Cine este cămătarul cu nume de înger din Turda. Avea dobânzi LUNARE de 50%

Polițiștii clujeni l-au reținut pe cămătarul-interlop, Angel Baciu. Bărbatul a fost săltat în urmă cu două zile, iar cei de la Judecătoria Turda au dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Angel Baciu are 47 de ani și era cunoscut în cartierele Micro din oraș. Potrivit celor de la IPJ Cluj, în 21 ianuarie, când a avut loc percheziția domiciliară, s-au găsit mai multe sume de bani și muniție pentru mitraliere. 

Ancheta a început de la un denunț depus de o persoană care era șantajată de Angel Baciu. Mai mult, cămătarul avea o agendă în care își nota numele persoanelor pe care le ”împrumuta” și dobânzile pe care le aplica acestora. 

 

Punea dobânzi lunare de 50%!

Potrivit anchetatorilor, Angel Baciu împrumuta persoane cu o situație financiară proastă și le aplica acestora dobânzi lunare de 50%. În momentul în care cei ce se împrumutau, încercau să își ”lichideze” datoria, Angel le adăuga sume suplimentare. Pentru ca să se asigure că primește banii de pe dobânzi, Angel își amenința ”clienții” cu bătaia. 

Unul dintre clienții acestuia, cel care a depus și plângerea penală împotriva lui Angel, le-a povestit anchetatorilor că a luat de la cămătar, în 2017, suma de 600 de lei. Din cauza dobânzii lunare de 50%, clientul lui Angel nu putea să își lichideze datoria. Până la arestarea lui Anghel, persoana vătămată i-a dat acestuia peste 5000 de lei. Periodic, Angel îl contacta pentru a-i spune că mai are să îi returneze bani și că dacă nu o va face, ”o să aibă probleme”. 

Tot la domiciliul cămătarului din Turda, polițiștii au găsit mai multe obiecte confecționate pentru acte de violență. 

„La data de 21 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda – Biroul de Investigații Criminale au efectuat o percheziție la domiciliul unui bărbat, de 47 de ani, din Turda, bănuit de comiterea infracțiunilor de șantaj și camătă. De la locuința acestuia, au fost ridicate agende cu însemnări, bani, obiecte anume confecționate pentru lovire și un cartuș de pistol mitralieră, bunuri care consolidează probatoriul în cauză.

Conform investigațiilor efectuate, în luna iunie  2017, cel în cauză ar fi împrumutat 600 de lei persoanei vătămate și i-ar fi aplicat o dobândă de 50% lunar. Persoana vătămată i-ar fi returnat, până în prezent, 5400 de lei. De asemenea, în cursul lunii decembrie 2018, cel în cauză ar fi amenințat cu acte de violență aceeași persoană, pentru faptul că aceasta nu i-ar fi returnat banii împrumutați. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 40%”, au precizat cei de la IPJ Cluj. 

În cursul zilei de marți, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus arestarea preventivă a lui Angel Baciu, pentru o perioadă de 30 de zile. 

„În temeiul art. 226 alin. 1 şi 2, raportat la art. 223, alin. 2 din Codul de procedură penală, admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda şi dispune arestarea preventivă a inculpatului B.A. pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, prev. de art. 207 alin. 1 şi alin. 3 din Codul penal, pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 22.01.2019 şi până la data de 20.02.2019 inclusiv. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. ”, se arată în soluția dată de Judecătoria Turda. 

 

Adauga comentariu