Cititorii Ziar de Cluj ne obligă să redezgropăm încârlândâcurile de cumetrie ale vicepreședintelui CJ Cluj din partea PNL, Marius Mânzat. Cu de-alde din aceștia ni se cere “O țară ca afară”?!

Ni se scrie la Redacție: “Președintele Consiliului de Administrație al Drumuri și Poduri Județene Cluj, d-l Curt Ioan, este nașul vicepreședintelui Consiliului județean Cluj este d-l Mânzat Marius. Membră în Consiliul de Administrație a Tetarom SA este fina aceluiași vicepreședinte al CJ Cluj, Mânzat Marius, d-na Radu Renata. Capac peste cumetrie, Directorul Companiei de Apă Dej este cumnatul vicepreședintelui Mânzat Marius, d-l Oargă Ovidiu”.

O, dar noi știam despre aceste încârlândâcuri politice de cumetrie încă din anul de grație 2016 când am și scris o scrisorică vajnicei Agenții Naționale de Integritate în care am relatat cam ce ne nedumerește pe noi sub litera și spiritul Legii.

Prima dată ne-am întrebat de ce se uită Prefectul, ca mânzatul la poarta nouă, la aceste cumetrii. În fond, tocmai ce se făcuseră niște perversiuni cu Legea pe Bugetul Consiliului Județean Cluj (vedeți pe link-uri pe ce legi s-au urinat cu boltă consilierii județeni). Motiv pentru care, dintr-“un banal motiv administrativ", Bugetul Clujului era lovit de nulitate.

Dar prefectul de atunci, Gheorghe Vușcan, un fel de aprinzător de foc la grătarele lui Ioan Rus, n-a catadicsit să se sesizeze în urma materialelor publicate în presa centrală și locală. În fond, județul e mic, iar nevasta lui Marius Mânzat era (mai este) judecător la Judecătoria Dej, iar pe atunci, relațiile dintre acesta și familia ex-primarului Sabo din Gherla nu se răciseră. Iar nevasta lui Sabo tocmai ce era prim-procuror al Tribunalului Cluj.

Dar noi n-am pus la îndoială niciodată verticalitatea și curajul ex-prefectului Gheorghe Vușcan… De ce să iasă domnia sa la înaintare când aprigi bărbați și vajnice femei ce-și fac somnul de procurori în instituțiile de profil ale Republicii Autonome Cluj nu au ieșit niciodată să verifice nici măcar o perversiune făcută cu bugetele publice care țin de Alin Tișe și Emil Boc (și încă câțiva intangibili).

(Apropos de fericita familie în care nevasta e judecător și fiica avocat, Marius Mânzat, pe atunci președinte al CJ Cluj – în 2015 -, a câștigat în primă instanță un proces împotriva unei bănci, reprezentat fiind de fiică, atât domnia sa, cât și soția, apoi au încheiat o înțelegere cu banca; nu judec, doar relatez, în fond orice om are dreptul la dreaptă judecată, nu?)

Bun. Văzând noi că tăcerea peștelui de la cap se împute, ne-am adresat Agenției Naționale de Integritate. Iar aceasta ne-a răspuns cam după un an că:

Urmare la Adresa Ziar de Cluj nr. 33849/G/II/09.08.2016, prin Adresa nr. 37902/G/II/13.09.2016, ANI solicită:

Având în vedere cele mai sus menționate, în situația în care dețineți documente și înscrisuri care să vină în sprijinul aspectelor semnalate și dn care să rezulte indicii cu privire la un posibil conflict de interese, din care să rezulte interesul personal sau patrimonial al consilierilor județeni la care faceți referire, vă invităm să formulați o nouă petiție însoțită de documente justificative”.

Hi-hi-hi și ha-ha-ha, o agenție a statului ne cerea nouă, niște jurnaliști, să investigăm în locul lor!

În ce-l privește pe consilierul judeţean PSD, Vasile Sălătioan, le-am trimis contractele cu DGASPC în valoare de sute de mii de euro. Acesta era deja în stare de incompatibilitate de mai bine de un an deși nega acest lucru cu vehemență (vezi: Un drept la replică în care consilierul judeţean PSD Vasile Sălătioan se dezice de firma care încasează sute de mii de euro de la DGASPC. Numai că ASY Exim și ASY Instal fac afaceri în același sediu și au aceeași secretară).

În ce-l privește pe Marius Mânzat am formulat o nouă sesizare (să țineți minte că era în 15 octombrie 2016; insist pentru că, de atunci și până azi, cu nesimțirea caracteristică funcționarilor publici ai statului român, indoferent în care funcție își joacă Solitair-ul sau Tetris-ul, nu am primit nici un răspuns):

“Este Marius Mânzat (el însuși liberal) afin de gradul II cu numitul Ovidiu Oargă șef al Sucursalei Dej a Companiei de Apă Someș SA, al cărei “patron” este Consiliul Județean Cluj? Dacă numitul Ovidiu Oargă, liberal convins și el, este una și aceeași persoană cu cumnatul Ovidiu Oargă și cu directorul Sucursalei Dej a Companiei de Apă, atunci da.

Și ce zice Legea, prin Art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare)? Că “nu poate lua parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor, consilierul care, fie personal, fie prin soț, soție, afin sau rude, până la gradul al 4-lea inclusiv, are un interes patrimonial sau personal în problema supusă dezbaterii. În consecință, anunțarea interesului patrimonial sau personal și abținerea de la deliberare și de la adoptarea hotărârilor se consemnează în mod obligatoriu în procesul verbal al ședinței”. Și asta pentru că, orice hotărâre adoptată cu încălcarea acestor pevederi este nulă de drept.

Iar “Ghidul privind incompatibilitatea și conflictele de interse”, după care s-ar fi putut ghida și Marius Mânzat, ne zice tranșant că cumnatul este afin de gradul II.

Hopa! Cine a votat în decembrie anul trecut Bugetul CJ Cluj și nici măcar nu a anunțat că ar avea vreo incompatubilitate în portofoliu? Marius Mânzat.

Este Compania de Apă SA cu tot cu sucursalele sale componentă a Bugetului CJ Cluj? ESTE.

Marius Mânzat, este genul de om care-și ține dușmanii aproape și afinii și mai aproape. După ce a fost suspendat din funcţia de director al DAST în momentul în care a ales să accepte funcţia de preşedinte al CJ Cluj, să-i țină cald locul până când poate revine la post, l-a pus în pită pe nașul Ioan Curt. Știindu-l om milos din fire, asta ne pune să mai scoatem niște întrebări din săculeț.

A fost afinul de gradul II Ovidiu Oargă în Consiliul de Administrație al RADJ pe vremea când director era Călin Platon (fostul prefect liberal al Clujului care a avut amabilitatea să conducă băut la volan și să omoare un copil pe trecerea de pietoni)? Dar Marius Mânzat a fost membru în AGA la Compania de Apă? Coincide vreuna dintre aceste funcții deținute cu situația în care Marius Mânzat era și consilier județean și vota (fără să se abțină conform legii) bani pentru Drumurile județene, unde era afinul de gradul II al domniei sale?

Că avem precedentul, descris pe larg de către Ziar de Cluj, când soțul Călin Marcel Găbudean era membru în CA la RADJ și soția Adina Găbudean (fostă Rațiu) în calitatea sa de consilier județean a votat niște bani, iar votul său a dus la contestarea licitației pentru Tetarom I. S-a încălcat Art. 69 din OUG 34/2006.

Nu sunt sigur dacă în ce-l privește pe Marius Mânzat se aplică cumva prevederile Art. 253 (indice 1) C.P. – Conflictul de interese: “Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Dar îl pomenesc spre meditație.

Știu, se poate invoca faptul că Compania județeană de Apă nu primește bani de la CJ Cluj, deși CJ Cluj este “patronul” acesteia, ci numai co-finanțări pe proiecte europene. Dar co-finanțările se fac tot din bani publici, bani care țin de Bugetul Clujului. sper (că altfel nu văd cum sunt prevăzuți pentru a fi cheltuiți).

Așa că, vrând, nevrând, tot despre incompatibilitate vorbim.”

PS: Că tot vorbim despre cumetrii politice, să ne aducem aminte și de componența Consiliului de Administrație a Companiei de Drumuri și Poduri condusă spre faliment, deși în ea s-au pompat câteva milioane de euro de către penelistul Călin Platon, acum fugar la particular. În mai 2018, membrii Consiliului de Administraţie erau: Curt Ioan, naşul vicepreşedintelui CJ Cluj Marius Mânzat, Crainic Viorel, fostul primar din Beliş, Cîmpean Laurențiu-Lucian, fost şef pe la afacerea PSD din Dej Somes SA, Mărginean Andrei Dan, soţul unei ”şefuţe” de la Oficiul de Cadastru Cluj care are firma Topo Mania SRL cu care CJ Cluj a încheiat contracte, Oprea Augustin,”înşurubat” de PSD ca șefuleț și în companii de stat ca Hidroelectrica Cluj sau Hidro Tarniţa, Szekely Istvan, membru UDMR şi Kinizsi P.I. Zoltan, director adjunct la Sala Polivalentă, membru în CA-ul de la Agrotransilvania, companii ale CJ Cluj, şi Chira Beniamin Marius, liberal, inspector şcolar şi… profesor la Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă din oraş.

Cum spumele mării să faci OPOZIȚIE în acest județ în care politicienii își împart cot la cot sinecurile din bani publici?! USL TRĂIEȘTE LA CLUJ, USL ÎNCĂ MAI FURĂ DE LA NOI!

Adauga comentariu