CIOLANUL MIC DE ÎMPĂRŢIT, FACE SCANDALUL DIN COALIŢIE MARE! USR-PLUS calcă pe urmele lui Dragnea: Ameninţă că îşi trântesc guvernul prin moţiune de cenzură

S-a iscat scandal major între USR PLUS și PNL din cauza programului de 50 de miliarde lei pentru primării. USR PLUS amenință cu moțiunea de cenzură. Ședința de guvern a fost suspendată.

Şedința de miercuri a guvernului, suspendată între timp, a prilejuit o nouă dispută între miniștrii liberali și cei din USR PLUS. Motivul? Faptul că premierul Florin Cîțu a vrut să introducă controversatul program Anghel Saligny pe ordinea de zi suplimentară.

USR PLUS se opune proiectului, care nu are în acest moment avizul de la Ministerul Justiției. Proiectul de ordonanță de urgență nu apare pe ordinea de zi făcută publică de guvern.

Programul Anghel Saligny, promis de Cîțu în plină campanie electorală internă în PNL, prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei în următorii 6 ani pentru mici proiecte de infrastructură în teritoriu.

USR PLUS a respins însă proiectul, motivând că preia toate erorile din vechiul PNDL – programul prin care Liviu Dragnea a controlat PSD.

De altfel miniștrii USR PLUS au amenințat că vor părăsi ședința dacă premierul continuă cu proiectul de OUG pentru programul Anghel Saligny.

Premierul Florin Cîțu a invocat un presupus aviz tacit al Ministerului Justiției pentru proiectul de OUG Anghel Saligny, dar miniștrii USR PLUS s-au opus și au arătat că nu există un astfel de aviz.

Ședința de guvern a fost suspendată până la ora 19, fapt confirmat şi de către Biroul de presă al guvernului. Conform comunicării oficiale, decizia de suspendare ar fi fost luată ”în contextul începerii noii sesiuni parlamentare”. De fapt şedinţa a fost suspendată pentru consultări între liderii Coaliţiei de guvernare, deoarece miniştri USR-PLUS au refuzat să accepte OUG pentru proiectul Anghel Saligny.

Mai mult, liderii USR-PLUS discutau în şedinţa de partid de la ora 13.00 despre posibilitatea de a depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu dacă premierul forțează adoptarea programului Anghel Saligny.

Cîţu este dispus să treacă peste deciziile USR-PLUS

Conform stiripesurse.ro, premierul Florin Cîțu le-a spus celor de la USR-PLUS că acest proiect va fi adoptat, indiferent de opoziția întâmpinată. Miniștrii USR-PLUS refuză să avizeze proiectul, iar premierul Florin Cîțu le-a cerut să dea un aviz pozitiv/negativ, dar să fie dat un aviz, în așa fel încât proiectul să fie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

SecUSR-PLUS umblă şi cu şantajul

Recent, cei de la USR-PLUS au condiționat adoptarea Programului ”Anghel Saligny” de adoptarea proiectului privind desființarea Secției Speciale.

Conform sursei citate, astăzi, liderii USR-PLUS au schimbat strategia și i-au cerut premierului Florin Cîțu o listă cu criteriile care vor sta la baza acordării finanțărilor prin Programul ”Anghel Saligny”. Premierul le-ar fi spus că sunt folosite aceleași criterii de la acordarea fondurilor europene, însă le-a spus celor de la USR-PLUS că au mână liberă să vină cu propria listă de criterii de acordare, dacă în acest fel vor vota proiectul.

Un important lider PNL a explicat sursei citate care este poziția liberalilor în tot acest scandal. ”Indiferent de situație, noi mergem înainte, nu vom ceda sub nicio formă pentru că este vorba despre investiții”.

În aceste condiții, cei de la USR-PLUS amenință nu doar cu ieșirea de la guvernare, ci chiar cu depunerea unei moțiuni de cenzură. Demersul pare unul sortit eșecului, asta pentru că și cei de la PSD susțin Programul ”Anghel Saligny”, având primari care îl așteaptă ca pe pâinea caldă.

Liderii USR PLUS discută trei variante de lucru în relația cu PNL: Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS, Depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului sau negociere cu PNL pentru susținerea proiectelor din Justiție

În ședință, Dan Barna și Cristian Ghinea au propus depunerea unei moțiuni de cenzură, dar Dacian Cioloș a spus că nu este o soluție fezabilă, pentru că USR PLUS nu are suficienți parlamentari și ar însemna să depindă de PSD. În schimb, Cioloș a propus ca ultimă soluție demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS și provocarea unei crize guvernamentale.

Hop şi Orban cu săgetuţa:

”Și eu susțin programul de investiții, dar fără să afectăm coeziunea coalitiei și cu respectarea legilor și constituției”, a declarat miercuri Ludovic Orban, președintele PNL, când a fost întrebat de reporteri despre criza dintre premierul Florin Cîțu și USR PLUS.

Ludovic Orban l-a criticat voalat pe Cîțu, spunând că ”sper că motivul adoptării acestui proiect, despre care eu vorbesc încă din luna ianuarie, se face pentru scopul real, adică dezvoltarea infrastructurii în comunitățile locale”.

Florin Cîțu a lansat o amenințare voalată la adresa miniștrilor USR și i-a atenționat că încalcă legea

”Eu nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcție și să nu își respecte ceea ce are de făcut. Nu există așa ceva în Guvernul României.”, a spus Florin Cîțu.

Surse apropiate premierului au explicat pentru stiripesurse.ro substratul acestei declarații. Proiectul a fost depus în primă lectură în Guvern, iar premierul a constatat faptul că termenul de adoptare a fost depășit, deci ar putea fi adoptat tacit.

În opinia lui Cîțu, refuzul miniștrilor USR de a emite avizele necesare constituie o încălcare a legii și aceștia pot fi acuzați de abuz în serviciu, pentru că nu-și respectă atribuțiile legale.

Adauga comentariu