Sanatate

Chirurgia estetica: liftingul si lipoabsorbtia

Sa scapi de riduri, sa-ti faci un lifting sau o lipoabsorbtie, asta tine de o hotarare pe care o iei absolut singura. Aceste lucruri nu mai sunt de mult doar apanajul starurilor. Ca si moda, au coborat in strada. Medicina si chirurgia estetica pot face o multime de lucruri pentru fata si pentru silueta. Ambele au realizat progrese uriase si, datorita succeselor vizibile, au dobandit o imagine pozitiva in ochii publicului.

 

 

Liftingul

Nu i se poate reprosa liftingului aproape nimic daca e bine facut – si daca i se cunosc limitele. Trebuie stiut de la bun indeput ca nu corecteaza decat foarte putin ridurile mari de la aripile nasului, cele din jurul gurii si umflatura in forma de semiluna (“punga malara”) care se formeaza uneori pe pometi. De fapt, scopul liftingurilor este corectarea slabirii tesuturilor, fie din partea de sus, fie din cea de jos a fetei.

 

 

Liftingul-tip este cel “cervico-facial”, ideal pentru un obraz care si-a pierdut fermitatea si al carui oval nu mai este desavarsit. Se face prin intinderea muschilor slabiti, urmata de acea a pielii, care este ridicata in sus si trasa spre spate, cu eliminarea excesului. Linia de incizie trece prin par, in interior apoi la margine, in spatele urechii. Tehnicile (numeroase) vizeaza efectuarea unorm incizii foarte fine, care sa nu lase urme vizibile dupa trei luni.

 

 

Desi operatia este lunga (2-4 ore, in functie de metoda folosita), datorita noilor proceduri de anestezie nu mai este necesara decat o noapte de spitalizare. Perioada post-operatorie este de minimum 15 zile, iar efectul poate dura, in cazurile favorabile, de la 7-10 ani.

 

 

Liftingul frontal este destinat ridicarii sprancenelor si atenuarii ridurilor dintre ele. La ora actuala, se face din ce in ce mai des sub endoscopie. Aceasta tehnica recenta a revolutionat chirurgia: in loc sa faca o incizie mare ca sa opereze, chirugul trece pe sub piele doua tuburi minuscule, prin niste butoniere de 1-2 cm, ceea ce inseamna cinci incizii in pielea capului, care dupa putina vreme nu se vor mai vedea. Intr-unul din tuburi se introduce o camera de luat vederi in miniatura si fibre optice, pentru a lumina zona. In celalat tub, minipense si un microbisturiu, care vor permite desprinderea muschilor si rearanjarea lor in sens ascendent, pentru a ridica trasaturile fetei. Interventia se face pe ecran video, unde chirurgul isi poate urmari fiecare gest. Tehnica prezinta enormul avantaj ca nu lasa nici un fel de cicatrice. Dar necesita multa experienta si nu toti chirurgii o au.

 

 

In sfarsit, mask-liftul permite intinerirea partii mediane a fetei (zona care poate fi acoperita de o masca). Este o interventie care actioneaza in profunzime si poate duce chiar la modificarea orbitelor si a pometilor. Mask-liftul necesita o motivatie puternica si acceptarea unei cicatrici lungi, care merge de la o ureche la alta, prin par. Unii chirurgi o fac la ora actuala sub endoscopie, cu incizii foarte mici, dar care nu permit anumite remodelari ale oaselor.

 

 

Lipoabsorbtia

Se bazeaza pe urmatorul principiu: printr-o incizie minima, de 3-4 mm, se introduce o canula in zona adipoasa profunda. Canula, legata de un aspirator, ii permite chirurgului sa sape tuneluri prin care este “absorbita” grasimea. Procedeul a determinat o adevarata revolutie in chirurgia estetica, permitand eliminari de grasime imposibile altadata sau care impuneau cicatrici uriase.

 

 

Lipoabsorbtia este acum nelipsita din majoritatea interventiilor estetice: indepartarea barbiei duble, micsorarea sanilor, plastiile pantecelui si ale coapselor. Indicatiile de predilectie raman depunerile de grasime precis localizate, precum cele de pe coapse, genunchi, solduri si burta, dar se poate actiona si asupra grasimilor difuze cu rezultate foarte bune. Chirurgii stapanesc bine tehnica, iar instrumentele au fost mult perfectionate.

 

 

Lipoabsorbtia are putine contraindicatii, exceptand obezitatea generalizata. In schimb, are limite impuse chiar de pacienta, deoarece rezultatul depinde de pielea acesteia. Pentru ca rezultatul sa fie bun, pielea trebuie sa se poata intinde firesc peste noul volum dupa indepartarea grasimii. Iar aceasta capacitate depinde de elasticitatea pielii. O piele de buna calitate se intinde ca o husa peste o saltea Relaxa, in vreme ce o piele de calitate proasta face “valuri”. E cazul femeilor care au avut sarcini repetate sau care au tinut multe cure de slabire; ori a celor cu pielea degradata din cauza expunerilor indelungate la soare.

 

 

Varsta inscrisa in acte nu are nici o importanta: exista femei foarte tinere cu o piele groaznica si altele, mai putin tinere, a caror piele a ramas supla. Aspectul de tabla ondulata mai poata proveni si dintr-o eroare tehnica, atunci cand grasimea este indepartata doar la suprafata, si nu in profunzime. Trebuie sa cautati un chirurg bun, in care sa aveti incredere.

 

 

Dar sa nu va faceti iluzii! Sa nu va inchipuiti ca veti slabi;  lipoabsorbtia  permite doar eliminarea depunerilor rebele la regimuri alimentare. Rezultatele nu sunt aceleasi la toate femeile. Ele sunt strans legate de calitatea pielii. Sa nu sprati ca rezultatul unei lipoabsorbtii este definitiv; celulele grase indepartate nu se mai refac, dar mai raman celelalte, care se pot dezvolta. Sa nu credeti ca lipoabsorbtia duce la disparitia celulitei. Nu are nici un efect in aceasta privinta. Daca a existat inainte, va exista si dupa.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *