Chiriile au crescut în Cluj-Napoca. Municipiul rămâne cel mai scump din țară

Cu două luni înainte de începerea anului universitar, chiriile au început să crească în marile orașe. De departe, cele mai mari majorări sunt în Cluj-Napoca. Orașul se menține în continuare astfel cel mai scump din țară din acest punct de vedere. 

În centrele universitare, cererea pe piața închirierilor de apartamente a început deja să crească încă din perioada de vară, cu destul de mult timp înainte ca studenții să înceapă noul an școlar. La jumătatea lui 2018, chiriile medii solicitate pentru apartamentele vechi (cu una, două și trei camere) sunt vizibil mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Cele mai importante creșteri anuale au fost consemnate, de departe, în Cluj-Napoca, care depășește Capitala în ceea ce privește nivelul mediu al chiriilor. 

Cluj-Napoca e cel mai scump oraș din România în ceea ce privește valoarea chiriilor, arată un studiu realizat de imobiliare.ro. În capitala Transilvaniei, bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 de euro pe lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro pe lună consemnată în 2017. Apartamentelecu două camere au ajuns la un nivel de 380-390 de euro pe lună, față de 360 de euro pe lună în iunie anul trecut. În plus, o creștere semnificativă a avut loc în cazul locuințelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de circa 470 de euro, față de 445 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. 

În București, suma medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la circa 240 de euro pe lună în vara lui 2018, în creștere de la un nivel de 228 de euro pe lună valabil în 2017.
Un apartament cu două camere, tot în București, costă acum 350 de euro pe lună, în medie, cu 30 de euro mai mult decât anul trecut. Apartamentele cu trei camere se închiriază tot cu 400 de euro lunar, ca și anul trecut, arată specialiștii de la Imobiliare.ro.

La Timișoara suma necesară pentru închirierea unei garsoniere a ajuns, în vara lui 2018, la 185-190 de euro pe lună, în creștere de la 171 de euro. O locuință cu două camere poate fi închiriată, în medie, cu 300 de euro pe lună în Timișoara, față de 278 de euro pe lună anul trecut. S-au scumpit chiriile și la apartamentele cu trei camere, de la 327 de euro lunar, anul trecut, la 360. 

În Iași chiria medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 200 de euro. Apartamentele cu două camere au ajuns să coste 280-300 de euro pe lună în capitala Moldovei, față de nivelul de 269 de euro pe lună vanul trecut. Cu 30 de euro s-au scumpit în medie și locuințele cu trei camere, care au ajuns să coste 350 de euro lunar. 

Adauga comentariu