Cinci tablouri in valoare de un sfert de milion de lei au disparut de sub nasul politistilor locali

Cinci tablouri in valoare de 250.000 de lei au disparut din Centrul de Cultura Urbana Cazino la inceputul acestui an. Polititistii locali, cei care trebuiau sa asigure paza lucrarilor de arta, ridica din umeri: “Nu stim unde sunt”

Cristian Vidican, si-a expus, in luna noiembrie a anului trecut, 14 lucrari in ulei la Centrul de Cultura Urbana, in cadrul expozitiei Babel. Autorul a urcat pentru prima data pe scena picturii, insotit de mari nume ale lumii artistice contemporane, romanesti si internationale: Nicolae Maniu, Ovidiu Avram si Liviu Mocanu. Dupa vernisajul expozitiei, ce s-a dovedit a fi  un adevarat succes, picturile lui au ramas in Cladirea Cazino, cu acordul organizatorilor.

“Am avut harul si privilegiul de a sustine un vernisaj in Parcul Central la Casino Centrul de Cultura Urbana. Estimam sa tin tablourile expuse pana undeva la inceputul lunii decembrie, desi primisem incuvintarea conducerii pentru o perioada mai lunga, atata vreme cat nu interfereaza cu alte evenimente. Procedura era simpla; in cazul in care trec de termenul stabilit si este nevoie de peretii pe care erau expuse lucrarile, acestea se vor da jos si depozitate in incinta”, povesteste pictorul.

De la inceputul lunii decembrie pana la sfarsitul lunii ianuarie acesta a fost plecat din tara, pentru cercetare si diferite schimburi interculturale. La intorarcere, a constatat, surprins, ca din numarul de 14 picturi expuse, lipsesc 5 fara ca nimeni sa aiba un raspuns favorabil sau elucidant “in asa zisa situatie de prost gust si la limita penibilitatii”.

“Am vorbit cu cei care se afla la conducerea centrului, nimeni nu stie nimic. M-am plimbat cu ei prin beciuri, dar nu au facut dect sa dea din umeri. Picturile au o valoare aproximata de 50.000 de lei fiecare. Nu are relevanta pretul lor, pentru ca nu m-am gandit sa le vand, acesta a fost pretul la care au fost estimate si pentru care am prrimit o oferta scrisa. Vreau doar sa stiu unde sunt tablourile si ce s-a intamplat cu ele”, marturiseste Vidican.

De doua luni, insa, reprezentantii Centrului de Cultura Urbana nu au putut sa ii ofere acestuia o explicatie plauzibila sau pertinenta pentru ce s-a intamplat cu picturile sale. Polititistii locali ridica in continuare din umeri, iar in cazul operelor disparute nu s-a inceput o ancheta.

"Desi expozitia a fost la finanul lunii noiembrie, el a vent sa-si ridice tablourile abia in luna ianuarie. In prima faza n-a zis nimic, dupa care a spus ca ii lipsesc doua tablouri, apoi patru. Noi avem toata disponibilitatea sa-l ajutam sa gaseasca tablourile. Cu toate acestea, in protocolul nostru de colaborare scrie ca centrul nu isi asuma responsabilitatea pentru exponate nici in timpul expozitiei, nici dupa ea", spun reprezentantii Biroului mass-media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Responsabili pentru securitatea obiectivului din Parcul Central se fac politistii locali, care ar trebui sa asigure paza in permanenta a Centrului de Cultura Urbana.

Comentarii

Mm

19.02.2015 12:30

Pai atunci ne-am putea si noi servi cu ce ne lipseste din centrul acela: o masa, un scaun... Un tablou nu-l bagi in buzunar! 

marius

19.02.2015 12:49

Bine că nu s-a trezit la anul să meargă după tablouri. Așa și eu pot să îmi las lucruri prin tot orașul, să mă întorc după două luni și să constat că îmi lipsesc! Nu eu aș fi de vină? Și dacă în contract scrie clar că organizatorul răspunde de bunurile depozitate, despre ce vorbim?

cunoscut de-al ...

19.02.2015 16:43

Fratilor , asta e cusuta cu ata alba :))) lasati-ma cu Vidicanu si povestile lui de 2 lei :))) e funny cand auuzi pretul picturilor :))) cunoscand talentul =))) hai ca is distrat :D
Ziar de cluj , te distrezi!?

jiji

20.02.2015 02:33

Glorie Mielului! *le-am pus noi in spatele bazinului de botez la autobaza...

Adauga comentariu