Cinemobilul, „IMAX” pentru mediul rural. Un tanar din Cluj vrea sa strabata Romania in lung si-n lat pentru a le proiecta filme oamenilor de la tara

Alexandru Tudor este un tanar clujean ce a initiat un proiect pe cat de inedit, pe atat de binevenit – un cinematograf mobil. Din dorinta de a ajunge cat mai aproape de comunitatile defavorizate din tara, tanarul a adaptat o duba si, dupa ce a dotat-o cu echipamente necesare proiectarii filmelor, a transformat-o intr-un cinemobil gata oricand sa le ofere celor mai putin norocosi sansa de a viziona un film.

Cinemobilul este proiectul de suflet initiat de Alexandru Tudor, prin care isi doreste sa fie de folos comunitatii printr-o modalitate ingenioasa. La fel ca multi tineri de varsta lui, Alex a incercat viata de „corporatist”, cu un job bine platit „from nine to five” in ciuda schimbarilor pe care le-a facut in viata profesionala, a ramas constanta intrebare „asa, si?”. A fost voluntar in cadrul Crucea Rosie Cluj, unde a participat la numeroase campanii umanitare si a participat la o campanie umanitara in Togo, Africa. Intr-un final, senzatia ca orice ar face tot s-ar simti inutil l-a determinat sa transforme intrebare in „Asa ca..” si astfel sa schimbe unghiul din care priveste realitatea.

„M-am hotarat sa fac ceva mai mult decat sa-mi satisfac propriile placeri si sa incep sa contribui la societatea in care traiesc. Exista cu siguranta in comunitatile pe care le voi strabate de-a lungul pelerinajului meu oameni care nu au calcat niciodata intr-o sala de cinematograf, care nu au vazut un film proiectat pe un ecran mare alaturi de alti 20-30 de oameni. Voi transforma zicala „Daca nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte” in „Daca nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la el”, cu alte cuvinte voi construi un cinematograf mobil”, povesteste Alexandru pe site-ul dedicat cinemobilului.

4.000 de lei pentru ca filmele sa ajunga la toata lumea

Zis si facut – din resurse proprii a reusit sa achizitioneze dubita si sa realizeze o pagina web pentru proiectul. Insa pentru ca Cinemobilul sa fie functional trebuie echipat cu aparatura necesara proiectiilor, iar suma necesara este de minim 4.000 de lei. Pentru a ajunge cat mai repede la beneficiari, Alex a inceput o campanie de crowdfunding pe crestemidei.ro, unde oricine poate sustine Cinemobilul. Sumele stranse vor fi utilizate pentru echiparea Cinemobilului cu un videoproiector, un sistem audio, panou pentru afisaj, generator de curent, echipamente pentru care e nevoie de minim 4.000 RON.

„Sumele adunate in plus vor fi utilizate pentru combustibil si intretinerea Cinemobilului. Pentru a reduce costurile si pentru a fi cat mai aproape de comunitatea vizitata, imi propun sa locuiesc in dubita pe perioada acestui proiect. Prima proiectie a Cinemobilului este programata pentru luna aprilie 2015. Recompensele pentru sustinatori vor fi livrate incepand cu luna aprilie 2015”, explica Alex pe crestemidei.ro.

Printre recompensele oferite de Alex catre sustinatori se numara magnetii cu Cinemobilul, invitatii la primul film proiectat in prima comunitate, invitatii la petrecerea de lansare, workshopuri de fotografie sau weekenduri pe teren cu Cinemobilul.

Cinemobilul nu face discriminari

Dorinta lui Alex este sa ajunga cat mai aproape de comunitatile defavorizate si sa le ofere sansa sa vizioneze filme, desene animate, documentare si spectacole. Filmele proiectate vor aduce bucurie atat copiilor, cat si adultilor, dar vor contribui si la educarea celor cu mai putine resurse la indemana.
Pentru inceput, filmele proiectate vor fi preluate din surse ce nu presupun drepturi de difuzare, iar dupa proiectii vor avea loc discutii si dezbateri care sa asigure rolul educativ al proiectului. Printre primele localitati in care va poposi Cinemobilul se numara comuna Pata din Cluj, penitenciarul Gherla, dar si localitati din Sibiu si Maramures.

Sursa foto: cinemobilul.ro, Facebook Alexandru Tudor

Comentarii

injineru'

11.12.2014 13:43

daca mai lucra o luna-doua, avea cei 4 mii... doooh! 

Adauga comentariu