Din oras

Cine sunt campioanele pe role ale Clujului? Patru sportive din echipa neglijata de autoritati au facut senzatie la Open de France de la Troyes

Maya, Dora, Tania si Ioana sunt cele patru campioane pe role care au adus la Cluj o noua “sarja” de medalii. S-au intrecut cu sportivi din tari care pretuiesc mult mai bine patinajul artistic pe role, insa nu s-au lasat infrante si au ajuns pe podiumul de premiere a fiecarei probe la care au participat. Dincolo de gloria de la concursuri, fiecare din ele are o poveste care te inspira si se leaga de magia sportului si de povestile lor. Conditiile grele in care se antreneaza la Cluj le motiveaza sa fie la acelasi nivel sau chiar mai sus cu sportivii din tari mult mai privilegiate.

De data asta, fetele antrenate de Marton Grety, la randul ei fosta campioana la patinaj, s-au intors invingatoare de la concursul Open de France de la Troyes (Franta). Dora si Ioana au primit cate trei medalii pentru fiecare din probele la care au participat, iar Maya si Tania au adus la Cluj cate o cupa. 

Echipa se antreneaza intr-o cladire din cartierul Marasti pe unde se perinda zeci si zeci de sportivi, de dimineata pana seara. Sala in care se intalnesc de patru ori pe saptamana (chiar de cinci ori, in preajma concursurilor) are pereti verzi, podele lucioase, dar se vede cu ochiul liber ca e cam mica pentru nevoile sportului pe role. 

“Sala asta e destul de mica. Fetele sunt si multe si fac eforturi sa impinga incet peretele cand se antreneaza, ca sa nu il afecteze . Acum, seara, e liber aici. Prefer asa, ne vedem la ora 20 in fiecare luni si joi, si pentru ca in felul asta apuca si ele sa isi faca temele”, a explicat Grety. 

E foarte mandra de fetele ei. 

“Dora a reusit cele mai bune sarituri din tot concursul din Franta,  nu am mai vazut pe nimeni acolo sa faca asa ceva. Cei de acolo au fost foarte impresionati, chiar si arbitrii au fost foarte placut surprinsi ca am participat la mai multe sectiuni. Fetele mele nu au mers cu un program, au mers cu cate trei si au luat cupele de la fiecare. Daca nu era tata cu masina, nu stiu cum le aduceam acasa!”, zambeste antrenoarea.

Sportivele intra in sala deodata, ca o rafala si incep sa se roteasca pe role de jur-imprejurul incaperii, pentru incalzire. Antrenoarea le indeamna ferm sa isi mentina tinuta, sa exerseze fiecare miscare pana iese impecabil. Le incurajeaza sau, dupa caz, le mustruluieste sistematic, pana cand miscarile, sariturile si schemele de dans ajung sa fie cele care ii farmeca pe spectatori la concursuri. Fiecare pirueta, fiecare miscare spectaculoasa este repetata iar si iar, pana cand ajung sa fie naturale, una cu muzica. Fiecare sportiva are muzica ei, salvata pe un stick pe care antrenoarea il scoate la momentul potrivit din poseta si il conecteaza la aparatul care apoi revarsa acorduri de Edith Piaf, Astor Piazzolla sau tulburatoarea Je t’aime a Larei Fabian si fiecare copila isi interpreteaza “numarul”. Nu lipsesc cazaturile, mici esecuri care se lasa cu vanatai si dureri, dar totul merge mai departe. 

Maria Grama sau Maya, cum ii spune toata lumea, este mezina echipei. Are 7 ani si invata in clasa pregatitoare la Colegiul National “George Cosbuc”. S-a intors din Franta cu o noua realizare in palmares: Locul I la grupa ei.

La concursul de la Geneva micuta Maya va avea un singur program, in timp ce restul fetelor va avea cate doua-trei. 

“Eu am intrat in patinaj de la cinci ani. Mi-a placut mult de prima data. In afara de asta imi place foarte mult sa ma uit la filmul Violetta. Mai am doi frati: o sora de doi ani, si fratiorul David imediat face sase ani. Cand voi fi mare mi-ar placea mult sa fiu patinatoare”, a declarat micuta.

Teodora Andreea Luscalov, Dora, cum e alintata de toti, e vedeta echipei. E o zvarluga de 12 ani si invata tot la “Cosbuc”, la sectia de germana. S-a intors din Franta cu trei cupe, intre care si cea pentru Locul 1, cu un punctaj uimitor.

“Totul a inceput la Bucuresti, unde am vazut o data niste fete patinand cu antrenoarea. Ea mi-a povestit de Marton Grety de la Cluj si apoi am ajuns sa ma antrenez cu ea. Cand m-am intors la Cluj, am participat la un concurs de viteza si acolo m-am intalnit cu fetele care faceau spectacole de patinaj artsitic si am intrat in echipa”, marturiseste pustoaica. 

Ca toate colegele ei, se antreneaza si pe patine, si pe role. 

“Pe gheata e mult mai usor, forta de frecare e diferita si poti face mult mai multe piruete si sarituri, dar pe role avem mai multe avantaje, fiindca avem mai mult timp pentru antrenament pe tot parcursul anului”, explica ea. 

Despre concursul din Franta, Dora spune ca nu au fost atat de multi participanti, in comparatie cu cei de la competitia de la Panticosa la care a participat anul trecut. 

“Am concurat toate la trei probe si am luat trei cupe de aur. Am mai fost la concursuri din Ungaria, Spania si Franta. Urmeaza sa mergem in Elvetia, la mondialele de anul acesta”, adauga ea. 

In afara patinajului, adolescenta adora sa faca o multime de lucruri. 

“Imi plac multe. Cel mai mult imi place sa ies cu prietenii. Filmul meu preferat este “Raising Helen”. Cand voi fi mare imi doresc sa devin actrita. Imi place foarte mult sa joc. Parca acolo voi fi eu. Sper sa nu ma las niciodata nici de patinaj. Oricum, va ramane intotdeauna un hobby”, a marturisit Dora cu dezinvoltura. 

Nu i-a fost intotdeauna usor sa imbine scoala cu antrenamentele. 

“La inceput a fost mai greu, apoi m-am obisnuit.Colegii ma felicita de fiecare data cand vin de la concursuri, uneori vin si ei cand avem spectacole. In rest, sunt o eleva normala”, completeaza patinatoarea.

Tania Turdean are 14 ani si se antreneaza in patinaj in urma cu 5-6 ani. 

“Aveam o prietena care facea asta. Mi-a zis ca e foarte fain si am incercat si eu. Mi-a placut foarte mult”, isi aminteste ea. 

Sportivei ii plac in egala masura patinele si rolele. 

“Nu a fost greu sa trec de la una la alta, sunt obisnuita. Acum m-am intors cu o medalie de bronz. Ne-am antrenat mult, era cumva de asteptat sa ne intoarcem cu medalii”, a adaugat tanara. 

Tania este eleva la Liceul “Onisifor Ghibu”, in clasa a VIII-a si isi va continua studiile tot acolo. 

“Nu stiu inca ce voi face mai incolo, nu am ales o cariera. Voi ramane, oricum, in sport. Am si alti colegi sportivi, care au si ei premii, e ceva firesc”, a mai spus ea. 

Ioana Teodorescu are 17 ani si invata la Colegiul National Pedagogic “Gheorghe Lazar”. 

“Mi-ar placea mult ca atunci cand imi voi termina studiile sa fiu ori antrenoare de sport, ori arhitect. Fac patinaj de la 9 ani. Atunci am fost la patinoar cu mama si m-a dat la niste cursuri, nu neaparat pentru patinaj artistic, dar sa sa stiu sa fac asta. Mi-a placut foarte mult si am continuat cu asta”, povesteste ea. 

La concursul din Franta, Ioana a obtinut Locul I la Passo Doble, Locul I la Dans si Locul III la Sarituri. 

“Sincer, a fost destul de greu, dar pana la urma a fost OK”, a marturisit ea. 

In afara sportului, tanara adora iesirile, desenul, sa stea in parcuri. 

“Vreau sa continui in sport. M-am gandit si sa merg la facultate in alta tara, dar nu sunt foarte convinsa”, a mai spus ea. 

Despre conditiile pe care le au la Cluj, Ioana spune ca sunt frustrante, dar si motivante, intr-un fel.

“Nu poti compara conditiile pe care le au sportivii din alte tari cu cele de aici. Nici macar un patinoar nu avem. E unul singur in Cluj, de dimensiuni olimpice, cel al antrenoarei noastre. Daca nu facea asta, nu l-am fi avut nici pe acela. Intr-un fel, asta te motiveaza. Ai vrea sa lucrezi ca ei, stii ca nu se poate, si atunci lucrezi mai mult, chiar daca nu prea ai conditii”, dezvaluie patinatoarea.

Intre hobby-urile Ioanei Teodorescu se numara si lectura. 

“Imi place foarte mult romanul “Maitreyi”, l-am citit cu mare drag. Acum citesc si “Dragostea nu moare”, e total altceva. Ascult muzica pop si urmaresc comedii si filme romantice. La scoala unii ma privesc ca pe o campioana, iar altii ca pe o vedeta. Unii sunt mai invidiosi, dar nu ma intereseaza”, adauga tanara sportiva.

Cheltuielile pentru deplasarea in Franta au fost suportate in mare parte de parintii fetelor. 

Alaturi de Alexia Neag si Ilinca Popa, fetele formeaza echipa care va participa la Campionatul Mondial Wifsa de la Geneva, programat pentru perioada 26-28 iunie. Pentru ca nu exista sponsori sau ajutor de la autoritati pentru acoperirea celor 7.000 de euro necesari deplasarii, cei de la Beard Brothers au initiat o campanie in acest sens. Chiar astazi are loc de la ora 22 in localul Flying Circus evenimentul Rock& Rolling, destinat strangerii de fonduri pentru campioanele pe role. Vor canta trupele clujene Kaidun, Front, Diamonds are Forever. Accesul se va face pe baza unei donatii de minim 7 lei. Toti banii incasati la intrare pana la ora 12 vor merge catre fete.

Campania Rolling Beards a fost demarata in 15 martie, in colaborare cu Mai Mult Cluj, Ziar de Cluj si YouDeal Cluj-Napoca. 

Urmeaza actiuni ca 70`s Party pe 16 mai in parcarea subterana de la Central sau Keep On Rollin` in Campia Turzii si pentru ziua de 1 iunie se pregateste o actiune de amploare in Parcul Central. 

Cei care vor sa contribuie la aceasta cauza pot dona bani in contul deschis la Banca Transilvania cu numarul RO58BTRLRONCRT0249735201 de Asociatia Beard Brothers, cu mentiunea “pentru campania Rolling Beards”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *