Cine este clujeanca Gabriela Ciot, varianta de rezervă a lui Dăncilă pentru funcția de comisar european: secretar de stat în MAE și conferențiar universitar

Melania-Gabriela Ciot, varianta de rezervă a Guvernului Dăncilă pentru funcţia de comisar european, în vârstă de 44 de ani, este secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din septembrie 2017. Este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.

A intrat în PSD în 2004, fiind adusă de Vasile Pușcaș, ministru în cabinetul Adrian Năstase, cel care a negociat aderarea României în UE. A fost consliera lui Teodorovici la Ministerul Fondurilor Europene. În perioada mai 2014 – noiembrie 2015 a ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul cabinetelor miniștrilor pentru Societatea Informațională, Fonduri Europene și Finanțe Publice.

Pe timpul preşedinţiei române a UE, Ciot a fost reprezentant special al guvernului României pentru relația cu Parlamentului European.

În cadrul Facultății de Studii Europene este Directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations. Este coordonatoarea Centrului pentru Negocieri Internaționale și Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, și a secției de Diplomație Culturală (ICD Berlin, filiala Cluj-Napoca).

Există însă și o controversă legată de prezența ei la cursurile de la UBB, după numirea ca secretar de stat. În această vară, studenții au cerut o anchetă asupra prezenței acesteia la cursurile asumate de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai în 2017/2018 și 2018/2019, potrivit monitorulcj.ro. Studenții au cerut să afle dacă Ciot „a fost suplinită la facultate, în Cluj-Napoca, cât timp își exercita mandatul de secretar de stat în București, dacă a respectat suma totală a orelor de muncă dintr-o normă didactică sau de cercetare și au cerut explicații cu privire la prezența doamnei Ciot în cadrul universității, în general în weekenduri”.

Melania-Gabriela Ciot a obținut un doctorat în Relații Internaționale și Studii Europene (2012, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) cu calificativul „Summa cum laudae” și un doctorat în Științe ale Educației (2009, Universiteit Ghent, Belgia). A publicat 10 cărți. Principalele sale teme de interes vizează: afacerile europene, negocierile internaționale și europene, procesul decizional în politica externă și internațională.

„Vom proceda după modul în care va proceda și Ungaria. Dacă Ungaria va face două propuneri, și România va face două propuneri”, a declarat premierul Dăncilă, după ședința conducerii PSD. În cazul în care se va opta pentru varianta unei singure propuneri, Guvernul îl va nominaliza pe Dan Nica, a precizat Dăncilă.

 

Adauga comentariu