Diete

Chimionul ajuta la digestie

Chimionul sau chimenul stimuleaza apetitul si are proprietati benefice pentru digestie si respiratie. Egiptenii nu numai ca isi condimentau mancarea cu el, dar il foloseau si in procesul de mumificare. Se foloseste cel mai bine presarat peste carne, in supe si in panificatie.

 

Povestea lui

 

Chimionul este o planta erbacee anuala (Cuminum cyminum) ale carei seminte aromate sunt uscate si utilizate in gastronomie, la fabricarea lichiorurilor si in medicina. Are o aroma puternica, intepatoare si gust amarui. Este inrudit cu coriandrul si face parte din familia patrunjelului. Exista mai multe varietati de chimen, cele mai apreciate fiind cel turcesc  si cel egiptean.

 

De la aceasta planta se folosesc semintele, fiind un condiment si ingredient cheie pentru praful de chilli si curry. Chimionul are un gust puternic si este nelipsit in bucataria mexicana, thailandeza si vietnameza. Este folosit ca si condiment pentru marinarea carnii de pui in Africa de Nord, Orientul Mijlociu si zona mediteraneeana.

 

Despre originile lui se stie ca ar proveni din zona estica mediteraneeana a Indiei. A fost utilizat din timpurile biblice. Romanii si grecii il foloseau cu scop medicinal, dar si in cosmetica, pentru a da o nuanta mai pala tenului. Chimionul a simbolizat la un moment dat lacomia, in special cu referire la imparatul roman Marcus Aurelius, care era numit in mediu privat “Cuminus”.

 

Mult mai tarziu, in Europa, chimionul a simbolizat fertilitatea. In Germania, oaspetii de la nunta aduceau in buzunar chimion, marar si sare pentru a-i impiedica pe miri sa se indeparteze unul de altul. De-a lungul timpului, Iranul a fost furnizorul principal de chimion, dar astazi producatorii principali sunt India, Siria, Pakistan, Turcia si China.

 

De ce ar trebui sa consumam chimionul?

 

Chimionul se foloseste in gastronomie intreg sau sub forma de pudra, ca aromatizant pentru branzeturi, mezeluri, paine si prajituri, precum si la prepararea unor lichioruri cum este Kumemel-ul sau Krampel-ul.

 

Din tinctura de chimen cu vin se obtine un aperitiv digestiv de buna calitate, preparat din 3 g de chimen, lasat la macerat timp de 5 zile in 100 g de vin. Doze: un paharel, dupa fiecare masa. Un amestec de 5 picaturi de ulei esential de chimen la 25ml de ulei de seminte de struguri e util pentru tratarea scabiei.

 

Semintele de chimen sunt un ajutor recunoscut pentru digestie. Ele contin compusii carvon, limomem si pinen, care le fac eficiente in flatuenta. Adaugati-le la preparatele care pot provoca gaze, cum ar fi varza sau fasolea, sau faceti o infuzie cu ele pentru a inlatura indigestia. Sunt diuretice usoare, expectorante si sunt utilizate des ca remediu impotriva tusei la copii.

 

Chimionul este o sursa de fier. Bogat in uleiuri esentiale cum ar fi cuminaldehida si pirazinele, chimionul este asociat cu efectele de scadere a nivelului de glucoza din sange.

 

In unele tari orinetale, combinatia de chimen, piper negru si miere este considerat a fi un stimulator sexual natural. Semintele de chimion amestecate cu lapte si miere au fost folosite pentru a usura nasterea, a reduce starile de greata si de a stimula lactatia.

 

Chimionul are proprietati antibacteriene si este cunoscut pentru protejarea impotriva infectiilor cu ancylostoma. Chimionul s-a dovedit foarte eficient in distrugerea bacteriei H. Pylory, asociata cu tipurile de ulcer stomacal. In medicina traditionala indiana, semintele de chimion sunt fumate intr-o pipa cu unt degresat pentru a inlatura sughitul.

 

Secrete si recomandari in folosirea chimionului:

 

–    Avand in vedere ca isi pierd foarte repede aroma, semintele de chimion proaspat macinate sunt de preferat in locul chimionului praf.
–    Semintele de chimion si praful din el trebuie pastrate in recipiente de sticla inchise ermetic, in locuri racoroase, intunecate si uscate. Chimionul macinat poate fi pastrat pana la 6 luni, in timp ce semintele intregi se pot pastra aproape un an.
–    Semintele de chimion se prajesc foarte putin pentru a avea o aroma mai puternica, inainte de a fi folosite in retete.
–    Chimionul se combina foarte bine cu puiul.
–    Se adauga in legume cum ar fi lintea, fasolea si varza.
–    Se presara pe orezul brun, alaturi de caise uscate si migdale, pentru o mancare mai gustoasa.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *