Cetățuia va fi amenajată, în sfârșit. Cum au regândit zona câștigătorii concursului de soluții - FOTO

Din 16 proiecte participante în cadrul concursului de reamanajare a Cetățuiei, luni, a fost desemnat câștigătorul: proiect care aparține Atelier Mass, Anna Horhat, Metapolis Architects BVBA. Acest proiect va fi pus în aplicare. În următoarele 10 zile vor fi depuse eventualele contestații, iar apoi vor fi puse în aplicare etapele următoare. După proiectare, va fi scoasă la licitație execuția lucrărilor.

Proiectul câștigător propune păstrarea unor elemente existente, dar și adăugarea unora noi.

„Se demontează scările foarte abrupte de astăzi, care urmează traseul stâncii. Astăzi, ea este acoperită de vegetație, dar foarte aproape poate fi descoperit tot acest fund de mare. Deci, vor fi reconsiderate aleile astfel încât să aibă pante mult mai line, scări mult mai puține, să putem urca cu bicicleta. Va avea loc și o curățire a vegetației apărute spontan și care s-a dezvoltat în toți acești ani fără o gândire logică și foarte multe din specii sunt parazitare. Un alt element va fi de a curăța silueta cetății de sus. Aici, se înlătură parapeții și stânca reapare ca o formă naturală de parapet. Vorbim de o arhitectură, care nu are neapărat un timp, ci pare că este din totdeauna acolo. Asta am vrut să facem, să creăm o atmosferă atemporală.

Cetățuia va fi pusă în valoare prin iluminat, printr-o serie de strategii de evenimente, care să facă Cetățuia să devină un loc atractiv în Cluj. Am pus mult accent și pe latura educativă a acestui element natural. Se vor organiza trasee cu temă geologică, de biodiversitate, propunem stupi de albine, protejarea faunei.

Vor fi și două puncte de belvedere principale, în sens clasic de balcon, cu elemente de ghidaj pentru a face referire la obiective care se percep de pe această pantă”, a explicat Silviu Aldea - Atelier Mass.

proiect castigator cetatuie

proiect castigator cetatuie

proiect castigator cetatuie

Primarul Emil Boc s-a arătat mulțumit de proiectul câștigător.

„Mie îmi place foarte mult proiectul pentru că are foarte multe spații deschise, pietonale, oferă o panoramă orașului și dacă la mulți oameni deștepți le-a plăcut înseamnă că este un proiect bun, având în vedere că este un concurs de soluții cu participare internațională și au selectat din 16 proiecte, cel mai bun pe care îl vom implementa”, a spus primarul.

Adauga comentariu