Cine sunt "incompatibilii" din PSD si PNL potrivit decalogului de integritate?

Criterile de integritate dau batai de cap politicienilor clujeni. Atat social democratii cat si liberalii au adoptat la sfarsitul anului trecut regulile de integritate ale viitorilor candidati la alegerile locale si parlamentare din acest an. Printre numele cu greutate ale celor doua partide, care cu siguranta nu vor tine seama de recomandarile privind integritatea, se regasesc primarul Emil Boc, senatorul Alexandru Cordos, senatorul Marius Nicoara si consilierul judetean Ioan Petran. Un numar semnificativ al actualilor consilieri judeteni si locali din partea celor doua partide, in cazul in care vor fi aplicate criteriile de integritate, nu se vor regasi pe liste la alegerile din acest an, in aceeasi situatie regasindu-se si cativa primari din judet. 

In decembrie 2015 Consiliul National al PNL a votat cele 10 criterii de integritate care vor trebui respectate de catre candidatii partidului la alegerile locale, parlamentare si europarlamentare. Potrivit decalogului insusit de liberali nu vor putea candida in acest an cei care intra sub incidenta lustratiei, traseistii, persoanele acuzate de nepotism, cele care au avut contracte cu statul, au savarsit falsuri in declaratii, au fost declarate in stare de incompatibilitate sau  conflict de interese, au datorii la bugetul local sau au fost acuzate de plagiat si nu in ultimul rand au probleme de natura penala.

Desemnat candidatul PNL pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a detinut functia de  presedinte al  Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania, filiala Cluj, intre 1987 si 1989, iar in calitatea sa de premier si-a angajat o nepoata la Primaria Cluj-Napoca, iar mai apoi la guvern. 

Copresedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara, nu va fi lasat cu siguranta pe dinafara listelor de candidati din acest an incalcandu-se astfe punctul 10 al decalogului liberal, punct ce face referire la faptul ca nu pot candida persoanele asupra carora s-a demarat inceperea urmaririi penale pentru infractiuni comise cu violenta. Senatorul clujean este cercetat intr-un dosar penal pentru conducerea masinii sub influenta alcoolului  si vatamarea corporala a unui cetatean in urma accidentului de circulatie produs. 

Tot in luna decembrie a anului trecut PSD-ul si-a votat criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca  candidatii la viitoarele alegeri. Astfel prima conditie pe care trebuie sa indeplinasca un candidat social democrat pentru a se putea regasi pe liste la urmatoarele alegeri  este ca acesta sa nu fie cercetat penal sau trimis in judecata. In mare parte restul punctelor din criteriile de integritate ale PSD sunt asemanatoare cu cele ale PNL-ului insa cel mai important punct face referire la membrii care au detinut functii in organele de conducere la nivel central si judetean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R., membri care nu vor mai putea cadida astfel in vara. In aceasta situatie cele mai cunoscute nume de social democrati clujeni care nu vor putea, potrivit decalogului de integritate al PSD, sa cadideze pentru o functie in administratia locala sau judeteana sunt fostul ministru de interne Ioan Rus pentru ca inainte de 1989 a detinut functia de  sef al Asociatiei Studentilor Comunisti si cea de sef al Uniunii Tineretului Comunist din cadrul Universitatii Tehnice.

Cariera politica a unui alt social democrat ar urma sa se incheie in acest an. Este vorba de senatorul Alexadru Cordos care nu indeplineste primul punct din decalogul PSD-ist pentru ca este cercetat in doua dosare. Astfel Alexandru Cordos cu siguranta nu se va regasi pe listele partidului la viitoarele alegeri ca urmare a faptului ca este cercetat penal in dosarul in care sotia sa este acuzata de luare de mita, iar in alt dosar senatorului i-au fost aduse invinuiri de trafic de influenta.

Printre candidatii la primariile din judet este posibil ca decalogul sa nu fie respectat nici de esalonul doi din cele doua partide. Astfel la liberali primarul comunei Floresti Horia Sulea este acuzat de catre Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese pentru ca si-a angajat cumnata in functie de conducere in cadrul Politiei locale Floresti. De cealalta parte a baricadei si a judetului, social democratul Morar Costan, primarul Dejului este cercetat penal pentru fals intelectual. Ramane de vazut daca in iunie acesta va fi desemnat de catre partid in lupta pentru primaria Dej. Un alt politician clujean  care ar trebui sa respecte decalogul de integritate al PNL si sa renunte la o viitoare candidatura este consilierul judetean Ioan Petran. Acesta este cercetat penal in dosarul de coruptie a fostului presedinte CJ, Horea Uioreanu.  

In urma publicarii articolului, primarul Emil Boc a tinut sa faca cateva precizari cu privire la criteriile de integritate ale PNL.

"Nu am detinut niciodata calitatea sau functia de presedinte al UASCR, filiala Cluj iar Mihaela Boc este in raport de rudenie de gradul 5. Toate legile fac referire la eventuale interdictii cel mult pana la gradul 4, deci nu este incalcat niciun criteriu de integritate", a declarat Emil Boc.

Adauga comentariu