Cine e de vina pentru scolile care le refuza copiilor spatiile de joaca pe perioada verii si cum se poate rezolva problema

Politicienii reactioneaza la materialul publicat ieri in Ziar de Cluj, in care se facea referire la problema curtilor de scoli din oras. Desi exista de cinci ani un HCL care prevede ca elevii se pot juca in curtile scolilor pe perioada vacantei si in afara orelor de program, in realitate, niciun copil nu are voie sa calce in curtile unitatilor de invatamant cat timp acestia sunt in vacanta.

Problema e la Inspectorat

Radu Moisin, cel care a fost consilier local (PDL) si in mandatul 2008-2012, spune ca si in 2009 a fost aceeasi problema. Inspectoratul Scolar Judetan sustinea atunci, ca si acum, ca e nevoie de personal suplimentar care sa supravegheze copii si, prin urmare, de bani in plus.

“Pana la urma, niste copii care joaca baschet sau fotbal nu au nevoie neaparata de supraveghere cu personal calificat superior. Scolile au portar, acestia ar putea foarte bine sa-i supravegheze pe copii. Problema, din punctul meu de vedere, este la Inspectorat”, sustine Moisin.

Remus Lapusan (PSD), alt politician care facea parte din Consiliul Local in perioada in care a fost emis HCL-ul, spune ca Primaria si Inspectoratul Scolar Judetean ar trebui sa se puna la masa si sa stabileasca conditiile in care copiii se pot juca in curtile scolilor.

“Ma mir ca a trebuit sa traca atat de mult timp si, totusi, sa nu se decida nimic. Poate fi angajata o persoana peste 18 ani sau platit in plus un profesor, ca ei oricum fac de garda la scoala. Daca asta e o problema, asta inseamna ca altele nici nu mai trebuie discutate. Cred ca parintii, primaria, inspectoratul, toti sunt vinovati – a  trecut prea mult timp, luvrul asta trebuia rezolvat cu ani in urma”, a declarat Lapusan.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) spun ca initiativa primariei e una buna, insa fara nicio aplicatie in realitate. Cat timp copiii se joaca pe terenul scolilor, ei trebuie supravegheati de un cadru didactic. Adica o sarcina in plus pe care nimeni nu vrea sa si-o asume.

“Acea hotarare de Consiliu Local a aparut fara ca alesii sa se gandeasca la siguranta copiilor. E nevoie de cel putin doi profesori pe zi care sa se ocupe de asta. Asta inseamna posturi in plus, oameni care sa asigure permanent terenurile de sport. Va dati seama ce scandal ar iesi daca un copil si-ar rupe mana in curtea scolii in timp ce se joaca acolo nesupravegheat?!? Portarii nu sunt in stare sa se ocupe se asta”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Valentin Cuibus, seful ISJ.

Comentarii

pop ioan

23.08.2014 08:11

Bine ca pe tot parcursul anilor scolari, toate salile de sport sunt adevarate mine de aur pentru anumiti profesori agreeati de directori si inspectorat, care fac o multime de ciubucuri pe bani grei. Asta se permite. Oare de ce nimeni nu cerceteaza acest aspect? Si ne mai miram ca elevii nu au acces pe timpul vacantei. Alo, domnilor ziaristi, nimeni nu cerceteaza acest aspect? Ia vedeti programul tuturor salilor de sport din scolile clujene, atat pe timpul vacantei cat si mai als in timpul scolii, al anului scolar!  Oare cum stam cu evaziunile ?

Adauga comentariu