Focus

Chiriile au atins vârful ultimilor şase ani, iar Clujul este cel mai scump oraş din ţară

Se apropie începerea noului an universitar, astfel că preţul apartamentelor de închiriat „explodează” în marile oraşe din România. Cluj-Napoca şi Bucureşti se află în strânsă concurenţă pe acest segment, pretenţiile proprietarilor ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. O creştere de peste 30 de procente s-a înregistrat în ultimele şase luni în capitala Transilvaniei, bugetul minim necesar pentru închirierea unei garsoniere fiind de 250 de euro pe lună, 300-350 de euro pentru un apartament de două camere şi 400 de euro pentru trei camere.

Trebuie menţionat faptul că preţurile variază nu doar în funcţie de tipul de apartament sau suprafaţă utilă, ci contează şi zona în care este situat şi, nu în ultimul rând, dotările şi facilităţile. Spre exemplu, un apartament de două camere, suprafaţă utilă de 53 mp, decomandat, mobilat modern şi situat semicentral, ba mai mult care beneficiază şi de loc de parcare, poate ajunge şi la preţul de 400 – 450 de euro pe lună, în timp ce o locuinţă asemănătoare, semidecomandată, mobilată clasic şi aflată la periferia oraşului are un tarif de doar 300 de euro pe lună.

Portalul imobiliar online compariimobiliare.ro vine în ajutorul chiriaşilor şi oferă statistici actualizate zilnic privind preţurile medii cerute în toate cartierele Clujului, cât şi peste 2.500 de anunţuri detaliate cu apartamente şi garsoniere de închiriat.

Cele mai căutate tipuri de locuinţă sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, opţiuni ceva mai ieftine găsindu-se în zona metropolitană, în special în localităţile Baciu şi Floreşti. O garsonieră se poate închiria aici cu 150-180 de euro lunar, iar apartamentele cu două camere cu circa 250 de euro.

Pentru a închiria cât mai repede şi la un preţ bun apartamentul, proprietarii trebuie să gândească din perspectiva chiriaşului. Dă cu un strat de lavabil, curăţă bine baia şi bucătăria, nu-l umple cu mobilă şi în niciun caz cu mobilă veche. Diferenţa dintre două proprietăţi o pot face câteva lucruri mărunte: un cuptor cu microunde, un aspirator, un televizor. Nu în ultimul rând, anunţul postat pe site-urile imobiliare trebuie să fie profesionist. Foloseşte fotografii la calitate bună, care să pună în valoare spaţiul, şi nu te zgârci la detalii vizavi de dotările apartamentului sau facilităţile oferite de împrejurimi.

Pentru ca ambele părţi (proprietarul şi chiriaşul) să fie protejate, este indicată semnarea unui contrat de închiriere, declarat ulterior la Ministerul de Finanţe. O atenţie deosebită trebuie acordată însă clauzelor din contract: valoarea chiriei, modul de plată, obligaţiile şi drepturile fiecăruia. Nu uita să stabiliţi şi preavizul, adică termenul în care se anunţă reciproc că locuinţa devine liberă sau trebuie eliberată.

Oferta compariimobiliare.ro cuprinde peste 2.500 de apartamente de închiriat în Cluj-Napoca, 5.800 în Bucureşti, 322 în Timişoara, 560 în Constanţa, 952 în Iaşi şi 200 în Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *