Reportaj

Cimitirul „Moș Ion Roată”, promis din 2015, va odihni morții când vor lucra la el viii

Finalizarea noului cimitir din strada Moș Ion Roată din cartierul Someșeni este cuprinsă în „top 5 cele mai importante proiecte ale municipalității în 2020”, enunțate în proiectul de buget pentru anul acesta.

Primăria Cluj-Napoca promite acest cimitir din anul 2015. Ar putea fi terminat anul acesta, dacă s-ar și lucra la finalizare. Însă, în sfânta zi de miercuri, 15 ianuarie, pe șantier se sprijinea lopata. Muncitorii puteau fi văzuți doar în pâlcuri sporadice, pe ici, pe colo, și dacă în ritmul acesta se va munci toate cele 12 luni ale anului, finalizarea șantierului ar putea fi amânată cel puțin pentru 2021, toamna. În plus, accesul spre cimitir se realizează printr-un drum „forestier”, de pământ, a cărui lărgire și modernizare a fost promisă, însă, pe teren, nu s-a făcut absolut nimic.

Până la noul cimitir, dacă va fi finalizat, totuși, printr-o minune, anul acesta, va fi plânsul și scrâșnirea dinților pentru șoferii îndoliați, dacă ne gândim la faptul că la ulița de țară nu se lucrează, iar la noi lărgirea și modernizarea unui drum durează cel puțin un an de zile, dacă nu chiar doi.

După cum arată lucrurile pe teren, promisiunile Primăriei de finalizare a noului loc de veci în 2020 sunt moarte din fașă și îngropate pentru o ulterioară reînviere electorală.

La cimitir, muncitorii nu se omoară cu munca

La noul cimitir se ajunge prin strada Moș Ion Roată, parțial asfaltată, parțial desfundată:

Pe șantier au fost realizate deja împrejmuirile, au fost poziționați stâlpii pentru iluminat, aleile de acces sunt asfaltate, clădirile sunt în stadii incipiente de construcție, iar pe o zonă restrânsă au fost delimitate parcelele cu dale de beton. În rest, teren arabil!

La cimitir mai este mult de muncă, însă, după cum puteți vedea în imaginile realizate miercuri, la ora 12 (așadar în mijlocul unei zile lucrătoare de la jumătatea săptămânii, de la jumătatea lunii), se lucrează puțin, spre deloc, muncitorii fiind o raritate pe acest imens șantier. Doi, trei oameni, maximum cinci, în pâlcuri aflate la mare distanță unele față de altele, se fac că muncesc:

Un pustiu înghețat, în care nimeni nu se omoară cu munca:

Așadar, clujenii vor mai avea de așteptat până la finalizarea acestei investiții, dacă ritmul ardelenesc de lucru de acum se va păstra.

5 ani de promisiuni

Noul cimitir din Someșeni a fost anunțat populist în anul 2015, city-managerul Gheorghe Șurubaru promițându-le clujenilor un cimitir care urma să fie predat „la cheie” în anul 2018.

Emil Boc a promis, la începutul acestei luni, și modernizarea căii de acces spre cimitir, fiindcă promisiunile dau bine electoral și nu costă nimic. Vor urma studii de fezabilitate, exproprieri, licitații contestate, proiecte ș.a.m.d., adică ani de ciorbe reîncălzite propagandistic, până vom vedea ceva concret pe teren.

În cazul cimitirului, Primăria a lansat procedura de achiziţie pentru serviciile de proiectare și studiu de fezabilitate în primăvara anului 2015, iar în noiembrie 2016 a fost aprobat, în Consiliul Local, şi Planul Urbanistic Zonal. Suntem în 2020 și avem doar un șantier neterminat. Și promisiuni pentru modernizarea căii de acces spre cimitir, inițiate la 5 ani după promisiunea construirii locului de veci.

Un vast teren fertil pentru fonfleuri electorale

Suprafaţa totală a cimitirului este de 201.000 mp. Se preconizează un număr de 5.429 de morminte simple, 17 duble, 53 de cavouri şi 1.500 de urne columbar. Clădirile care urmează să se construiască vor avea 1.100 mp, cu o suprafaţă desfăşurată de 2.200 mp. Aleile şi parcările însumează 37.556 mp, iar spaţiul verde, 85.550 mp. Valoarea investiției este de aproximativ 12.8 milioane de euro, fonduri din bugetul local.

Când va fi totul gata? Rămâne de văzut. Deocamdată, la fața locului, vedem doar un teren arabil înghețat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *