In vizor

Cine e Sergiu Liti, stapanul Pietei Unirii?

Scenograful iarmarocului anual de Craciun din Piata Unirii este si un prosper om de afaceri. In timp ce la Cluj organizeaza un eveniment slabut si urat pe bani publici, Sergiu Liti ii trimite pe clujeni prin agentia sa de turism la targurile de Craciun din Praga sau Viena. Activitatea economica a acestuia e cel putin bizara: organizeaza evenimente patronate de municipalitate printr-o fundatie cu sediul la Campina, are firme de apartament cu cate un angajat – doi si datorii uriase .

Atmosfera de Craciun de la Praga poate fi gustata prin Agentia Europatur pentru 125 euro/persoana, iar la Targul de Craciun la Viena se poate merge pentru 115 euro/persoana in caul unui grup de minim 30 persoane. Pentru cei care aleg Praga un sejur costa minim 135 de euro de persoana, iar pentru cei care isi doresc sa ajunga la Concertul de Craciun de la Palatul Imperial Hofburg de al Viena se plateste de la 225 euro de persoana. Administratorul agentiei este chiar Sergiu Dan Liti, acelasi care organizeaza si pseudo-targul de Craciun de la Cluj.

“Putem sa invatam si de la altii, dar ideea este nu sa trimitem turistii afara, ci sa ii tinem la noi”, declara cu ipocrizie Liti in urma cu cateva zile, in cealalta calitate, de organizator al Targului de Craciun.

Pe de alta parte, Liti nu se sfieste sa arunce afirmatii arogante cum ar fi cea emisa in contextul comparatiei cu Targul de Craciun de la Sibiu in care a spus ca  „sa nu uitam ca Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana si a primit titlul pe gratis, in timp ce noi trebuie sa luptam pentru el” sau ca „operatorii turistici ar trebui sa faca mai multe pentru Cluj„.

Sa nu uitam ca Sibiul a fost Capitala Culturala si a primit titlul pe gratis, nu ca noi, care trebuie sa luptam pentru asta” – See more at: http://www.ziardecluj.ro/targul-de-craciun-cluj-vs-sibiu-ramanem-la-nivelul-oraselul-copiilor/#sthash.zHsDqFPT.dpuf
Sa nu uitam ca Sibiul a fost Capitala Culturala si a primit titlul pe gratis, nu ca noi, care trebuie sa luptam pentru asta” – See more at: http://www.ziardecluj.ro/targul-de-craciun-cluj-vs-sibiu-ramanem-la-nivelul-oraselul-copiilor/#sthash.zHsDqFPT.dpuf

In 2012, agentia lui Liti avea un angajat, o cifra de afaceri de 118 .489 lei, profitul era de 25.317 lei si datoriile declarate de 319 180 lei.

Liti este asociat si la Club Arena SRL, alaturi de Ancuta Viorica Pop, firma care gestioneaza patinoarul cu acelasi nume din Piata Unirii. In 2012, firma a avut un singur angajat, cifra de afaceri de 260.361 de lei , pierdere de 8.907 si datorii de 528.337 lei. Este si firma organizatoare a Festivalului Inghetatei, alt eveniment al Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Activitatea targului de Craciun propriu-zis este administrata prin Fundatia Eco Planet, infiintata in 1999, Campina, judetul Prahova cu scopul “promovarii programelor de dezvoltare social-economice de interes local si regional”.  Si aici, asociati sunt Sergiu Dan Liti si Ancuta Viorica Pop. Bugetul Targului de Craciun de la Cluj este de 45.000 de euro, suma in care nu este inclusa partea de concerte.
Patinoarul atrage de fiecare data cei mai multi vizitatori ai Targului de Craciun, mai exact cam 200 de persoane in fiecare zi. Astfel, doar din vanzarea biletelor se pot obtine 2.000 de lei pe zi, in conditiile in care chiria platita primariei ar fi de 360 de lei.

De asemenea, acelasi Liti mai administreaza Publiserv Impex SRL, o firma cu sediul pe strada Bucuresti pentru care, pe site-ul Ministerului Finantelor la numele firmei  figureaza „dizolvare cu lichidare (radiere) din 14 octombrie 2008”.

O alta firma din “portofoliul” lui Sergiu Liti, Agrement Ariesul SRL, de asemenea in lichidare.

Inainte de aceste infloritoare activitati economice, Sergiu Liti a lucrat la Napolact, unde avea functia de Key Account Manager.
Organizatorul Targului de Craciun nu a putut fi contactat pentru a justifica aceste situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *