Diete

Ciocolata si dietele

Ciocolata ingrasa?! Iata cosmarul celor mai multe femei. Pe de o parte o adora, pe de alta parte, cred ca ingrasa. De aceea fiecare bucatica de ciocolata se transforma intr-o placere vinovata, adica de doua ori placere! Si dorinta de ciocolata se amplifica astfel, urmand ca teama de efectele ei sa sporeasca si ea.

Lucrurile ar sta cu totul altfel, daca ciocolata ar fi integrata in cantitatati firesti unui regim alimentar moderat. Aceasta, deoarece fiecare dintre noi ar trebui sa stie ca ciocolata nu ingrasa mai mult decat alte alimente. Dar sa fim sinceri: cine face exces de paine cu branza? In schimb ciocoholicii sunt multi si neinduplecati, tocmai pentru ca nu pot rezista farmecelor ciocolatei si mai vor de fiecare data inca putin, inca o bucatica…

Care din componentele ciocolatei ingrasa cel mai mult? Primul vinovat este desigur zaharul, urmat indeaproape de grasimile adaugate: frisca, lapte, unt, alune… La polul opus se afla pudra de cacao, care nu numai ca nu ingrasa, ci, prin efectul antioxidant, ajuta la pastrarea unui nivel optim al greutatii. Se vede deci ca ciocolata amara scapa de inconvenientele siluetei, de aceea ea este recomandata in unele cure de slabire, atat pentru efectele sale biochimice si metabolice, cat mai ales datorita efectelor asupra starii de spirit. Daca ati putea slabi mancand ciocolata amaruie, s-ar putea sa obtineti totusi efectul contrar, daca veti manca ciocolata alba. Iar daca vreti sa va puneti pe ingrasat, s-ar putea sa aveti sorti de izbanda cu o ciocolata alba umpluta cu caramel.

O dieta care este respinsa afectiv din pricina austeritatii ei, o dieta care inseamna inversul placerii nu are sorti de izbanda. Odata scapate de sub constrangerea (auto)impusa, fizicul si psihicul se vor revolta si vor supracompensa. Astfel kilogramele pierdute vor fi refacute imediat, ba inca se poate sa se formeze un mic bonus pe burtica si pe solduri! Este ceea ce se numeste “efectul yo-yo”.

Cu totul astfel stau lucrurile in cazul unei diete care nu bareaza accesul la orice placere culinara. Pentru ca multora dintre noi ciocolata a ajuns sa fie sinonima cu placerea, admiterea ei in regim ne garanteaza ca pe timpul dietei nu rupem orice legatura cu deliciile vietii. In plus, hormonul fericirii ascuns in substanta neagra ne asigura ca vom duce totul usor si cu placere.

Cea mai simpla dieta cu ciocolata este una ad-hoc, ce foloseste proprietatile anorexigene ale divinului aliment. Inainte de o masa ce se anunta copioasa, mancati o bucatica din ciocolata favorita – nu luati orice fel de ciocolata numai pentru ca sa scrie in instructiunile de slabit! In aceasta dieta improvizata nu aveti nici o obligatie. Nu faceti rabat la calitate sau la pret; acordati-va placerea celui mai bun lucru; savurati incet ciocolata…, lasati-o sa se desfasoare complet… si apoi mergeti la masa! Veti constata ca nu mai aveti de ce sa mancati doua portii de cartofi cu friptura sau sa adaugati ulei la salata. Cu timpul, rezultatele se vor vedea in centimetri si kilograme.Si nu ati renuntat catusi de putin la ceea ce va place cu adevarat!

Insa dieta cu ciocolata a fost luata realmente in serios si fundamentata stiintific in ultimii ani, de cand dezechilibrul hormonal a inceput sa fie considerat principalul factor responsabil pentru obezitate. Glanda pituitara (de la baza creierului), glanda pineala (din diencefal), tiroida si paratiroidele si glandele suprarenale joaca toate un rol foarte important in normalizarea inaltimii, conturului si tipului corpului. Astfel, castiga din ce in ce mai multi adepti teoria dupa care radicalii liberi afecteaza functionarea glandelor endocrine, cu consecinte directe asupra metabolismului carbohidratilor, proteinelor si lipidelor. Corpul va tinde deci sa acumuleze mai mult. Acest proces se poate inversa prin administrarea de antioxidanti, care combat actiunea radicalilor liberi sau cel putin ii tin in sah. Odata cu controlul asupra radicalilor liberi, se reface echilibrul hormonal si normalizarea greutatii urmeaza de la sine.

Se pare ca cea mai mare parte a obezilor au in corpurile lor cantitati impresionante de radicali liberi. Polifenolii, substantele antioxidante din bobul de cacao, domesticesc acesti radicali si opresc procesul de oxidare. Consumand alimente bogate in polifenoli, in cazul nostru ciocolata, se neutralizeaza radicalii liberi care dezechilibrau activitatea glandelor endocrine. Acestora din urma le este refacuta capacitatea de a regla greutatea; ele vor determina apoi eliminarea greutatii in plus.

Acestea sunt principiile dupa care se ghideaza Chocolate Lover’s Diet, un progam foarte la moda in Statele Unite, pe care il urmeaza mii de persoane. Aceasta dieta se bazeaza pe un soi de pudra de ciocolata speciala, fabricata astfel incat sa concentreze la maximum proprietatile antioxidante.

Daca sunteti impatimita de ciocolata si vreti cantitati mari, dar va e frica de consecintele asupra siluetei, nu incercati sa recurgeti la inlocuirea consumului de ciocolata normala cu ceea ce se numeste ciocolata light. Ea nu este nicidecum mai usoara in ceea ce priveste repercursiunile asupra curbelor corpului! Denumirea “light” indica faptul ca produsul respectiv nu contine zahar, fiind destinat in primul rand diabeticilor. In schimb, el contine o cantitate mai mare de grasimi, ceea ce inseamna ca sub raport caloric este comparabil, uneori, superior unei ciocolate normale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *