Cinematograful “Florin Piersic”, amenintat sa fie preluat de o firma privata din Bucuresti

Un grup de angajati ai RADEF Romaniafilm au facut o petitie pe care au trimis-o la Ministerului Culturii in care atrag atentia ca o serie de cinematografie ale regiei, intre care si fostul Republica din Cluj au fost falimentate de conducerea numita de PDL in fruntea acesteia si vor ajunge in administrarea firmei SC Marcom Fantastic din Bucuresti. Administratorul firmei sustine ca incearca sa salveze aceste cinematografe. Primaria Cluj-Napoca e doar spectator la acest cinematograf.

Salariatii si-au inceput petitia remisa ministrului Culturii atragand atentia ca nu ar fi fost virate contributiile angajatilor si angajatorului pentru sanatate, pensie si somaj.

„Pentru a rasplati serviciile de obedienta fata de conducerea impusa Regiei de catre fosta guvernare politica, numitul Iurascu Marius Cristian, actualul director general al R.A.D.E.F. RomaniaFilm a pus la dispozitia liderului sindical din cadrul Regiei, numita Bikfalvi-Zoltan Maria, atat spatii comerciale in cinematografele profitabile (Patria-Bucuresti, Patria-Craiova, Sergiu Nicolaescu-Targu Jiu si Arta-Sibiu), dar, mai mult decat atat, incepand cu luna decembrie 2013 liderul de sindicat are si un cinematograf propriu – cinema Sergiu Nicolaescu din Targu Jiu care a trecut din proprietatea statului (si administrarea R.A.D.E.F. RomaniaFilm) in administrarea familiei doamnei Bikfalvi (precizari: S.C. Marcom Fantastic S.R.L. al carei asociat este ginerele doamnei Bikfalvi; Decizia Comitetului Director nr. 11/06.12.2013). Demn de semnalat este faptul ca actualii decidenti au botezat acest transfer de proprietate drept: „proiect pilot”. Deci, urmeaza si alte sali de cinematograf...”, atrag atentia acestia.

Salariatii regiei au primit salariul in luna decembrie cu 10 zile intarziere si se asteapta sa li se intample si in ianuarie asa ceva. Un alt subiect reclamat in petitie este lipsa unui consiliu de administratie in cadrul structurii.

„Nu era/este obligatia Ministerului Culturii sa urmareasca legalitatea actului de conducere dintr-o unitate aflata sub autoritatea acestuia?”, intreaba semnatarii actului.

In continuare, sunt semnalate o serie de abuzuri cum ar fi neincasarea chiriilor unor agenti comerciali, achizitionarea unor masini costititoare, a unor servicii care existau si in cadrul regiei, plata unor servicii de reorganizare inexistente sau vanzarea unor active care aduceau sume importante in contul regiei.

„Pentru renovarile cinematografului Florin Piersic de la Cluj s-a platit de cinci ori mai mult decat merita”, sustine Marin Pascu, unul dintre angajatii Romaniafilm care au semnat petitia.

„Pana acum cinematografele din Targu Jiu, Craiova, Targu Mures au picat, urmeaza si cel din Cluj. Conducerea pusa de PDL in urma cu patru ani a facut tot posibilul ca regia sa intre in faliment. Primul pas este ca cinematografele sa treaca la aceasta firma privata, SC Marcom Fantastic, a ginerelui liderului de sindicat. Ca firma, nu prea poti face profit din cinematografe, asa ca firma le va transforma in bufet de alimentatie publica, mall-uri si baruri. La Cluj ar fi mare pacat sa se intample asta, e un cinematograf important, in centrul orasului. Noi am trimis petitia la minister, dar nu am primit raspuns. Tragem un semnal de alarma ”, a mai spus Pascu, precizand ca o posibila solutie ar fi schimbarea conducerii RADEF Romaniafilm.

Salvatorul cu filme de la mall

Aurel Coman, administratorul firmei Marcom Fantastic declara insa ca lucrurile stau pe dos, ca firma sa incearca sa resusciteze cinematografele.

„Nu avem in vedere sa preluam cinematograful din Cluj, dar nu se stie, nu depinde neaparat de noi”.

„Problema e ca cinematografele nu mai au filme atractive, nu platesc distribuitorii, asa noi suntem un balon de oxigen pentru ei. Noi inchiriem salile si dam RADEF 75% din profitul de dupa efectuarea tuturor platilor. E un proiect-pilot de 6 luni, in care trebuie sa demonstram ca pot fi profitabile. Aducem filme bune, premiere, 3D-uri, noutatile de baza de la mall. La Targu-Jiu, RADEF a avut profit de 47.000 intr-o luna”, a spus Coman.

Despre filmele mai putin comerciale, administratorul firmei acuzate in petitie a spus ca vor rula si productii de acest gen, insa baza vor fi cele comerciale „pentru ca trebuie sa facem bani, luam doar 20% din incasari”.

Primaria e doar spectator la Cinema „Florin Piersic”

Fosta Republica nu face parte din cinematografele preluate de municipalitate, dupa cum a precizat Oana Buzatu, purtator de cuvant al institutiei.

„Nu am avut optiunea sa preluam si acest cinematograf, ci doar Favoritul, Dacia si cel din Marasti, aflate in diverse stadii de preluare, reabilitare si punere in functiune. La renovarile de la „Florin Piersic” platile au fost facute de RADEF, primaria a contribuit cu reabilitarea unor utilitati cum ar fi trotuarele. RADEF a dat 2,5 milioane de lei, noi am dat 210.000 lei. Ar fi pacat sa nu mai functioneze, e un simbol, dar nu putem face nimic. La fosta Republica suntem doar spectatori”, a precizat aceasta.

Foto: romaniatv.net

Comentarii

Cinematografele...

08.01.2014 18:37

[...] celor mai multe din salile de proiectie din oras e mai mult decat precara. Fostul cinema Republica ar putea ajunge in administrarea unei firme private din Bucuresti, iar majoritatea celorlalte sunt inchise. Au fost [...]

Marinel Pascu

08.01.2014 12:33

Pentru o corecta informare a celor interesati, postez integral textul petitiei ce a fost transmisa MINISTERULUI CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL, domnului ministru Gigel-Sorinel ŞTIRBU, petitie semnata pana in prezent de peste 30 de salariati ai RADEF RomaniaFilm (salariati din sediul regiei si din cateva cinematografe). Petitia (prima transmisa, au urmat si altele transmise de catre cinematografe) este inregistrata la MCPN sub nr. 4793/19.12.2013.

MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL
DOMNULUI MINISTRU
Gigel-Sorinel ŞTIRBU

Stimate Domnule Ministru,

Prin prezenta, supunem atentiei dumneavoastra, punctual, unele aspecte negative cu privire la activitatea actualei conduceri administrative a Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor „RomaniaFilm”, entitate economica aflata sub autoritatea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, iar in acest moment in pragul falimentului (daca nu cumva a depasit deja acest prag, avand in vedere situatia economico-financiara prezenta).

1. Din informatiile pe care le detinem, rezulta faptul ca nu au fost virate contributiile angajatilor si angajatorului pentru sanatate, pensie si somaj, in conditiile in care aceste contributii au fost retinute din salarii in baza statelor de plata.

2. Pentru a rasplati serviciile de obedienta fata de conducerea impusa Regiei de catre fosta guvernare politica, numitul Iurascu Marius Cristian, actualul director general al R.A.D.E.F. RomaniaFilm a pus la dispozitia liderului sindical din cadrul Regiei, numita Bikfalvi-Zoltan Maria, atat spatii comerciale in cinematografele profitabile (Patria-Bucuresti, Patria-Craiova, Sergiu Nicolaescu-Targu Jiu si Arta-Sibiu), dar, mai mult decat atat, incepand cu luna decembrie 2013 liderul de sindicat are si un cinematograf propriu – cinema Sergiu Nicolaescu din Targu Jiu care a trecut din proprietatea statului (si administrarea R.A.D.E.F. RomaniaFilm) in administrarea familiei doamnei Bikfalvi (precizari: S.C. Marcom Fantastic S.R.L. al carei asociat este ginerele doamnei Bikfalvi; Decizia Comitetului Director nr. 11/06.12.2013). Demn de semnalat este faptul ca actualii decidenti au botezat acest transfer de proprietate drept: „proiect pilot”. Deci, urmeaza si alte sali de cinematograf....
Prin semnarea acestui asa zis „proiect pilot”‚ domnul Iurascu Marius Cristian isi recunoaste indirect incapacitatea sa manageriala de a conduce aceasta institutie in ciuda faptului ca are la dispozitie personal pregatit si cu experienta – drept dovada, de la pornirea acestui asa zis „proiect pilot” numarul de spectatori a scazut drastic dintr-o data, punandu-ne intrebarea: prin ce a fost impresionat domnul Iurascu Marius Cristian de catre aceasta firma Marcom Fantastic? Are aceasta firma macar o minima experienta in domeniu, personal calificat care sa o califice pentru o prestatie superioara fata de angajatii Regiei?

3. In momentul actual R.A.DE.F. RomaniaFilm a fost adusa la o stare de disfunctionalitati extreme prin actul de „conducere si managment” promovat si aplicat de catre domnul Iurascu Marius Cristian. Totodata nu intelegem cum acesta a si fost selectat sa faca parte din viitorul Consiliu de Administratie ?! Dansul chiar sustine cu tarie ca Regia are viata doar pana cel mult la inceputul lunii martie 2014. Atat!

4. In cadrul R.A.D.E.F. RomaniaFilm, zilele in care se efectueaza plata/virarea salariior sunt 8 si 23 ale fiecarei luni. Pana la data de 18.12.2013 nu a fost achitata chenzina 2 aferenta luni Noiembrie 2013 (termenul acesteia era 08.12.2013, iar ziua de 8 fiind intr-o zi de duminica, salariile ar fi trebuit acordate pe data de 06.12.2013).

5. In prezent, in cadrul R.A.D.E.F. RomaniaFilm activeaza 2 (doi) directori generali: Iurascu Marius Cristian – numit prin contract de mandat pe o perioada mai mare decat ii permitea legea (pe un post aflat in litigiu, la care se aduga si faptul ca in lipsa unui Consiliu de Administratie nu i-a fost analizata indeplinirea criteriilor de performanta, dar nici nu i-au fost stabilite acestea pentru viitor) si Tintea Mihail – director general - de drept.

In conditiile in care domnul Mihail Ţintea a fost reintegrat in functia de director general printr-o sentinta judecatoreasca definitiva, executorie si irevocabila, ne punem intrebarea: Ce rol mai are in schema top-managementului Regiei numitul Iurascu Marius Cristian (o fi impostor???)?
Ne intrebam: In lipsa unui Consiliu de Administratie, nu era/este obligatia Ministerului Culturii sa urmareasca legalitatea actului de conducere dintr-o unitate aflata sub autoritatea acestuia?

6. Prin managementul defectuos de care da dovada actuala conducere (Iurascu Marius Cristian & Negruti Marcel Ionel & Vlad Roxana) risca atat locurile de munca a peste 200 de angajati (practic este periclitata soarta acestora), cat si patrimoniul pus la dispozitie de catre statul roman. Fapte:
- neincasarea chiriilor datorate de catre o parte a agentilor economici care beneficiaza de spatii puse la dispozitie de catre R.A.D.E.F. RomaniaFilm; suma neincasata se ridica la cateva milioane de lei;
- achizitionarea unui autoturism (Dacia Duster, 15.000 Euro), in conditiile in care acest lucru era interzis prin Lege (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 aprobata prin Legea nr. 227/2009);
- contractarea unor cabinete de asistenta juridica (aproximativ 90 de contracte pentru care s-au platit peste 1,2 milioane lei numai in perioada 2009-2012) in conditiile in care R.A.D.E.F. RomaniaFilm are personal specializat in cadrul serviciului juridic (3 salariati);
- R.A.D.E.F. RomaniaFilm a platit peste 53.000 lei (in perioada 2011-2012) in baza unui contract de colaborare incheiat cu un anume Constantinescu Stefan pentru realizarea unui proiect de reorganizare (proiectul este inexistent);
- inchirierea unui autoturism (inpropriu spus autoturism, in fapt un mijloc de locomotie – nu este nici o exagerare - ce a fost abandadonat pentru defectiuni la sistemul de franare de catre salariatii Regiei in cursul unei deplasari) Mercedes Vito proprietate a firmei sotiei sus-nominalizatului Stefan Constantinescu, operatiune comerciala (profitabila, pentru unii...) pentru care Regia a achitat peste 60.000 de lei;
- nerespectarea prevederilor legale cu privire la compensari (preluarea unui autoturism Volkswagen Touareg in contul chiriei datorate de catre un agent economic; achizitionarea unui sistem de redare proiectie complet + sistem audio + 50 ochelari 3D + ecran electric in luna mai 2011 in contul chiriei pentru cinema Dacia Pitesti – nu se stie unde s-a amplasat acest sistem audio-video);
- plata unei amenzi de 40.000 lei in cursul lunii aprilie 2011 (jumatate din cuantumul total al amenzii aplicate de catre ANRMAP ca sanctiune pentru procedura ilegala de atribuire a unui contract de prestari servicii), suma pentru care nu s-a intreprins nici un demers in vederea recuperarii acesteia de la cei vinovati ;
- modernizarea cinematografelor Patria din Craiova, Republica din Cuj-Napoca, Patria din Ploiesti, Victoria din Targu Jiu, precum si amenajarea salilor Caffe Cinema 3D, s-a facut, in mare parte, prin firme agreate (daca nu chiar foarte apropiate) de clanul Iurascu (evitam sa spunem apartinatoare pentru a nu parea tendentios prezentul demers);
- in perioada 2009-2012 au fost vandute peste 20 de active aflate in administrarea R.A.D.E.F. RomaniaFilm. Grav, din punctul nostru de vedere, nu este faptul ca sumele incasate nu s-au facut venit la bugetul statului (este treaba statului sa-si recupereze creantele), ci faptul ca prin aceste instrainari de spatii s-a diminuat drastic suma incasata din chirii (Regia ramanand fara venituri, iar statul fara TVA...).

Sursa de informare, pentru o mare parte a celor sus-mentionate, este Raportul de control privind verificarile efectuate la R.A.D.E.F. RomaniaFilm de catre echipa de control din cadrul Corpului de Control al Primului-Ministru (N.I. 1089/27.12.2012 - Guvern si 55/08.01.2013 - R.A.D.E.F. RomaniaFilm), raport de control transmis atat Ministerului Culturii si Patrimoniului National, cat si Directiei Nationale Anticoruptie.

7. Atat in sediul Regiei cat si in mare parte din cinematografe, in sezonul rece se inregistreaza temperaturi extrem de scazute. Sunt situatii in care spectatorii primesc la intrarea in sala si o patura pentru a nu ingheta pe durata filmului.
O simpla cautare pe google este mai mult decat elocventa in acest sens.

In contextul celor consemnate in prezenta sesizare, va adresam rugamintea, Domnule Ministru, de a reflecta asupra aspectelor semnalate, facand uz de inaltele dumneavoastra prerogative pentru remedierea acestei situatii si restabilirea ordinii firesti in cadrul acestei institutii.

Cu deosebit respect,

Salariati ai R.A.D.E.F. RomaniaFilm din cadrul ____________________________

P.S. In data de 06.01.2014 a fost predat SC MARCOM FANTASTIC SRL si cinematograful Patria din Craiova.

Adauga comentariu