Sanatate

Cezariana si epiziotomia

Numarul nasterilor prin cezariana este in continua crestere, deoarece doctorii incearca sa evite nasterile dificile pe cale naturala. Cezariana este o operatie de mare amploare, iar pentru refacerea organismului s-ar putea sa aveti nevoie de aproximativ 6 luni. Dupa ce efectul anestezicului dispare, veti simti durerea timp de cateva zile. Chiar daca nu prea aveti chef, ar trebui sa incepeti sa va miscati cat mai repede. Mobilizarea timpurie grabeste vindecarea si previne formarea cheagurilor de sange in membrele inferioare. Incepeti cu muscari ale picioarelor, apoi rugati pe cineva sa va ajute sa va ridicati din pat si sa mergeti. Trebuie sa mergeti in fiecare zi, dar si sa va odihniti suficient. Incercati sa stati in picioare cat de drept puteti.

 

 

Scoaterea copciilor. Copcile sau firele chirurgicale vor fi scoase dupa o saptamana sau mai mult. Pana cand uterul se insanatoseste, s-ar putea sa va doara. Crema de galbenele calmeaza durerile. Uterul ar trebui sa fie complet vindecat in 11 saptamani. Iar intr-un an, cicatricea se micsoreaza si devine albicioasa.

 

 

Sentimente confuze si depresie. Multe femei au sentimente ambigue dupa cezariana. Initial, vor fi bucuroase ca au un copoil sanatos. Dar depresia este obisnuita dupa orice operatie mai grea. Unii psihologi cred ca nasterea prin cezariana determina suferinte copilului – pe de o parte datorita adormirii mamei din cauza anesteziei, ceea c ear putea stanjeni legatura dintre mama si copil imediat dupa nastere. Si, pe de alta parte, datorita depresiei postnatale.

 

 

Depresia este agravata de durerile fizice si de disconfort, de neputinta de a efectua multe miscari si uneori de sentimentul de ratare. Femeile care au nascut prin cezariana se pot invinovati ca nu au fost in stare sa nasca normal. Uneori, sunt furioase din cauza ca au avut nevoie de cezariana.

 

 

Daca ati nascut prin cezariana, asat nu inseamna ca trebuie sa repetati procedeul la urmatorul copil. Aceasta depinde de motivul pentru care ati facut prima cezariana. Daca bazinul este stramt, veti avea nevoie de cezariana si la urmatorul copil. Daca nu exista motive medicale care sa recomande cezariana, probabil veti naste pe cale naturala. Oricum, nasterea va fi atent supravegheata, deoarece s-ar putea ca uterul sa nu suporte contractile puternice.

 

 

Complicatii fizice. Pot sa apara complicatii in timpul operatiei – hemoragii, vatamari ale intestinelor sau vezicii urinare – dar si ulterior – de exemplu, infectii ale uterului. Este o problema destul de obisnuita, care poate debuta imediat dupa nastere sau la cateva saptamani dupa. Uterul se roseste, se umfla si se inmoaie. S-ar putea sa observati scurgeri purulente si sa faceti febra. Va trebui sa luati antibiotice, iar in unele cazuri este necesar sa va coase din nou.

 

 

S-ar putea sa va simtiti incomoda in timpul alaptarii, multe femei prefera pozitia culcat pe o parte. Nu veti putea face prea multe timp de 6-8 saptamani dupa nastere si nici nu trebuie sa va fortati pana cand isi revine organismul. In timpul operatiei este taiat muschiul transvers abdominal, iar acesta are nevoie de timp sa se reface. Abdomenul va fi moale o luna sau mai mult timp, de aceea s-ar putea sa nu doriti reluarea activitatii sexuale.

 

 

Exercitii dupa cezariana. Veti putea incepe un program de exercitii dupa cateva luni. Totusi, puteti relua activitatea fizica, astfel incat sa va reveniti mai repede:

 

 

–    incepeti cu mersul imediat, chiar daca aveti inca dureri;
–    totdeuna stati dreapta; incercati sa nu stati cocosata, aceasta pozitie dauneaza uterului;
–    incepeti exercitiile pentru planul pelvin, ridicari ale perineului, contractii ale abdomenului;
–    initial, efectuati miscari incete. Nu incercati rasuciri, ghemuiri, pana cand nu va simtiti in stare;
–    nu ridicati obiecte grele cel putin 3 luni;
–    consultati-va doctorul in legatura cu inceperea exercitiilor.

 

 

Epiziotomia. In timpul nasterii, se intampla destul de des ca vaginul sa se rupa. Obstetricienii incearca sa evite aceste rupturi, efectuand  o epiziotomie,, adica o incizie a perineului de la peretele posterior al vaginului catre anus sau o incizie laterala.

 

 

Epiziotomia produce destul de des durere si disconfort. Durerea determinata de cusaturi dispare in aproximativ 10 zile de la nastere, dar poate fi intensa. Mai poate sa apara infectia la acest nivel sau chiar a uterului. Unele femei simt ca au fost cusute prea strans, iar unele simt durere in perineu chiar mai mult de 12 saptamani de la nastere.

 

 

In primele zile, s-ar putea sa va ganditi ca golirea vezicii va mari ruptura sau ca ati putea face mai usor o infectie. S-ar putea sa va ajute urmatoarele:

 

 

–    sprijiniti perineul cu mana cand relaxati muschii planului pelvin;
–    curatati riguros regiunea – spalati-va cu apa curata de doua ori pe zi, apoi uscati cu un uscator de par.
–    purtati haine care nu freaca pielea;
–    stati pe un colac de cauciuc, pentru a reduce presiunea, si calmati regiunea cu o punga cu gheata;
–    faceti exercitii pentru perineu pentru a va imbunatati circulatia sangelui, grabind asfel vindecarea;
–    nu va grabiti sa reluati activitatea sexuala pana la 6 luni. Cand o reluati, puneti ulei de migdale pentru lubrifiere si evitati pozitia culcat pe spate. Va veti simti mai bine daca stati deasupra sau culcata pe o parte.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *