Cimitirul din Mănăștur, locul de veci unde poți să și petreci

În cimitirul din Mănăștur, pentru unii nu există nici tristețe, nici suspinare, nici chin. Ziua Morților a fost sărbătorită în acest loc cu verdeață ca o tradițională ieșire la iarbă verde, cu suc și cu bere.

„Nu vreau nimic de pe pământ, decât o floare pe mormânt”, spune inscripția de pe monumentul funerar unde vizitatorii nu s-au mulțumit să aducă „decât o floare”, ei udând mormântul și cu trei peturi de bere. Totul, sub ochii vigilenți ai paznicilor, angajați ai Serviciului administrare cimitire domeniul public, din subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

Cimitirul din Mănăștur, față de Cimitirul Central, beneficiază de condiții mult mai bune, aleile sunt proaspăt asfaltate sau acoperite cu dale, însă există probleme grave la capitolul pază și curățenie.

Acest cimitir, păzit și curățat, ar fi un loc de veci chiar decent:

Păcat însă că viii le murdăresc casa celor trecuți în neființă, cu peturi lumești de bere, cutii de pizza și alte deșeuri:

Încă de la intrare se vede cât de bine este  administrat acest cimitir:

Oseminte zac la vedere, pe pământul proaspăt săpat:

Unele bănci, la fel ca în Cimitirul Central, au devenit obiecte de artă. Pe ele îți mai poți odihni doar privirea, dacă știi să apreciezi estetica ruinelor și a urâtului:

Acest cimitir și-a atins capacitatea maximă de găzduire pentru cei trecuți în neființă. Se extinde pe terenurile din jur, însă, din pacate, „urbanismul” este la fel de sălbatic aici, ca în restul orașului – printre noile locuri de veci zac maldăre de gunoaie, ele sunt traversate de alei neamenajate și insalubre, iar extinderea se face haotic, după cum există cerere:

Cimitirul Mănăștur, locul de veci unde, grație administrației delăsătoare, poți să și petreci, străjuiește cel mai mare cartier al orașului. În timp ce angajații Primăriei dorm în pace, locul se trezește populat de gunoaie, folosit ca bar. Dar, de asemenea lucruri, cei de la Administrația cimitirelor sigur nu au habar!

 

Adauga comentariu