Cine sunt favoriții în cursa pentru alegerile parlamentare din partea UDMR Cluj?

Partidele politice din Cluj continuă analiza internă după rezultatele alegerilor din 27 septembrie 2020 și înaintează candidaturile pentru alegerile parlamentare care vor urma. Astfel, Kelemen Hunor, președintele UDMR, aprecia că alegerile locale au reprezentat pentru formațiunea maghiară un succes, chiar dacă la nivelul județului Cluj UDMR a întâmpinat probleme în mediul urban. Între timp, au fost stabilite candidaturile pentru alegerile parlamentare la nivelul organizației clujene a UDMR. 

„Avem 199 de primari, ceea ce este un rezultat bun. 

Față de 2016 am câștigat în plus, atunci am avut 195 de primari.

Sunt câteva localități, respectiv județe unde am reușit să mărim numărul consilierilor”, a declarat Kelemen Hunor după rezultatele alegerilor din 27 septembrie 2020. 

Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, a declarat pentru Ziar de Cluj că la nivelul organizației clujene a avut loc o competiție internă, iar în urma voturilor exprimate, atât Csoma Botond, cât și Laszlo Attila, se regăsesc pe listele pentru alegerile parlamentare din decembrie, pentru un nou mandat de deputat, respectiv, senator. În plus, pentru Camera Deputaților a fost înregistrată și candidatura lui Talpas Botond. 

„A fost o ședință în aer liber, pe care am ținut-o în curtea unei școli, ședința Consiliului Reprezentanților Unionali la nivel județean (CRU).

Am definitivat, sâmbătă, lista: la Camera Deputaților eu sunt pe primul loc. Pe al doilea loc este Talpas Botond, iar la Senat, domnul Laszlo Attila. 

La Camera Deputaților am fost doi candidați, eu (67 de voturi) și Talpas Botond (21 voturi). Iar la Senat singurul candidat a fost domnul Laszlo, cu peste 80 de voturi „pentru” și trei voturi „nule”, a declarat președintele UDMR Cluj, Csoma Botond. 

În privința șanselor UDMR Cluj pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, Csoma Botond recunoaște că nu va fi ușor în contextul epidemiologic actual.

Cu toate acestea, UDMR Cluj intenționează să bifeze două mandate pentru Camera Deputaților:

„Nu o să fie ușor, dat fiind situația pandemică.

 A fost destul de dificil și la „locale”. Nu va fi ușor, dar sper să ne menținem mandatele pe care le avem, deci un mandat de deputat și unul de senator. 

Spre exemplu, în 2016 foarte puțin ne-a lipsit să avem două mandate la Camera Deputaților. 

Ar fi un pas înainte dacă am putea obține și cel de-al doilea mandat la Cameră (candidatura lui Talpas Botond - n.r.)”. 

Despre rezultatele alegerilor locale în Cluj:

„Sunt și rezultate bune și rezultate mai puțin bune.

Spre exemplu, am câștigat la Baciu (Balázs János UDMR, reconfirmat, fost interimar - n.r.), ceea ce cred că e o mare victorie pentru noi, am reușit să câștigăm funcția de primar în comuna Baciu, deși noi avem cu un primar mai mult decât am avut până în 2016. 

În mediul urban am avut probleme: mediul urban, mai ales cu populația peste 55 de ani.

Am consultat niște date conform cărora prezența a fost mai mică -  cu 24% mai mica prezența față de 2016. Am avut o scădere în mediul urban, față de 2016, nu numai la Cluj-Napoca, ci și în celelalte municipii ale județului. În afară de Huedin, unde am obținut același scor, dar Huedinul nu e municipiu, ci oraș.

Deci, trebuie să vedem care au fost cauzele. Sigur, nu putem spune că numai pandemia a cauzat această scădere, deși nu cred că a fost un cadru general bun pentru desfășurarea alegerilor, în această situație pandemică. 

Acum suntem într-o analiză pentru a vedea care au fost celelalte cauze ce au dus la această scădere în mediul urban”, a conchis Csoma Botond. 
 
CITEȘTE ȘI: Cine sunt favoriții în cursa pentru alegerile parlamentare din partea USRPlus Cluj?

Consiliul reprezentanților unionali din județul Cluj (CRU) a stabilit recent lista candidaților Uniunii Democrate Maghiare din România pentru alegerile parlamentare.

  

 

Adauga comentariu