Reportaj

Cheile Turzii, o atracție turistică unde la fiecare pas pândește o tragedie

Pentru că hârtia și ecranul calculatorului suportă orice, pe site-ul de prezentare a Cheilor Turzii, turism-cheile-turzii.ro, tronează mare următorul text:

„Din drag si respect pentru Natura, pentru ceea ce noi oamenii nu putem crea, am conceput si realizat acest portal al Rezervatiei Naturale a Cheilor Turzii cu ambitia de a deveni o comunitate mare si puternica, animata de sentimente comune si anume bucuria de a fi turist in  Cheile Turzii, preocuparea si grija pentru aceasta si pentru zona Vaii Ariesului. Descopera frumusetea Cheilor Turzii pas cu pas, de la dealuri matasoase la stanci inalte si abrupte; de la izvoare de munte la paraul Hasdatelor, afluent de stanga al raului Aries, ce strabate cheile Turzii inca de pe vremea dacilor reusind sa-si croiasca drum prin stanca. Aceasta rezervatie naturala prezinta o mare atractie pentru turism aducand in zona mii de turisti anual.”

Natura, la Cheile Turzii, tinde să redevină virgină, pentru că amenajările omenești, în speță podețele și cablurile de susținere, s-au distrus și nimeni nu le mai repară. O comunitate mare există, într-adevăr, pentru că, mai ales în zilele de weekend, Cheile abundă de turiști, însă bucuria acestora este umbrită de preocuparea și grija de a nu cădea în apă.

Cheile Turzii vor ajunge să arate în curând ca pe vremea dacilor, traversarea acestora, și mai ales a podețelor rupte și improvizate cu crengi de copaci, făcându-se, conform unui afiș al Salvamont, redactat în 4 limbi, pe răspunderea proprie a fiecăruia. Problema e că în zonă vin săptămânal sute de copii, iar până la o tragedie nu este decât un pas. Un pas greșit pe podul rupt sau pe cărările prăpăstioase cu stânci ascuțite, alunecoase și umede, asigurate doar pe alocuri cu cabluri metalice ruginite.

Conform site-ului rezervatiacheileturzii.ro, custodele rezervației naturale Cheile Turzii este Consiliul Județean Cluj, iar administrator este Administrația Natura 2000 Trascău – Filială a Grupului de Acțiune Locală Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare.

„Consiliul Județean Cluj, în calitate de custode al rezervației și sitului NATURA 2000, a demarat proiectul “Managementul conservativ şi participativ în siturile Natura 2000 Cheile Turzii şi Cheile Turenilor”, ca prim pas pentru un management optim al unora dintre cele mai cunoscute și iubite zone naturale din țară.

Obiectivul general al proiectului constă în eficientizarea măsurilor de conservare a mediului natural din aria naturală protejată Cheile Turzii, aflată în custodia Consiliului Județean Cluj”, se împăunează Consiliul Județean Cluj pe pagina rezervatiacheileturzii.ro.

Probabil că lăsarea în paragină a podețelor și a pasarelelor din lemn reprezintă o eficientizare a măsurilor de conservare a mediului natural din Cheile Turzii, cea mai ieftină și mai eficientă pe care a găsit-o Consiliului Județean Cluj. În curând, aceste podețe vor cădea cu totul în apă și, pentru că turiștii nu le vor mai putea traversa, Cheile vor deveni inaccesibile, așadar, perfect protejate față de intruziunea umană.

Problema este că, până când podețele se vor prăbuși definitiv, ele reprezintă reale pericole pentru viața celor care le traversează, iar răspunderea, cu tot cu afișul Salvamontului, nu poate fi decât a celor care nu iau măsuri pentru a preveni un incident tragic, a custodelui și a administratorului Cheilor Turzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *