Din oras

Chirurgul Teofil Pop, judecat pentru ucidere din culpa. Rasturnare spectaculoasa, dispusa de judecatorii clujeni

Judecatorii de la Tribunalul Cluj-Napoca au admis ieri plangerea depusa de Marinela Costea Bizo impotriva deciziei procurorilor de netrimitere in judecata a chirurgului Teofil Pop, acuzat de ucidere din culpa. Cazul Costea este cel mai cunoscut caz de malpraxis din Cluj-Napoca.

Dosar penal redeschis pentru Pop Teofil

Potrivit incheierii de sedinta din 16 aprilie, judecatorii au admis plangerea depusa de Marinela Costea Bizo in ianuarie 2014, impotriva celei mai recente decizii a procurorilor clujeni care viza, in octombrie 2013, netrimiterea in judecata a chirurgului Teofil Pop, considerand probele aduse de catre familia Costea neconforme. Judecatorii au decis, ieri, redeschiderea actiunii penale impotriva chirurgului clujean, care este urmarit penal pentru ucidere din culpa.

Solutia judecatorilor dispune, pe scurt, inceperea urmaririi penale si constata legalitatea administrarii probelor. Instanta de judecata a dispus “punerea in miscare a actiunii penale cu privire la numitul P.T. pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal si constata legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala, motiv pentru care dispune inceperea judecatii cauzei”.

Doctorul Pop Teofil a fost dat in judecata, in 2007, de catre urmasii lui Constantin Costea, operat de polipi la clinica Interservisan, in 8 februarie 2007. Existau suspiciuni din partea familiei, ca barbatul, in varsta de 68 de ani, ar fi murit la o luna dupa operatie, din cauza interventiei chirurgicale suferite la Interservisan. Marilena Costea l-a reclamat pe dr. Teofil Pop la Politie, Parchet si la Colegiul Medicilor Cluj, acuzandu-l de malpraxis. Familia a aratat ca in urma interventiei chirurgicale pentru extirparea polipilor, realizata de  Pop Teofil, pacientul a suferit unele complicatii si a fost internat din nou la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca, cu diagnosticul “soc septic si meningo-encefalita”. Acolo a fost reoperat de alti doi medici, Silviu Albu si Tiberiu Maior, care au constatat ca osul etmoid, situat la baza craniului, fusese rupt in timpul operatiei efectuate de medicul Teofil Pop, fapt ce a permis intrarea aerului in cutia craniana.

Potrivit expertizei medico-legale, ceruta de familia Costea, in 2011, realizata de Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, “Intre decesul pacientului Constantin Costea si interventia chirurgicala de polipectomie exista legatura directa de cauzalitate si probabilitatea ca decesul pacientului sa fie urmare a manevrelor chirurgicale este de 83,33%”. Concluzia expertizei medico-legale realizata de IML Cluj mai puncteaza si ca: “interventia chirurgicala a fost efectuata corect, dar grevata de aparitia de compicatii. In acest caz, complicatia a constat in crearea unei fistule LCR, insa nu se poate exclude in totalitate posibilitatea existentei unei fistule LCR oculte”.

Ancheta a fost redeschisa in 2011, in baza expertizei noi cerute de familia Costea, dar a fost inchisa in 2013 din cauza probelor considerate neconforme. In 2011, urmasii lui Constantin Costea au reusit sa obtina condamnarea medicului patolog Magdalena Petrescu, sefa Laboratorului de Anatomie Patologica, la o pedeapsa de 6 luni de inchisoare cu suspendare si despagubiri morale in valoare de 20.000 de euro. Petrescu a eliberat actul constatator al decesului pacientului, iar pentru investigatiile incomplete a fost condamnata pentru abuz in serviciu.

Cine este Pop Teofil?

Profesorul universitar doctor Pop Teofil sustine ca a realizat peste 80.000 de interventii chirurgicale ORL de-a lungul carierei sale. Pornind de la cazul Costea, saptamanalul Clujeanul a inceput seria dezvaluirilor legate de interventiile chirurgicale realizate de catre profesorul Pop Teofil. Ziaristul de investigatii Tudor Stirbu a dezvaluit, in ianuarie 2008, ca alte doua persoane din judetul Cluj ar fi decedat ca urmare a unor interventii chirurgicale realizate de directorul Interservisan, prof. dr. Teofil Pop. Dupa publicarea acestui articol, dr. Teofil Pop s-a considerat calomniat si a facut plangere impotriva autorului si a publicatiei, solicitand despagubiri in valoare de 500.000 de euro.

Interservisan, afacere sanatoasa

Profesorul Pop Teofil si-a deschis, in urma cu putin timp, inca un punct de lucru al Policlinicii Interservisan, pe Bulevardul Motilor, la numarul 47, intr-un spatiu de birouri. Clinica privata condusa de Pop Teofil, centrul medico-chirurgical, are un profit anual de 695.023 de lei. Potrivit celui mai recent bilant al firmei, clinica Interservisan a avut o cifra de afaceri de 8.134.920 de lei, adica 1,8 milioane de euro. Unitatea medicala, cel mai mare centru particular din Romania cu un singur proprietar, are datorii de 425.899 de lei. Interservisan are contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Cluj pentru analize de laborator, examinari radiologice si mamografii, precum si pentru interventii chirurgicale. Clinica privata are 48 de angajati.

UPDATE: „Ma simt linistit”

Contactat de Ziar de Cluj in legatura cu decizia instantei, profesorul Pop Teofil s-a declarat „linistit”.

„Totul va merge mai departe. Eu sunt, sub aspectul dosarului, linistit pentru ca instantele cele mai inalte au spus ca sunt nevinovat. Totul se va clarifica in cateva zile”, a comentat profesorul Pop Teofil.

Foto: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *