Cine sunt cetatenii de onoare ai Clujului. De la nume mari, la politicieni mici

Critici literari, eseisti de renume, poeti si publicisti, sportivi medaliati, importanti artisti plastici, antrenori cu rezultate uimitoare, ziaristi cu zeci de ani de activitate in spate. Cu totii au fost numiti, in ultimii 5 ani, cetateni de onoare ai judetului Cluj. La acelasi nivel au fost ridicati si o serie de politicieni locali, oameni care nu au nici merite deosebite, nici realizari prea importante. Cu toate acestea, consilierii judeteni i-au considerat “de onoare” si le-au acordat titlul suprem al Clujului - “Clujean de Onoare”.

Nume importante ale Clujului ca Alina Dumitru, Florin Bercean, Corina Caprioriu, Raoul Sorban, Razvan Martin, Remus Campeanu, Virgil Lazar, Doina Cornea, Dumitru Farcas, Parinte Alexandru Boian, Szoboszlay Nicolae, Petru Poanta, Ionel Haiduc si Nicolae Maniu sunt pusi pe aceeasi treapta cu politicienii Victor-Romulus Constantinescu, Ioan Rus, Serban Gratian-Ioan, Marius Nicoara si Alin Tise.

Acestia din urma, presedinti ai Consiliului Judetean Cluj in perioada 1992-2012, au fost numiti cetateni de onoare ai judetului in decembrie 2013, la initiativa fostului presedinte CJ, Horea Uioreanu.

“Am asistat astazi la un moment extrem de important in viata comunitatii noastre, marcat de o fireasca recunostinta si apreciere a muncii pe care acesti fosti lideri ai judetului au realizat-o in fruntea acestei institutii. Pentru activitatea laborioasa si implicarea in viata publica, dar si pentru calitatile manageriale demonstrate in repetate randuri si puse in slujba interesului public, deliberativul clujean a considerat oportun acordarea titlului de Cetatean de Onoare al judetului Cluj, fapt care ne onoreaza si pe noi, urmasii lor, deopotriva”, declara, la acea vreme, Horea Uioreanu.

Ultimele nume adaugate pe lista cetatenilor de onoare din Cluj sunt cele ale eroilor din Apuseni - Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea si Gheorghe Trif – fostul boxer Valentin Silaghi si, numiti chiar saptamana trecuta, Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei, si Principele Radu al Romaniei.

Modalitatea de nominalizare si atribuire a titlului onorific de „Cetatean de Onoare al Judetului Cluj – Clujean de onoare” este stabilita prin Hotararea Consiliului Judetean Cluj nr. 89 din 10 martie 2011, unde se precizeaza faptul ca „oferirea sau retragerea titlului de Cetatean de Onoare al judetului Cluj - Clujean de onoare se face prin hotarare a Consiliului Judetean Cluj”. Astfel, decizia de acordare a titlului de Cetetean de Onoare apartine plenului deliberativului clujean format din “consilierii judeteni alesi de cetatenii judetului, acestia actionand in numele si in temeiul legimitatii conferite de procesul electroral”.

Potrivit Referatului de aprobare a hotararii, „Titlul de Cetatean de Onoare al Judetului – „Clujean de Onoare” se acorda atat persoanelor fizice romane sau straine cu merite deosebite pe plan politic, economic, social, cultural - artistic, stiintific etc., cat si altor persoane importante si reprezentative pentru judet, in ceea ce priveste cunoasterea, promovarea si sustinerea pe plan judetean, national si international a intereselor judetului Cluj.

In cadrul respectivului document se stipuleaza ca „pe parcursul timpului, judetul a dat tarii numeroase personalitati care au activat si au excelat in domeniile anterior mentionate, personalitati care au facut cinste si au promovat judetul nostru pe plan national sau international, activand aidoma unor veritabili ambasadori ai judetului Cluj”.

Adauga comentariu