Circ, teatru si business. Trupa Famous aduce show-ul total la distractiile Clujului

Au pus pe roate o trupa de pantomima in liceu la Iasi, s-au mutat la Cluj si au coagulat zeci de artisti, elevi, studenti sau gimnasti intr-o miscare care a dus la aparitia celor mai spectaculoase personaje si show-uri de la sarbatorile orasului. Fie ca fac senzatie la Zilele Clujului, la serbarea de Craciun de la Iulius Mall sau la petreceri private, membrii Companiei de teatru, acrobatie si jonglerie Famous din Cluj isi pregatesc personajele ca la carte, iar scenografia taie orice respiratie. 

Dragoni fiorosi, clovni gigantici, frumoase domnite care saluta multimea de la cativa metri inaltime, un om-oglinda, statui vii si mimi care fac numere teribile in mijlocul pietelor sunt personaje omniprezente in aceasta perioada prin centrul orasului. Fac parte din “scenariul” de la Zilele Clujului, insa au mai aparut in mijlocul multimilor si cu alte ocazii. 

„Ne-am propus sa va oferim portia de entertainment, aducand in lumina reflectoarelor spectacole de teatru, pantomima, momente de acrobatie, jonglerii, barmani jongleri, magie, animatie, fachiris, animatori, statui vii, personaje de poveste, zane, pirati, Moş Craciuni, Mascote şi show-uri dinamice si amuzante cu personaje pe catalige speciale pentru acrobatii”, se arata pe site-ul companiei. 

Totul a inceput in 2006, la Iasi. 

„Eram licean la acea vreme si mi-am conceput primul numar de pantomima. A urmat apoi dezvoltarea unei trupe formate din patru oameni, axata pe partea de teatru stradal. De doi ani ne-am mutat la Cluj, la inceput pentru studii. Se stie ca facultatea de teatru de la Cluj este extraordinara. Apoi, am decis sa ramanem. Ne place foarte mult orasul si piata e mult mai bogata aici”, a relatat Cezar Lungu, fondatorul companiei, pentru Ziar de Cluj. 

In prezent, Famous reuneste 20 de artisti, nu doar actori, ci si elevi, studenti sau gimnasti. Partea de acrobatii e coordonata de un gimnast profesionist, iar designul este semnat de Alexandra Margineanu. 

„In general, incercam sa ne inspiram de la trupe internationale, cum ar fi Cirque du Soleil. Avem o galerie intreaga de personaje cu o lume a lor. Constructia fiecaruia incepe de la construirea partii de actorie, fiecare artist in parte isi lucreaza in detaliu personajul, dupa care se alcatuiesc costumele, si ele realizate foarte minutios. De exemplu, la omul des ticla s-a lucrat patru saptamani, s-a finisat fiecare ciob in parte”, a detaliat fondatorul trupei. 

Constructia unui personaj necesita cate o luna de munca si repetitii. 

„Mersul pe catalige nu e atat de greu cum pare. E ca si cum ai merge pe calcaie. Importanta e inaltimea si eleganta pe care trebuie sa o dai personajului, asta e cea mai dificila parte. Totusi, avem artisti care au invatat totul intr-o saptamana”, a mai spus Lungu. 

Pana acum nu a cazut nici un artist de pe catalige in timpul show-urilor, doar la repetitii. In timp ce isi exerseaza rolul, fiecare invata inca de la primele lectii tehnici speciale de cadere in caz de asemenea accidente. La fel se intampla si cu cei care merg pe monociclu. 

Se poate trai din aceasta arta la Cluj?

„Din arta e complicat sa traiesti in Romania. Putini oameni reusesc sa invete asta cu adevarat. La noi, merge ca un hobby, un part-time”, marturiseste fondatorul companiei. 

In „oferta” celor de la Famous se regaseste si animatia la petreceri. 

„Facem show si la petrecerile pentru copii, si pentru corporatii, si la botezuri sau nunti. De Craciun, de pilda, am fost la o serbare la Iulius Mall unde am dus o intreaga parada de personaje. La petrecerile pentru copii e fascinant: cum nu ai un public unitar, trebuie sa te axezi pe fiecare copil in parte si trebuie sa te porti cu el ca si cum ar fi copilul tau”, dezvaluie acesta. 

In privinta crizei economice, fondatorul companiei crede ca se mai simte in acest domeniu doar in Romania. 

"Avem spectacole anuale in Anglia si in Quatar si pot spune ca acolo nu se mai simte criza”, a apreciat Cezar Lungu. 

Foto: Facebook

Comentarii

napoca

26.05.2014 17:49

mai multe zone pietonale in centru!!!!!

Adauga comentariu