Cine este George Dindelegan, chirurgul clujean care a avut curajul sa dea voce susotelilor din spitale in scrisoarea deschisa adresata Ministerului Sanatatii, care a facut inconjurul Romaniei

Un medic nu renunta niciodata la halat. E o haina ce nu se vede mereu, atat de bine suprapusa cu viata personala, incat o cariera in halatul alb devine in sine un mod de a trai, de a fi in lume nu pentru tine insuti, cat pentru celalalt. George Dindelegan, chirurg generalist in cadrul sectiei de Chirurgie I din Cluj a stiut inca din copilarie ca vrea sa aleaga aceasta cale, avandu-l drept model pe tatal sau, de asemenea, medic chirurg. George Dindelegan este adeptul autodisciplinei, a studiului neintrerupt si, mai ales, a bunei comunicari cu pacientul, cu personalul medical, cu publicul larg, daca e nevoie. Tocmai aceasta nevoie de comunicare si colaborare il face, totodata, autorul scrisorii adresate fostului ministru al Sanatatii. El este chirurgul care a dat glas comentariilor din umbra si care a ilustrat handicapul unui sistem medical dominat de birocratie.

George Dindelegan s-a nascut si a copilarit in Cluj. Medicina a fost o dorinta inca de cand era copil, tatal sau fiind chirurg in Zalau, iar mama lui asistenta medicala. Drumurile Cluj-Zalau, s-au oprit in cele din urma la Cluj, in pragul Facultatii de Medicina si Farmacie. Chirurgia a fost o alegere careia George Dindelegan i-a ramas fidel din primul an, in timp ce unii colegi de ai sai inca erau nehotarati in ceea ce priveste specializarea. Nehotararea e fireasca, spune el, cazul sau fiind mai degraba unul al “incapatanarii” profesionale, cum prefera sa o numeasca. De altfel, chirurgia are o anumita frumusete despre care le vorbeste adesea si studentilor sai.

“Chirurgia este foarte frumoasa. Este foarte frumoasa pentru ca, asa cum le spun si studentilor mei, si celor din anul intai, si celor din anul patru, ea este o ramura aparte a medicinei. Este frumoasa pentru ca imbina partea de medicina clasica, de medicina, ca sa spun asa, intelectuala, unde trebuie sa gandesti, sa discuti cu pacientul, sa-l consulti, sa-l intelegi, sa vezi ce probleme are, cu partea de manualitate. Adica, sa faci cu mana ta ceva pentru acel pacient. Mai ales in situatia bolilor chirurgicale, odata sanctionata boala, pacientul poate reveni 100% la viata normala. Evident, in cazul bolilor cronice lucrurile nu se pun asa, dar, oricum, satisfactia ca reusesti sa faci bine prin ceea ce faci tu atat cu capul cat si cu mana, este extraordinara”, spune el cu drag.

In calitate de student la medicina, George Dindelegan nu a fost ferit de emotiile inceputului de drum. Astfel, isi aminteste cu placere de vizitele doctorului Kaufmann in fata caruia trebuia sa-si prezinte adesea cazurile medicale. 

“Exista un cerc stiintific studentesc, vestit pe vremea aceea, condus de domnul profesor Kaufmann de la Chirurgie II si de actualul domn profesor Ciuce, care conduce Clinica de Chirurgie I. Dansul era pe atunci tanar asistent, insa vestit deja in calitate de chirurg. El se ocupa de noi ca studenti. Ajutandu-l pe domnul profesor Ciuce si pe colegii mai mari, incet, incet am descoperit tainele chirurgiei si fiind vorba de o activitate experimentala, am avut avantajul de a testa totul cu manuta noastra. Pe langa aceasta, eram responsabil, tot in cadrul cercului si de activitatea clinica. Asa era pe atunci, toti membrii cercului aveau saloane si paturi si aveam cazurile noastre, pe care trebuia sa le prezentam domnului profesor Kaufmann la vizita. Va dati seama ce emotii aveam, venea vestitul profesor Kaufmann incruntat, iar eu, student in anul doi, trebuia sa-i prezint cazul si nu te ierta pentru orice greseala”, isi aminteste chirurgul zambind.

Sursa Foto: agoramed.umfiasi.ro

Te uiti. Te uiti. Te uiti. 

Medicina inseamna multa practica. Prima data, explica medicul, “Iei contact cu o operatie uitandu-te. Intri in sala si te uiti. Te uiti. Te uiti”. Emotiile sunt firesti la primele operatii, explica George Dindelegan, insa odata intrat in sala, ele trebuie lasate la o parte in favoarea aplicarii cunostintelor. E un control al emotiilor pe care-l obtii, spune el, in momentul in care esti sigur pe ceea ce faci. 

Drumul spre cariera de chirurg a fost presarat si cu stagii in strainatate, cel dintai desfasurandu-se in Anglia, la Universitatea Cambridge. A fost surprins sa vada acolo studenti, nu neaparat mai buni decat cei romani, cat mai motivati, mai competitivi.

“Spre spre sfarsitul studentiei, am avut ocazia sa fac un stagiu de pregatire la Universitatea Cambridge din Anglia, care este si acum considerata printre universitatile de top din lume. Am facut modulul de chirurgie exact ca la noi, de opt saptamani. Astfel, am avut ocazia sa vad ca nu sunt mai inteligenti decat noi, desi era foarte greu sa ajungi la Cambridge. In schimb, erau mult mai motivati. Intre ei exista o motivare foarte mare. Desi nimeni nu facea nicio prezenta, de dimineata pana seara ei erau in spital sau la biblioteca, foarte dornici sa invete. Stiau in permanenta ca sunt in concurenta unul cu celalalt” 

Experienta din Marea Britanie s-a continuat ulterior cu o cercetare experimentala in Suedia,in cadrul Universitatii din Gothenburg, cercetare care a constat in transplante interchirurgicale de intestin la soricei si care a stat la baza lucrarii sale de doctorat.

In Cluj, competitivitatea, spune el, nu este la fel de intensa. Ideal ar fi ca studentii sa nu-si permita niciun timp mort si sa profite de orice ocazie pentru a invata, chiar sa insiste asupra profesorilor cu intrebari si sugestii.

“La noi inca gasesti studenti care asteapta sa fie invatati, care stau pe coridoare asteptand sa vina asistentul si sa le explice ce si cum, decat sa vada in acele momente o oportunitate. Sa mearga sa vorbeasca cu pacientul, sa studieze anumite lucruri, sa nu aiba timpii aceia morti. Lucrurile acestea nu exista la Cambridge. In schimb la noi, de multe ori, studentii asteapta, povestesc cu grupa sau cu asistentul, iar la sfarsit au impresia ca au invatat multe, cand, de fapt, lucrurile nu stau chiar asa”, este de parere chirurgul.

George Dindelegan are o experienta de 21 de ani cu studentii. A inceput in 1994 in calitate de preparator si considera ca, desi generatiile se schimba, studentii sunt la fel. Ceea ce se schimba e entuziasmul bobocilor din anul intai, care odata ajunsi in anul patru renunta la elanul initial. 

“In anul intai sunt foarte entuziasti, vor sa schimbe lumea, au idei extraordinar de bune si au idei care nu sunt inchistate in modul de a gandi pe care noi il inoculam in decursul celor sase ani. In anul patru deja nu mai sunt atat de entuziasti multi dintre ei. Sigur, unii sunt, dar aceasta delasare la aceeasi oameni, arata, de fapt, ca problema este la noi, aceia care ii invatam. Noi nu reusim sa profitam de entuziasmul pe care-l au, ci cumva ii dezamagim in modul in care vad scoala”, spune el ingandurat.

O schimbare, explica Dindelegan, trebuie sa vina si din partea profesorilor. El are un curs de chirurgie experimentala pentru studentii din anul intai si profita de aceasta ocazie pentru a impartasi cu ei beneficiile si tainele cercetarii medicale. 

“Noi trebuie sa ne schimbam un pic modul in care predam medicina. Ei trebuie, mai degraba, sa invete cum pot vedea pacientul ca un tot, de unde isi pot lua informatiile de care au nevoie si, mai ales, cum pot sa faca bine pentru acest pacient”, detaliaza medicul.

Medicina inseamna munca in echipa

Totodata, concurenta trebuie sa mearga in sincronie cu munca in echipa. Tratamentul oricarui pacient presupune multidisciplinaritate, niciodata nu e vorba de un individ in medicina, ci de o echipa, de un intreg personal de la medici pana la asistente, infirmieri si asa mai departe. Astfel, spune el “daca nu stii sa lucrezi in echipa, degeaba ai facut Medicina”.

Munca in echipa, studiul individual si comunicarea cu pacientul reprezinta elementele cheie ale unei cariere medicale. Studentii sunt responsabili de ceea ce vor deveni, spune medicul. Orice decizie trebuie argumentata pertinent, iar scuzele de tipul, “profesorul nu mi-a predat cum trebuie” sau “a lipsit” sau “nu era in tematica noastra boala dumneavoastra” sunt inacceptabile, considera chirurgul.

El insusi mizeaza in cariera sa pe o buna colaborare cu colegii sai. In calitate de medic chirurg generalist, el abordeaza o paleta mai larga de interventii chirurgicale, de la hernie, colecist, colon, tiroida si pana la varice, melanom si altele. Cea mai mare experienta o are in operatiile pe san.

“Fiecare chirurg are insa un domeniu in care are experienta mai mare. La mine e vorba de operatii pe san, atat pentru boli benigne cat si pentru cancere. Am colaboratori deosebiti, medici radiologi-imagisti, oncologi, radioterapeuti, plasticieni, specialisti in medicina nucleara, anatomopatologi. Impreuna incercam sa oferim solutii moderne de tratament (tehnici sofisticate de localizare, tehnica ganglionului santinela, chirurgie oncoplastica etc), astfel incat pacientele sa treaca cat mai usor peste boala”, informeaza medicul.

In general, un medic nu are un orar fix si nu-si pune in paranteza pacientii cand se intoarce acasa. Mai mult, George Dindelegan pastreaza adesea legatura cu familiile pacientilor. El le ofera numarul de telefon pentru a-l contacta personal in caz de urgente, intrucat unui medic ii e cu adevarat bine atunci cand pacientilor sai le este la fel.

“Nu stiu la ce ora plec de la spital. De multe ori plec la ora opt seara. Nu avem ore la care sa plecam si sa venim, iar un coleg mai in varsta, care acum este pensionat, mi-a spus odata cand l-am intrebat “Cum sunteti?” si mi-a raspuns: “Asa ma simt cum imi merg pacientii”. Daca pacientii merg bine, sunt bine si eu. Daca ai, in schimb, un caz cu probleme, esti ingandurat, degeaba pleci de la spital nu uiti, nu uiti nici la masa cu familia. E greu sa faci aceasta ruptura, de multe ori trebuie sa tii legatura cu pacientii, cu familia si in Romania nu exista un sistem foarte clar prin secretariate. De multe ori, eu ca medic, tin legatura personal cu familia”, marturiseste Dindelegan.

O zi din viata unui chirurg e o zi incarcata de rapoarte, operatii, cazuri, vizite, activitati cu studentii in stagiu, programari, analize, urgente, garda. E o lista care nu permite pauze, caci medicul chirurg traieste o continua alerta, in special cand e de garda, cand se confrunta si cu patru cazuri simultan. 

“Presiunea este foarte mare, esti in sala, operezi, iar intre timp iti suna telefonul si trebuie sa mergi sa vezi alti pacient de urgenta. La inceput emotiile sunt mai mari, cand faci prima garda singur. Prima garda ca sef de garda a fost groaznic de grea. Atunci, imi aminestc, s-au nimerit cinci operatii mari, inclusiv un accident cu un cetatean din strainatate cu splina rupta si alte complicatii. Au fost cinci operatii, toate mari, ceea ce mai rar se intampla intr-o garda, dar aceea a fost prima mea experienta ca sef de garda”, rememoreaza medicul.

Sursa Foto: ziuadecj.ro

Revolta fata de un sistem medical birocratic

In ciuda implicarii pe care o arata medicii si, in general, toti tinerii interesati de medicina, Dindelegan remarca o puternica inchistare birocratica, care impiedica bunul demers medical. Astfel, scrisoarea a fost un moment de suprasaturare, de scoatere la iveala a unor susoteli generale si un pas spre a recunoaste cu onestitate lucrurile care scartaie in sistemul medical din tara.  

“A fost un moment in care am considerat ca am ceva de spus. Un moment in care poate m-am “saturat” sa comentam pe la spate, sa fim nemultumiti si sa nu facem nimic. A fost un moment in care am actionat sub imperiul emotiei pe care am avut-o si eu ca toata lumea in cazul accidentului de la Colectiv. Am reactionat, mai ales, vazand modul in care reactiona sistemul medical si nu ma refer la medici. Pentru ca am spus-o si o spun in continuare: medicii, chirurgii plasticieni si anestezistii din Bucuresti stiu sa trateze arsuri si stiu cum sa le trateze foarte bine, dar cei care spun ca la Bucuresti au capacitatea de a trata deodata 150 de arsi, acestea sunt deja pacaleli. Si ne-am saturat de acestea”, zice cu hotarare medicul.

De altfel, George Dindelegan are experienta cu arsi. Pe vremea cand la Cluj se tratau arsuri mai mari, el il ajuta pe medicul plastician participand la aceste operatii. E greu de tratat si un singur ars, marturiseste chirurgul. In plus, scrisoarea a fost dublu motivata, George Dindelegan vazand in sistemul medical un blocaj birocratic inclusiv la nivelul municipiului. “Ce reprezentam acum?” se intreaba el. 

“Mereu au fost lipsuri sau probleme organizatorice, dar exista cumva un trend inainte. Acum, senzatia mea este ca ne blocam prin masuri birocratice luate de persoane care nu se pricep, care au alte specializari si care, pe de alta parte, pun frana dezvoltarii profesionale si medicale. Astea, intr-un spital universitar, de gradul I cum ne consideram noi, in cadrul unei Universitati mari de Medicina si Farmacie. Dupa mine, e inacceptabil. In general, in medicina clujeana, si imi pare rau sa o spun, sunt tot felul de semne proaste, sunt lucruri care se faceau mai bine acum cativa ani. Am ajuns sa trimitem pacienti pentru tratament la Oradea? Sau la Arad? Timisoara? Ce reprezentam acum? Clujul a insemnat ceva din punctul de vedere al medicinei”, afirma George Dindelegan.

Sursa Foto: okmedical.ro

Cu speranta ca sistemul medical se va descatusa, el doreste sa practice aceasta meserie intr-un context care-i permite sa faca acest lucru in sens evolutiv.

“Vreau sa fiu in continuare medic chirurg si sa lucrez in continuare intr-un sistem foarte bine pus la punct care sa ofere sanatate corecta pacientilor, vreau sa lucrez, daca se poate, si intr-un sistem privat corect si cinstit care sa ofere servicii de calitate pacientilor si vreau, bineinteles, sa lucrez in continuare in Universitate unde sa-mi pot indruma studentii corespunzator”, spune acesta.

 

Comentarii

SIMOC ADRIAN

18.11.2015 15:42
Pe dl. George Dîndelegan l-am cunoscut în luna decembrie a anului 1996 pe holurile secţiei de Chirurgie I din Cluj-Napoca (Urgenţe) unde era internată soţia mea în urma unui accident de circulaţie (la acea vreme eram prieteni şi studenţi la Cluj), a suferit o fractură la coloană fiind necesară o perioadă foarte mare de timp pentru operaţii, tratamente ... În cele câteva luni dl doctor a contribuit foarte mult la recuperare şi fizică dar şi psihică, venea zilnic să vadă starea pacientului, mai stătea la discuţii de încurajare... Astăzi mă bucur că este un medic renumit şi un profesor respectat, îi doresc mult, mult succes în carieră..

any

18.11.2015 18:03

Cinste lui pentru intreaga activitate si atitudine in viata medicala, cinste si admiratie pentru familia lui, in special pt dl dr. Dindelegan din Zalau
Dindelegan

mirceakerekesd

18.11.2015 20:39

Un meserias care a avut ce invata din familie cat si de la profesorii din UMF Cluj-Napoca

Oana Rotariu Suceava

18.11.2015 21:12

Va multumesc, domnule doctor, ca sunteti si ca sunteti asa cum sunteti!
Am avut placerea sa va cunosc si sansa sa fiu operata de dumneavoastra.
Dincolo de medicul Dindelegan am avut oportunitatea sa-l cunosc pe omul Dindelegan - un om cu O mare, asa cum rar ti-e dat sa cunosti.
N-am sa uit niciodata cum m-ati luat de mana si ati luat odata cu ea frica din sufletul meu in seara dinaintea operatiei.
Si nici compasiunea fara margini, care trecea dincolo de lentilele ochelarilor atunci cand ma priveati, cu toate ca eram cheala, fara gene si fara sprancene.
Sunteti mult mai mult decat un profesionist dedicat meseriei, sunteti un om de valoare pe care ne dorim sa-l avem in viata noastra.
Si pentru aceasta nu gasim cuvinte potrivite sa multumim!
Va apreciez nespus!

Cu mult drag, semnez,
o oarecare Oana Rotariu, din Suceava

Nora

19.11.2015 11:37

Draga Mihaela,Mi-a placut articolul tau mai ales pentru ca este prezentata opinia unui medic care s-a dedicat meseriei. Din pacate toate schimbarile facute pana acum din '89 incoace, decand politicul s-a implicat in toate institutiile de invamant, sanatate etc.  si nu competenta, nu a fost spre bine. De exemplu ceea ce nu s-a scris despre domnul doctor Dindelegan este faptul ca a absolvit Liceul de Chimie industriala nr. 3 din Zalau si de acolo a intrat la Facultatea de Medicina din Cluj.  De ce? Pentru ca acolo se studiau serios toate materiile necesare pentru admiterea la medicina si existau niste cadre didactice foarte bune care puteau pregati un viitor student. Si nu este singurul doctor care a absolvit acel liceu. Acum puteti face o comparatie unde au dus aceste schimbari in sistemul de invatamant si nu numai! 

Dragos-Roman Florica

20.11.2015 03:28

Felicitari stimate domnule doctor!Va cunosc doar din spusele fiicei mele, Claudia Dragos-Roman, cu care ati fost coleg de liceu. Intotdeauna a vorbit la superlativ de Dv. Acum, citind articolul de mai sus, imi dau seama cata dreptate a avut.Da, domnule doctor! Astfel de medici ne trebuie, devotati trup si suflet meseriei si pacientilor. Si f. bine pregatiti, ca Dv., ori tatal Dv. si mai sunt. Noi restul oamenilor, depindem f. mult de Dv., medicii, mai ales de la o varsta, cand ne napadesc bolile. De aceea, chiar fara a va cunoaste personal, dati-mi voie sa va felicit si sa va urez succes in continuare in nobila profesie ce-ati imbratisat-o! Si toti discipolii sa va urmeze exemplul!Pensionara Floarea

Rau Aurel

20.11.2015 16:47

Ma bucura atitudinea D-lui Doctor Dindelegan, un adevarat medic, dar in primul rand un MARE OM. Este omul potrivit la locul potrivit.  Acum mai multi ani a operat-o pe sotia mea in doua randuri , dar rar mi-a fost dat sa vad  la cineva atata preocupare ca totul sa mearga perfect de la operatie la recuperare, studiind si cautand noi moduri de vindecare la o boala practic incurabila.De asemenea OAMENI MEDICI , daruiti trup si suflet profesiei si durerilor semenilor avem nevoie.Mutumiri D-le doctor si va doresc in continuare multa sanatate si putere de munca pentru a putea salva cat mai multti semeni cu probleme majore de sanatate.Atitudinea D-voastra  fata de birocratia din sistemul medical  nu poate decat sa ne bucure stiinduva un om drept si onest, iar noi cetatenii, pacientii,va trebui sa va sprijinim fiecare cum putem in aceste demersuri.

iosif

20.11.2015 18:28

Un om extraordinar, și un profesionist foarte bun, am fost pacientul d-lui Dindelegan și am sa-i aduc doar mulțumiri și să doresc sistemului medical Roman cât mai mulți medici de valoarea d-lui George Dindelegan !

Adrians

21.11.2015 15:38

Un medic si un om de nota 10. L am cunoscut in 2011 cand am fost trimisa de doamna dr. Chiorean la dansul pt operatie. Am fost foarte placut surprinsa nu doar de atitudinea dansului fata de pacienti, ci de atitudinea si interesul intregului personal de la Chirurgie 1. Cand i am vazut cum se comporta cu mine, pe loc mi a disparut frica. Multa sanatate si mult succes in tot ce faceti!

Floescu Lucia

21.11.2015 20:21

Un om deosebit si un profesionist desavarsit.Tot respectul!!!!

Margareta Gheor...

07.07.2016 18:39

Nimic nu este intamplator in viata. Un om sa aiba calitati exceptionale, ca medic si om, mai rar. Ma bucur ca am fost pacienta domnului doctor Dindelegan, Dumnezeu  sa-i dea sanatate si putere de munca.

dora

21.11.2016 00:08

     Iubesc oamenii frumoși. Oamenii care știu să dăruiască bunătate, sa transmita ca viata trebuie sa mearga mai departe. Iubesc oamenii care știu să zâmbească cu inima, cu sufletul, cu privirea. Iubesc oamenii care la fiecare bătaie a inimii emană dragoste, putere și dorință de a face în jurul lor o lume mai bună. Iubesc cerul, soarele, animalele, copiii, florile, viața, pentru că oamenii buni  iubesc totul.  Acest om  despre care vorbesc este  medicul  chirurg  George Dindelegan . Un om energic  pe care cu usurinta poti sa-l confuzi cu un student in  anul VI, un om frumos si tanar care  are o experienta de 21 de ani cu studentii. Un om care respecta si trebuie respectat. Medicul  chirurg  George Dindelegan   este fiu de medic chirurg si asta e un mare castig, Dorel Dindelegan fiind la randul lui un Mare  medic chirurg. Mama medicului,  doamna  Carmen Dindelegan  i-a imprimat  frumusetea , iubirea de oameni , mult studiu , mult sacrificiu. Imi place de tine , nu lasa totul neobservat , daca trebuie schimbare atunci sa fie. Desi acest mod de manifestare e incomod pentru multi, noi de la   Zalau te iubim , te urmarim si te sustinem.Dora.  

Viorica Muresan

21.11.2016 19:10
Pentru mine , GEORGE DINDELEGAN, va rămâne  distinsul medic care îşi desăvârşeşte meseria, tratându-şi pacienţii atent, indiferent de condiţia lor socială, etnie sau de vârstă, cu aceeaşi dăruire, demnă de profesia de medic. Lucrează cu sufletul, cu mintea, cu o mână de maestru. Domnule doctor, frica de operatie  dispare cand sunteti cu pacientul si  emanati atata caldura si iubire. Felicitari , sunteti un om minunat. 

Cristina

11.04.2018 00:22

Mama mea a fost operata la san de catre dl. doctor Dindelegan. Toata admiratia si respectul! Sincer, nu credeam ca in ziua de azi mai poti fi placut impresionat de un spital din Romania. Insa, fara sa exagerez, tot personalul de la Chirurgie I a fost extrem de amabil si devotat. Le multumesc tuturor! 

MARIANA

07.06.2018 07:33

DOAMNA CRISTINA VA ROG DACA SE POATE UN NR DE TEL AL DUMNEAVOASTRA PE ADRESA MEA DE EMAIL marinacristmar@yahoo.com ,DORESC DETALII PENTRU O OPERATIE CARE O VOI FACE SI EU LA SAN.

Adauga comentariu