Cine este polițistul local care a ”sifonat” o misiune programată. Jandarmeria Mobilă a anulat intervenția pentru că cei vizați știau planurile autorităților județene

O operațiune programată de cei de la IPJ Cluj, în colaborare cu Jandarmeria Mobilă și DGASPC Cluj, a fost anulată din cauză că un polițist local a sifonat, celor vizați de intervenție, planurile anchetatorilor.

Octavian Fărcane, angajat al Poliției Locale din Huedin a aflat despre intenția autorităților de a interveni în forță pentru a recupera un copil privat de libertate și a-l înapoia mamei sale. Imediat după, a acționat contrar atribuțiilor și l-a avertizat pe bărbatul ce refuza să îi înapoieze femeii copilul. Ce a urmat după a dus la anularea operațiunii pentru a nu pune în pericol viața micuțului.

Potrivit surselor, însuși șeful IPJ Cluj, Mircea Rusu (foto) s-a implicat în depistarea celui ce a sifonat informații despre operațiune, promițând că dacă este angajat al Inspectoratului de Poliție, cel în cauză va fi sancționat dur.

Însă, cercetările au dus la concluzia că, Ovidiu Fărcane, angajatul Poliției Locale din Huedin este cel ce l-a avertizat pe bărbatul aflat în vizorul anchetatorilor.

Poliția s-a autosesizat și a deschis un dosar penal pe numele bărbatului de la Locală.

„Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului, faptă ce ar fi fost comisă de către un bărbat care are calitatea de polițist local. Acțiunile bărbatului au condus la anularea unei misiuni planificate în interesul superior al unui minor, în cadrul unui dosar penal de violență în familie și lipsire de libertate în mod ilegal. La data de 9 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat – având calitate de polițist local, ar fi furnizat informații care ar fi condus la periclitarea rezultatului unei anchete penale.

Astfel, în virtutea funcției avute, cel în cauză ar fi deținut date cu privire la o acțiune care urma să aibă loc la domiciliul unui bărbat din Huedin - vizat într-un dosar penal, aducându-i la cunoștință bărbatului măsurile ce urmau a fi întreprinse”, arată cei de la IPJ Cluj.

 

 

Au renunțat la operațiune pentru că lucrurile au degenerat

Potrivit celor de la Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, imediat după ce Octavian Fărcane a sabotat operațiunea, fapta acestuia a fost încadrată la ”favorizarea infractorului”. Totul a început de la o mamă ce a părăsit domiciliul conjugal și nu își putea recupera copilul de 9 luni, pe al cărui certificate de naștere figura ca părinte unic.

„În fapt, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin efectuau investigații într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de violență în familie și lipsire de libertate în mod ilegal, în urma unei plângeri făcute de către o femeie de 20 de ani, din Salva, județul Bistrița-Năsăud. La data de 7 august a.c., cea în cauză a sesizat faptul că a fost agresată de concubinul său, iar în momentul în care și-a manifestat intenția de a pleca de la locuința acestuia, bărbatul nu i-ar fi permis să își ia fiul minor, în vârstă de 9 luni.

Având în vedere cele sesizate, polițiștii, împreună cu reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, au stabilit măsuri pentru realizarea protecției minorului. Astfel, prin dispoziție a D.G.A.S.P.C., s-a stabilit plasarea minorului în regim de urgență la asistent maternal, urmând a fi întreprinse acțiuni pentru recuperarea acestuia.

Conform probatoriului administrat, măsurile care urmau a fi luate au ajuns la cunoștința bărbatului vizat, stabilindu-se că s-a creat un risc major pentru înfăptuirea actului dispozițional. Persoana bănuită de crearea acestei situații este un polițist local, față de care se continuă cercetările pentru favorizarea făptuitorului”, mai arată IPJ Cluj.

 

 

Adauga comentariu