In vizor

Chinteni, singura comună din județ care nu are contract de salubritate. Garda de Mediu nu știe de rampa clandestină de la marginea localității

Primăria Chinteni a fost amendată de Garda de Mediu din cauză că nu are un contract de salubritate încheiat cu un operator economic. Comisarii de mediu, atunci când au fost în control, nu au văzut rampa clandestină de la marginea pădurii. Medicii spun că depozitele ilegale de gunoaie sunt un pericol pentru populație și pot să provoace boli precum rabie, febră tifoidă și hepatită virală de tip A.

De aproape patru ani, Primăria Chinteni nu reușește să încheie un contract pentru salubritate. Firmele pur și simplu nu se înscriu la licitație din cauză că nu există o rampă permanentă pentru depozitarea deșeurilor. Ultima licitație a fost câștigată luna trecută de o firmă din Harghita, dar când a venit la semnarea contractului, operatorul economic a prezentat un document modificat 80%. În aceste condiții, adiministrația publică locală a refuzat să încheie contract.

Din moment ce nu există un contract de salubritate, oamenii scapă de gunoaie cum pot. Unii au făcut adevărate rampe clandestine la marginea localității, lângă pădure și pe dealuri. Garda de Mediu nu știe de existența acelor depozite ilegale de gunoaie. În schimb, a amendat Primăria din cauză că nu are un operator economic care să ridice deșeurile. Administrația locală are termen până în 4 mai să rezolve problema. În caz contrar, va fi amendată din nou.

“Garda de Mediu știe despre faptul că din toate UAT-urile din județ, adică din 81 de UAT-uri, Chinteni este singurul UAT care nu are un contract cu un operator pentru colectarea deșeurilor municipale. Ideea e în felul următor: noi în data de 26.03.2018, o echipă formată din doi comisari ai Gărzii de Mediu s-a deplasat la fața locului și în speță Primăria Chinteni a încheiat un act de constatare și unul de contravenție. Prin actul de constatare s-au impus măsuri de încheiere a unui contract. Acolo este și o problemă de achiziție publică, noi am trasat un termen până în 4.05.2018 de a face demersurile necesare pentru a încheia un contract cu un operator autorizat și pentru a amenaja spații pentru colectarea selectivă. Sigur că la expirarea termenului o să mergem din nou. Ideea este că nu știu cât de repede merge procedura de achiziție publică prin acel celebru SEAP. Sigur, trebuie să înțelegem și UAT-urile că au probleme de procedură, de contestații la licitații și așa mai departe. Ideea e și eu cred, am vorbit personal și cu doamna primar, am speranța că va face toate demersurile necesare pentru a încheia acel contract. Înainte, până în august 2017, au avut ceva pe notă de comandă cu Strictprest. Acum, relațiile economice între un UAT și un operator economic nu este treaba Gărzii de Mediu. Noi o să ne întoarcem după data de 4 când expiră măsurile trasate cu ocazia controlului anterior”, a explicat Ioan Borș, directorul Gărzii de Mediu Cluj.

Gunoaiele depozitate ilegal sunt un pericol atât pentru populație cât și pentru mediu.

“Rampele de deșeuri menajere necontrolate prezintă un risc pentru că, în primul rând, pentru că prin amplasare în neautorizate creează diverse riscuri pentru mediu și implicit pentru sănătatea populației. Vorbim, de exemplu, de acele condiții favorabile înmulțirii vectorilor – muște, șoareci, șobolani, care prin înmulțirea acestor populații pot genera riscuri de sănătate prin transmiterea diverșilor agenți microbieni, care se înmulțesc mai ales în sezonul cald. Se pot înmulți chiar și în cinci zile”, a declarat Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Din cauza rampelor clandestine de gunoaie pot să apară boli infecțioase precum rabia, febra tifoidă sau hepatita virală de tip A.

“Aceste rampe neautorizate sunt expuse și factorilor de mediu, precipitații care spală, duc la infiltrarea în terenuri putând ajunge să contamineze cursuri de apă, pânză freatică, pot să genereze riscuri și pentru animale domestice dacă sunt lăsate libere și bineînțeles a populației care poate să ajungă în contact direct cu aceste rampe clandestine, care generează condiții favorizante pentru înmulțirea florei bacteriene. Prin rozătoare se poate transmite rabie, prin paraziții pe care îi au rozătoarele sau muștele prin preluarea de pe rampa de gunoi clandestină și transferul către diverse alimente pot să determine apariția unor focare de hepatită virală de tip A, focare de febră tifoidă, deci toate acele boli ale mâinilor murdare. Bineînțeles vorbim și de disconfortul generat prin miros, descompunere care apare amoniu, amoniac, contaminarea apelor cu azotiți, azotați”, a conchis Mihai Moisescu.

Citește și:

Chinteni se transformă într-un regat al gunoaielor. Tot dezastrul este strâns legat de Pata Rât

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *