Cinematografele Clujului continua sa zaca in ruina

In timp ce sondajele dau Clujul drept cetate a filmului, starea celor mai multe din salile de proiectie din oras e mai mult decat precara. Fostul cinema Republica ar putea ajunge in administrarea unei firme private din Bucuresti, iar majoritatea celorlalte sunt inchise. Au fost puse la punct doar cinematograful Victoria, prin asocierea cu TIFF si Comedy si Cinema Marasti, dupa reabilitare de catre municipalitate.

Trecerea cinematografelor Favorit, Dacia, Marasti si Victoria de la RADEF Romaniafilm in administrarea municipalitatii clujene a avut loc in septembrie 2009, intr-un cadru legislativ national. De atunci, a fost continuata activitatea la Victoria, prin asocierea municipalitatii Cluj-Napoca cu Asociatia Victoria Film, pentru o perioada de 10 ani.

Cinematograful Marasti s-a redeschis in 30 septembrie, dupa o investitie de doua milioane de lei, amenajat si recompartimentat. A fost anuntat ca primul cinematograf din Romania cu intrare gratuita. Sala de cinema are 200 de locuri si i-au fost “atasate” un club pentru pensionari si un dispecerat al politiei locale.

Soarta celorlalte obiective preluate de primarie nu a fost, insa, la fel de infloritoare. Cinema Favorit - imobil revendicat pe Legea nr. 10/2001 a pierdut jumatate din spatiu, inclusiv din sala de spectacol.

“Spatiul retrocedat este chiar cel din fata, asa ca momentan avem o problema cu accesul in cinematograf”, a dezvaluit Oana Buzatu, purtatorul a de cuvant a Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

La fata locului s-a pastrat vechea fatada, cu firma candva luminoasa, insa totul e plin de praf, jerpelit, cu afise lipite de-a valma, unele peste altele. Un lacat a fost pus pe usa pe care cinefilii de odinioara  se inghesuiau la proiectii si in praful gros au fost scrise diverse nume de Dj si obscenitati. Daca te uiti bine prin sticla, se zareste holul in care timpul parca a incremenit.

Casieria pare inchisa ieri, pe usa cu ancadrament rotund mai sunt lipite imagini ale catorva catei din 101 Dalmatieni si afisele du diverse avertizari pentru spectatori au ramas si ele la locul lor.

“Inchis temporar” scrie pe o alta usa inchisa cu lacat a obiectivului.

In ceea ce priveste cinematograful Dacia, acesta a facut obiectul unor procese aflate pe rolul instantelor de judecata.

Firma S.C. ATRISS S.R.L. a inaintat o plangere in care a solicitat, in calitate de chiriasa al RADEF RomaniaFilm, revocarea partiala a hotararii privind preluarea de catre Consiliul local a celor 4 cinematografe, printre care si Dacia.

“Am castigat acest proces - instanta a respins irevocabil cererea formulata de S.C. ATRISS S.R.L. In cel de-al 2-lea proces noi am solicitat evacuarea firmei SC ATRISS SRL pentru ca ocupa spatiul abuziv am solicitat instantei obligarea societatii la plata taxei de ocupare abuziva si a majorarilor de intarziere aferente; are termen in 24 octombrie 2011 la Tribunalul Cluj”, a explicat reprezentanta municipalitatii.

“Am solicitat preschimbarera termenului de judecata pentru ca imobilul se prezinta intr-o stare avansata de degradare ce necesita inceperea cu prioritate a unor lucrari de revitalizare, precum si pentru ca este ocupat frecvent de persoane fara adapost, fiind considerat un adevarat focar de infectie de catre cetatenii din zona. Dorim valorificarea acelui spatiu sub aspectul destinatiei de cinematograf”, a adaugat aceasta.

Foto: facebook.com/pages/Cinema-Marasti, stiridecluj.ro, adevarul.ro

Comentarii

DanT

08.01.2014 22:26

Cine scrie articolele astea? Starea celor mai multe e precara? Pai Republica, Victoria si Marasti sunt proaspat renovate si doar doua sunt cu probleme: Favorit si Dacia. Deci care sunt alea "cele mai multe"? Ca sa nu mai zicem de cele 18 sali de la mall-uri. Clujul are 21 de sali de cinema functionale, de 4-5 ori mai mult decat orasele de aceeasi marime. Sincer ma indoiesc ca cineva doreste sa faca din Favorit sau Dacia sali de cinema, putin probabil ca ar mai fi rentabile in conditiile in care exista 21 de sali functionale deja. Sa nu uitam ca exista multe resedinte de judet care nu mai au nici macar un singur cinema functional.

matei

09.01.2014 23:10

vad ca de cinematograful Arta ati uitat, care s-a transformat in club select. halal ziaristi.

Adauga comentariu