Cine sunt sinecuristii de partid din Consiliile de Administratie din subordinea CJ Cluj

Societatile sau regiile aflate in subordinea Consiliului Judetean Cluj sunt o buna oportunitate pentru sinecuristii de partid. Fara a se tine seama de competente sau pregatirea profesionala, membrii de partid sunt impinsi in fata in cate un Consiliu de Administratie al acestor unitati aflate sub patronatul CJ Cluj. Sumele incasate de sinecuristi nu sunt semnificative existand o diferenta de la o regie la alta, insa sunt binevenite pentru o parte dintre cei care pun umarul la bunastarea partidelor. 

O analiza mai atenta a componentei consiliilor de administratie din cadrul regiilor si societatilor subordonate Consiliului Judetean Cluj scoate la iveala coloratura politica a membrilor. Este un fapt stiut si totodata incetatenit ca membri acestor consilii sa fie reprezentanti ai partidelor politice aflate la putere.

Cluj Arena este o societate falimentara ca urmare a neachitarii impozitului pe cladiri timp de trei ani in cuantum de 14 milioane de lei. Cu conturile blocate si in imposibilitatea de a iesi prea curand din situatia de criza creata, Cluj Arena este un loc caldut pentru membrii din CA. Sumele incasate de catre acestia nu sunt spectaculoase, insa 900 de lei brut lunar pentru a nu face nimic decat a fi simplu membru de partid tot e ceva.

Societatea  Cluj Arena, cea care administreaza stadionul, din cei 9 membri ai CA-ului dominanti sunt PNL-isti cu 4 membri, urmati de catre PSD cu 2 reprezentanti si cate un membru UDMR si PPDD. Ultimul pe lista membrilor CA ai Cluj Arena este teoretic apolitic fiind prim-vicepresedinte BNS Filiala Cluj.

Presedintele CA de la Cluj Arena este Radu Sporis care in vremea in care a sustinut concursul pentru ocpuare postului, in 2012, era membru PNL Cluj. Ulterior acesta si-a inaintat demisia din partid in iunie 2014 in prezent neavand coloratura politica. Fostul prefect al judetului Florin Stamatian face parte  si el din CA al Cluj Arena alaturi de Rares Ferdean TNL, si  Dorel Popa PDL angajat al Companiei de Apa Somes, avand functia de economist. PSD-istii prezenti in CA-ul Cluj Arena sunt Sebastian Cimpian si Marius Andreica. UDMR-ul este reprezentat in CA de la Cluj Arena prin fostul consilier local Somogyi Gyula, iar PPDD l-a impins in fata pe Adrian Sferle vicepresedinte al partidului si membru al Sindicatului  Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean. Singurul membru asa-zis apolitic din CA este Sika Otto care ocupa postul de prim-vicepresedinte al Biroului National Sindical, filiala Cluj. In urma unei decizii a plenului CJ Cluj toti acestia sunt remunerati lunar cu cate 900 lei brut. 

O alta societate aflata in subordinea CJ Cluj este Univers T. Si aici, din cei 9 membri din CA, PNL are 4 reprezentanti, UDMR are 2, PSD unul, PPDD un membru.  Singurul reprezentant PSD in CA-ul de la Univers T este nimeni altul decat presedintele PSD Huedin Marisu Farkas. UDMR-ul este reprezentat de catre consilierul local Csoma Botond, care pe langa functia de consilier local la municipiului Cluj-Napoca, mai este membru al Asociatiei Claudiopolis si al Sindicatului angajatilor Agentiei Domeniilor Statului. Alaturi de Csoma Botond maghiarii sunt reprezentati de catre Ildiko Nagy, membra in Asociatia Pro Cluj, asociatie care are in desfasurare proiecte finantate de la CJ Cluj de unde Nagy a incasat doar anul trecut 19.000 lei. PNL-istii prezenti in CA-ul Univers T si care incaseaza si ei cate 7.620 de lei anual sunt Ionut Dandos, Valentin Lungu, care este printre altele si directorul Univers T, Brandusa Mandru si Sebastian Moga. Cei doi independenti de la Univers T sunt consilierul judetean Axente Husar si angajata primariei Campia Turzii, Maria Barbos.

La Tetarom S.A. presedintia Consiliului de Administratie este detinuta de catre fostul vicepresedinte CJ Cluj, Kerekes Sandor. Actualmente pensionar, cu o remuneratie de 2.189 lei lunar, acesta mai  incaseaza pentru functia detinuta in cadrul Tetarom inca 634 de lei pe luna. Ligia Ciineanu este cunoscuta ca fiind fosta sefa de cabinet a presedintelui CJ Cluj, Alin Tise. Potivit declaratiei sale de avere si interese, Ligia Ciineanu este agajata a Senatului Romaniei de unde primeste anual 11.393 lei si isi rotunjeste venitul lunar ca cu cei 900 lei brut in calitatea sa de membru in CA al Tetarom S.A.

PNL-ul si-a suplimentat numarul reprezentantilor in CA-ul Tetarom S.A prin tanarul Andrei Irimie membru BPM al PNL Cluj. Nici PNL Campia Turzii nu putea sa lipseasca din componenta Consiliului de Administratie de la Tetarom unde Sautean Romulus, administratorul Darmob SRL, cu un venit de 2.820 lei isi rotunjeste venitul anual cu cei 7.548 de lei pentru a participa la sedintele consiliului Tetarom. PSD-ul are si el un om la Tetarom -Mircea Todea, nimeni altul decat unul dintre cei mai importanti actionari de la Prodvinalco S.A.


La Regia Autonoma de Drumuri Judetene Cluj se foloseste expresia "pleaca ai vostri, vin ai nostri", dar sa iasa la numar oamenii partidului. In urma demisiei lui Calin Gabudean si a lui Ovidiu Oarga din Consiliul de Administratie in primavara lui 2014, CJ Cluj a organizat un concurs in vederea ocuparii celor doua functii vacante. In urma concursului desfasurat, posturile au fost ocupate de catre Marian Adrian, secretar executiv al Departamentului de dezvoltare locala si regionala al PDL Cluj-Napoca si de catre Dan Bonta, consilier local si vicepresedintele PNL Dej. Din Consiliul de Administratie al Drumuri si Poduri Judetene SA mai fac parte: Ioana Matei, Vasile Ruxan Rosca, Petre Pop, Szekely Istvan si Mihai Costin reprezentant al Ministerului Finantelor Publice. Si aici la RADJ renumeratia lunara pentru membrii Ca este de 900 de ei. 

Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat a judetului Cluj are in componenta CA-ului doua personalitati marcante ale PNL-ului si una a PSD-ului. Cei doi PNL-isti din RAADPP sunt Iuga Gavrila si actualul director al regiei, fostul PDL-ist Mircea Avram. Partidul rosu il are reprezentant in CA pe consilierul local Dan Morar Ioan, fiul fostului director al RAADP.

Adauga comentariu