ani.

Comentarii

Tudor

18.06.2015 15:46

Eu as fi extrem de curios ce s-ar intampla cu un imobil care este reprezentativ pentru minoritatea maghiara din Cluj,imobil aflat in aceeasi stare..Sunt ferm convis ca UDMR-ul ar fi mers pana-n panzele albe pentru a gasi solutii si a-l restaura, si...bravo lor,jos palaria.Asta inseamna sa te intereseze si altceva decat ciolanul si spaga.Pacat ca aste oras si aceasta tara are asemenea conducatori dar si mai mare pacat este ca noi stam cu mainile-n san si vorbim la colt de strada,sau bloc sau o berica rece.Astia ar trebui executati ca-n evul mediu in piata publica dar incet,nu impuscati ca-i prea simplu.Asa...de o echipa de calai cu experienta...:D

ALEGATOR

18.06.2015 22:10

Din pacate cei de la Urbanism mai mult te incurca decat sa ajute realizarea acestor reparatii.Cei de la monumente istorice te tin aproape un an pentru avizul necesar la autorizatia de constructie. 

Burdujel

19.06.2015 00:01

Nu inteleg de ce trebuie sa dam noi, cetatenii, bani ca unii sa-si intretina casele.Rupeti-le spatele cu amenzi, apoi executati-le silit casa si renovati-o. Daca acea casa ramane in patrimoniul statului inteleg. Dar sa dai bani unor zgarie branza... da-o-n...ma rog

Adauga comentariu