Cineva ar trebui să-i spună Primarului că ar fi timpul să se ridice la nivelul cetățenilor

Szakats Istvan

Azi, Primarul i-a invitat pe cei curioși de soarta Hotelului Cristian - o altă hidoșenie de top a Orașului de Cinci Stele - să-l “întrebe pe Funar", nu pe el. Vai vai.

"Viața e un meci la categoria grea / Cea mai buna lovitură rămâne eschiva" - cântă Paraziții - dar nici în halul asta, domnule Primar.

Că ok, știm și noi să dăm cu Funar ... dar tehnic vorbind, Clujul mai avea și mai are niște instituții acolo: un Inspectorat de Stat în Construcții, o Poliție Locală, un Consiliu Local. Ăia ce păzeau? Și ce păzesc?

Să dai vina pe mortul politic așa? Zău? De responsabilitatea instituțională, când vorbim?

E șmecher să dai vina pe când pe Funar, când pe arhitecți, când pe cetățeni, și tu să scoți un Raport al Primarului (de sute de pagini) din care ieși de-un roz bonbon de puritate chimică. Nicio hibă, nici măcar vreo provocare acolo. Chuck Norris ar face hepatită de invidie.

Și Municipiul? Ei bine, în Orașul Coșcigului, al Hotelului Cristian, al Lombului de se Prăvale, al Someșului Muced, Raportul Primarului nu identifică niciun nici măcar un singur bai - nici la nivelul orașului. A, ba, unul: covidul - dar de care, cu un pic de atenție împreună, om scăpa.
Dar dincolo de neprihăneala propagandistică și arogarea tuturor meritelor printr-un PR absolutist (cazul acelei comunicări interne ale Primăriei din care aflam că toate goarnele trebuie să le sufle Emil), împreună cu șmecheria de-a plasa responsabilitatea mereu pe un Funar oarecare - arată perpetuarea unei logici feudale în modul de-a imagina guvernarea orașul.

Și aici se rupe malul.

Pentru că între timp tot pe primar îl auzim lăudându-se strategic și că orașul este "smart", cetățeanul este "smart" și cu toții, iată, contribuim la "co-crearea" orașului.

Poi boss, amu hai să ne decidem, ce-i cetățeanul? Prost de bubuie, sau smart? Că de luat, îl cam iei de prost. Suntem în care secol? XVI, sau XXI?

Pentru mine unul ar fi deosebit trist să aflăm - din enunțuri precum asta cu "întrebați-l pe Funar" că Primarul de fapt își crede cetățeanul prost - pentru că asta ar însemna că și discursul cu "orașul smart" e doar încă un praf pe tobă, o iluzie, și care servește doar interesul unor puțini.
Aș fi foarte bucuros în schimb să aflăm, în interesul nostru comun, că "orașul smart" (bazat pe cetățeni "smart", că doar așa zice literatura, vă pot confirma experții) e pe bune.

Dar atunci să-ți servești cetățenii cu dume gen "întrebați-l pe Funar" nu ține. Că arată lipsă de respect. Chiar desconsiderare.

Zice Paraziții, tot în Categoria Grea: "Aș vrea să mor înainte să devin inutil" - iar asta, în termeni Primărești, înseamnă în primul rând să ții pasul cu orașul tău, cu cetățenii tăi.

Să nu-i tot duci de nas.

Să nu crezi că orice bluf se poate acoperi cu un alt bluf mai mare, ad infinitum.

Și să ai un PUG decent, ca să-și poată face oamenii ăia niște PUZ-uri și case, gen.

Adauga comentariu