Cine va fi viitorul președinte și cum va arăta componența Biroului Județean USR Cluj? Fuziunea USRPlus: „Credem că în 6 luni vom avea decizia definitivă”

USR Cluj se pregătește de alegeri. La finalul lui octombrie 2020, Tribunalul București admitea cererea de fuziune a USRPlus. Decizia definitivă privind fuziunea într-un singur partid a alianței încă se află pe rol. Acum, membrii USR Cluj se pregătesc de alegeri locale și județene, după modelul celor organizate deja după stabilirea listelor pentru alegerile parlamentare de anul trecut. Mandatul actualului președinte al USR Cluj, Cătălin Sălăgean, este aproape de final. Cine va conduce filiala clujeană a partidului „oamenilor noi”? Va mai candida actualul președinte pentru încă un mandat? Cum va arăta componența viitorului Birou Județean al organizației de Cluj și cine va fi președintele care va asigura fuziunea dintre USR și Plus? 

Ziar de Cluj a încercat să afle răspunsul la aceste întrebări chiar de la președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean. 

De altfel, alegerile interne anterioare din filiala de Cluj a USR nu au fost lipsite de turbulențe.

Acum, Uniunea Salvați România se pregătește de alegeri locale și județene.

Cum vor arăta aceste alegeri în Cluj? 

Vom avea o conferință județeană. 

Deci vom organiza alegeri pentru organele locale, județene de conducere, control și arbitraj, deci pentru președinte, birou județean, comisie județeană de arbitraj și comisie de cenzori.

La nivel național, nu vom avea congres decât după ce va rămâne definitivă decizia de fuziune. Iar aceasta, fiind pe rol la Tribunal, nu aș putea oferi o estimare reală. 

S-a admis cererea noastră de fuziune în octombrie anul trecut, dar nu a rămas definitivă hotărârea, nici nu cred că a fost comunicată de altfel. Așteptăm să rămână definitivă decizia de fuziune. Iar după, va avea loc un Congres reunit al USR-Plus, adică a partidului fuzionat. 

După aceea vom avea la nivel local și la nivel județean, alegeri comune USRPlus.

Până atunci, având în vedere că mandatele actualelor organe de conducere, control și arbitraj la nivel județean, mă refer la Cluj, au expirat sau expiră pe 31 ianuarie, am decis să organizăm și aici o conferință, doar în USR Cluj, tocmai pentru că nu avem o perspectivă clară asupra momentului când va rămâne definitivă decizia de fuziune. 

Și atunci nu am vrea să numim artifical ori să prelungim artificial actualele mandate, plus că statutul nici nu ne permite să facem acest lucru. 

Iar până când vom avea fuziunea, facem alegeri interne. 

Ne comportăm ca două partide pe parcurs de fuziune, dar momentan, din punct de vedere juridic, suntem entități diferite și trebuie să avem organe de conducere diferite, a declarat Cătălin Sălăgean.

Până în prezent, președinția USR Cluj a fost asigurată de Cătălin Sălăgean.

De asemenea, a funcționat un birou județean format din 15 membri, în contextul statutul USR permite până la 21 de membri ai biroului județean.

Iar în cadrul conferinței viitoare, membrii USR Cluj vor decide numărul și mandatul următorului birou județean.  

Conferința locală organizată de USR Cluj va decurge, asemenea celorlalte conferințe, precum cea pentru alegerile parlamentare, în regim online. 

„Prin votul delegaților, va fi o conferință online, prin zoom. 

În genul conferințelor pe care le-am făcut și atunci când am ales listele pentru alegerile parlamentare, la nivel județean. Am avut chiar și un congres online, de altfel, un congres în care am decis fuziunea și a fost un congres reunit USRPlus. 
Cu participarea a cca 3000 de membri atunci. 

Nu e o problemă să gestionăm din punct de vedere tehnic o conferință cu câteva sute de membri (180 de delegați).

În privința viitorului birou județean și viitorului președinte, cam acesta va fi mandatul lor – să asigure o integrare ușoară, să spun așa, firească a celor două partide, pentru că viitorul birou județean și viitorul președinte vor fi efectiv cei care vor seta această fuziune. 

O vor pune în practică efectiv. Vor trebui să organizeze cele două birouri, să își pună la comun bazele de date, să organizeze alegerile comune, deci un mandat destul de responsabil”, a adăugat președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean. 

În acest mod, USR Cluj își va desemna un nou președinte – funcție deținută până în prezent de Cătălin Sălăgean, precum și noua componență pentru biroul județean USR Cluj. 

Va mai candida Cătălin Sălăgean pentru încă un mandat la conducerea USR Cluj, în calitate de președinte?

Și mandatul meu se încheie pe 31 ianuarie.

Eu am decis, deocamdată, să candidez pentru Biroul Județean. 

Pentru funcția de președinte, nu am luat o decizie definitivă.

Dar pentru un mandat în viitorul Birou Județean aș dori să candidez. 

Mai precis, îmi voi depune candidatura, a adăugat Cătălin Sălăgean. 

Alegerile locale/județene în cadrul USR Cluj vor fi organizate prin intermediul unei conferințe ce se va desfășura în regim online, prin platforma zoom, în data de 7 februarie 2021. 

În privința Congresului USRPlus, data la care acesta va putea fi organizat depinde de decizia definitvă a instanțelor în privința fuziunii alianței într-un singur partid USRPlus. 

„După cum spuneam, pe data de 30 octombrie 2020, instanța, adică Tribunalul București a admis cererea noastră de fuziune. 

Dar, din 30 octombrie, cel puțin ultima oară când am verificat pe portalul instanțelor, acum 2-3 zile, de atunci nici nu apărea ca fiind comunicată această decizie, astfel încât să înceapă să curgă termenul de 5 zile, în care oricine are vreun interes, poate contesta fuziunea. 

Vorbim de câteva luni – octombrie 2020 – ianuarie 2021 – perioadă în care nici nu a fost comunicată acea hotărâre a Tribunalului București, de la momentul comunicării începe să curgă un termen de 5 zile în care se pot depune contestații. 

Dacă nu sunt contestații, rămâne definitivă. 

Deci nu pot oferi un orizont de timp...”, a mai punctat Cătălin Sălăgean. 

Având în vedere contextul, durata și etapele obligatorii de parcurs, poate fi luat în calcul un semn de întrebare în privința fuziunii?

„Nu, nu există. Din punctul nostru de vedere nu există nici un semn de întrebare.

Totuși estimăm ca în termen de 6 luni, până prin iunie-iulie, să avem inclusiv finalizat Congresul comun al USRPlus și organele de conducere comune ale USRPlus atât la nivel național, cât și la nivel local/județean. 

Deci, totuși, credem că în 6 luni vom avea acea decizie definitvă

Potrivit lui Cătălin Sălăgean, nu există obstacole privind fuziunea într-un singur partid – USRPlus, în contextul în care au fost respectate toate etapele juridice legale. 

Însă, pot fi așteptate anumite intervenții din partea „concurenților politici”.

„Din punct de vedere juridic, legal, am respectat toate condițiile cerute de lege. 

Probabil, dacă e vreun intervenient sau cineva va contesta, vor fi dintre concurenții noștri politici care, poate, vor dori să tărăgăneze ori să încetinească acest proces al fuziunii. Dar nu văd de ce ar face-o”, a conchis Sălăgean. 

Alegerile interne USR Cluj pentru desemnarea unui nou președinte și a unui nou mandat al biroului județean vor fi organizate în regim online, în data de 7 februarie 2021. 

 

 


 

 

 

 

Adauga comentariu