Justitie

Ciao! Orașul Bari, micul Cluj al condamnaților. O poveste despre Gruiță Bogdan Andrei, nenea Coldea și un mandat european de arestare evaporat

În afară de pachetele de la agențiile de turism care indică o vacanță în Bari, unde te poți bucura de un oraș colorat, situat pe coasta Adriaticii, un oraș verro care te cucerește instant, infractorii condamnați din Cluj au văzut un alt potențial în această zonă: scăpatul de pușcărie. 

Așa a procedat Ioan Bene, condamnat în dosare de corupție și evaziune fiscală. Le-a cooptat și pe drăguțele de Elena Urdea și Alina Bica, iar lista se mărește și cu alți indivizi din nord-vestul României. 

Ghiciți pe cine am mai găsit acolo? Un alt afacerist de succes care și-a bătut joc în ultimul hal de magistrații clujeni: Gruiță Bogdan Andrei. 

Nu-l cunoașteți? L-ați uitat? 

Bogdan Andrei Gruiță nu e un fraier oarecare, ci un milionar care produce și după ce iese din linia întâi a firmelor în care a intrat cu verișorul cel isteț al lui Florian Coldea(ex-directorul Serviciului Român de Informații), George Coldea. 

Ei bine, pe acest Gruiță l-au cam găsit procurorii clujeni mânjit cu o evaziune fiscală cât casa: 11 milioane de lei în acuzare, care s-au făcut 3,2 milioane de lei în sentința finală prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare, desigur, cu executare. 

Dar? Credeți că a intrat la închisoare ca fraierii? Nunu. A plecat la timp în Bari. Pe modelul despre care știți că este posibil, cel utilizat de Ioan Bene, Bogdan Andrei Gruiță și-a făcut rost de actele necesare, posibil o cetățenie bazată pe relații comerciale, bucurându-se de briza Adriaticii. 

Sentința lui Gruiță a devenit definitivă în noiembrie 2019. 

O lună mai târziu, spun polițiștii de la Alba, pentru că Gruiță e vinitură cu domciliul în vecini, „l-am găsit în Italia, unde a optat pentru a executa pedeapsa dată de Curtea de Apel Cluj, iar noi nu mai avem de ce să îl căutăm, că el a transmis o adresă către Tribunalul Cluj”

Așa că ne-am dus cu întrebările spre Tribunalul Cluj. Ce o fi făcând Gruiță în Italia, ce părere aveți voi ca instituție, omul trebuie să fie căutat de autorități, adus acăsică și băgat la pușcărie? 

Tribunalul ne-a spus că da. Că ei au cerut mandat european de arestare pe numele său, pentru că Gruiță a încercat și reușit contopirea pedepselor pentru infracțiunile pe care le-a comis, drept urmare s-a emis un nou mandat cu pedeapsa finală.

„Prin sentința penală nr. 84.17.03.2021 a Tribunalului Cluj, definitivă prin necontestare la data de 30.03.2021, a fost admisă cererea de contopire a pedepselor aplicate CONDAMNATULUI Gruiță Bogdan Andrei, prin sentința penală nr 286/15.10.2018 a Tribunalului Cluj, pronunțată în dosarul cu numărul 5955/117/2016 al aceleiași instanțe, definitivă prin decizia penală nr. 1238/A/05.11.2019 a Curții de Apel Cluj și prin sentința penală numărul 331/29.11.2018 a Tribunalului Cluj pronunțată în dosarul cu numărul 994/117/2015 al aceleiași instanțe, definitivă prin decizia penală nr. 193/A/10.02.2021 a Curții de Apel Cluj, și a fost aplicată pedeapsa de șase ani închisoare cu executare în regim de DETENȚIE”, explică cei care au contopit condamnările lui Gruiță. 

Însă faza interesantă acum vine: 

„Tribunalul Cluj la data 30.03.2021 a emis mandatul de executare a pedepsei nr. 102/2021, fiind anulate mandatele de executare a pedepselor emise anterior în baza sentințelor penale menționate mai sus. La data de 30.03.2021, Tribunalul Cluj a emis mandatul european de arestare 4/E/2021 pe numele condamnatului GRUIȚĂ BOGDAN ANDREI, care a fost înaintat Curții de Apel din Bari. 

Prin sentința Curții de Apel din Bari, din data de 20.04.2021, S-A REFUZAT predarea condamnatului și a fost recunoscută sentința penală nr. 84/17.03.2021 (contopirea) a Tribunalului Cluj. 

Citește și: Ioan Bene și un imperiu care crește cu fiecare sentință primită: „ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale”

Biroul Executări Penale din cadrul Tribunalului Cluj a cerut Ministerului Justiției din Italia informații cu privre la modul în care șmecherașul Gruiță execută pedeapsa, fiind luat în brațele judecătorilor din Bari. Însă, la cum ne respectă italienii, Ministerul Justiției s-a făcut că plouă și n-a răspuns solicitării. 

Teoretic, în evidențele celor de la Tribunalul Cluj, pe numele lui Gruiță apare un mandat european de executare a celor 6 ani de închisoare. Dar, surpriză! Nu-l caută nimeni. Nici pe site-ul Interpolului nu apare ca fiind căutat, nici IPJ Alba nu mai întreabă pe nimeni de la domiciliul din buletinul lui Gruiță de sănătate. 

În schimb, de obraz și din obligație, Gruiță s-a retras din firmele pe care le are, și cele căpușate și cel cu ”ouă de aur”. S-a retras din acte, pentru că prin condamnarea primită i se interezice să mai fie administrator la vreo firmă din România.

Hei, IGPR, cine ni-l aduce pe infractorul din diaspora acasă? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *