Cine sunt responsabilii care au aprobat construirea “monstrului urbanistic” de 12 etaje din Piata Mihai Viteazu

Europa Business Center, centrul de afaceri de 12 etaje ridicat de Iosif Pop si Matei Miko la intersectia strazilor Ploiesti si Constanta, este un “monstru urbanistic”, iar clujenii abia acum sunt indignati de autorizarea unei astfel de cladiri. Facand o recapitulare, am incercat sa identificam persoanele responsabile care au facut sa fie posibila eliberarea avizelor. PUD-ul si PUZ-ul pentru aceasta cladire au fost aprobate in 2009 in Consiliul Local, cand primar era Sorin Apostu, iar autorizatia de construire a fost eliberata in 2012, cand primar interimar era Radu Moisin. Cu toate ca arhitectii urbanisti ai orasului s-au opus, la acea vreme, proiectul a primit autorizare pe baza PUD-ului din 2009. Actul a fost aprobat in perioada in care Cluj-Napoca nu avea un arhitect-sef al orasului.

Interesant este ca, acum, in al 13-lea ceas, orice reprezentant al autoritatii locale sustine cu tarie ca nu a fost de acord cu avizarea turnului de 12 etaje, de pe strada Constanta. Nici membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism nu au fost de acord cu aceasta constructie.

La ultima sedinta a CTATU din 2012, inainte ca proiectul sa primeasca autorizatie de constructie, arhitectii s-au opus.

„Acest proiect e bazat pe o pacaleala si o marsavie profesionala a unui birou de arhitectura din Cluj care a reusit sa determine Consiliul Local sa voteze un Coeficient de Utilizare a Terenului de 9. E unul dintre cele mai negative lucruri care s-au intamplat in ultimii patru ani in Cluj”, a afirmat arhitectul Eugen Panescu la acea vreme (sursa: www.citynews.ro).

Si seful de atunci al Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas s-a declarat „impotriva proiectului in ansamblu”, recomandand o rediscutare a acestuia.

Totusi, primarul interimar de atunci, Radu Moisin, a decis ca propunerea de construire sa fie analizata de consilierii locali, care au votat “pentru”. Intrebat acum despre turnul de 12 etaje, Moisin spune ca nu a fost de acord, dar a fost nevoit sa respecte legea si sa urmeze procesul firesc al lucrurilor, deoarece proiectul avea deja un PUD, din 2009.

“Sa ne intelegem: nici mie nu mi-a placut acest proiect, dar fata in fata cu legea, propriile pareri nu mai au nicio relevanta, cat timp esti obligat sa pui niste decizii anterioare in practica”, a declarat Moisin pentru Ziar de Cluj.

“Cladirea avea un PUD obtinut anterior, in 2009. Din moment ce PUD-ul era aprobat prin hotarare de Consiliu Local, este imposibil, ca si autoritate locala, sa opresti un asemenea proiect. Interventia cetatenilor nemultumiti trebuie sa apara anterior adoptarii PUD-ului. Vestea buna, desi situatia este proasta, este ca atunci  (in 2012, la autorizarea constructiei, n.r.) s-a reusit renuntarea la trei etaje”,  explica Radu Moisin.

Mergand mai inainte, in 2009, atunci cand proiectul a obtinut PUD-ul, putem vedea ca la carma Primariei Cluj-Napoca era Sorin Apostu. Hotararea prin care a fost aprobat PUD-ul s-a votat in 7 aprilie 2009.

Si mai interesant este ca, la acea vreme, Clujul nu avea arhitect-sef. Adrian Iancu demisionase deja de doi ani, iar Ligia Subtirica a preluat functia de arhitect-sef la sfarsitul lunii martie 2009. In tot acest timp, Directia de Urbanism a fost coordonata de inginerul Corina Ciuban.

Totusi, PUD-ul a fost aprobat in 7 aprilie 2009, la data la care Ligia Subtirica preluase conducerea Directiei de Urbanism din primarie de abia o saptamana.

Cert este ca, in acest moment, cladirea este deja ridicata. “Din punct de vedere juridic, in acest moment se poate ataca autorizatia de construire in instanta, cat si PUD-ul respectiv, pentru motive de nulitate absoluta”, conchide Moisin.

Europa Business Center este construita de Imoinvest si Imofinance, iar in spatele investitiei este Iosif Pop – cel care este si fondatorul Consiliului Civic Local si care a fost intotdeauna o voce critica la adresa abuzurilor administratiei publice, inclusiv cele urbanistice - alaturi de omul de afaceri Matei Miko, printre altele patronul Transilvania Fashion si organizatorul Balului Operei. Cladirea va avea aproape 9.000 de metri patrati pentru spatiile de birouri si pentru cele comerciale si 75 de locuri de parcare. Inaugurarea centrului de afaceri va fi realizata in vara acestui an.

 

Comentarii

georgel

02.04.2015 14:47

daca ai stii cine e chiriasul ai tace malc nenea alexa

eu tot eu

02.04.2015 14:50

75 de locuri de parcare?! 

Cucurigu

02.04.2015 15:00

E foarte interesant cum se invart si se invart tot aceleasi nume, in aceleasi cercuri. Doar afacerile difera.Pe Sorin Apostu deja il cunoastem. A ajuns acolo unde trebuie. Eu am o singura intrebare. Ce naiba cauta ditamai spatiu de birouri acolo? De ce nu e la periferie, acolo unde ar trebui sa fie orice spatiu cu specific diferit decat cel al orasului? Clujul nu e orasul afaceristilor. E oras Universitar, turistic, etc. Nu e suficient ca tot centrul istoric e ciuruit de firme cu reclame chicioase, ca s-a pierdut aproape de tot spiritul vechi al orasului? Chiar e necesar sa ne batem joc de cei care sunt aici de cand lumea? Toti bastanii astia ahtiati dupa bani, in frunte cu Iosif Pop, ar trebui expulzati si pusi sa traiasca intr-o padure, intr-o coliba de lemn. Dar stai, nici asa nu-i bine ca o sa inceapa sa taie padurea si sa faca afaceri cu cherestea. Lehamite.

Suca

02.04.2015 20:12

Auzi pinguinul ce sfaturi da acuma ” se poate ataca autorizatia de construire in instanta” da ce aia muma-sa nu a atacat-o cand a fost primar ? I-a trebuit un stagiu de practica la Mateut ca sa invete ce trebuia facut ? E ca si labagii aia ascunsi prin transee care dupa terminarea razboiului ies scuturandu-se de praf si ciripind ”Câţi-ca-voi! Câţi-ca-voi!”

cristian

02.04.2015 23:35

De Vasile Blaga ați auzit ?

petre

03.04.2015 07:12

si cand te gandesti ca pe Calea Turzii pt reabilitare drum interior proprietatii primaria cluj vroia autorizatie de constructie (unde exista 2 imobile construite de 10 ani cu autorizatie de constructie) oare cum aplica legea???

v3ckthor

03.04.2015 09:42

partea asta din articol "Vestea buna, desi situatia este proasta, este ca atunci  (in 2012, la autorizarea constructiei, n.r.) s-a reusit renuntarea la trei etaje” seamana cu rumatorul banc "vestea buna ,de si trebuie sa va taiem piciorul stang , este ca acest pacient care are doar piciorul stang este dispus sa va cumpere bocancul :) 

Adauga comentariu