Cetățuia, din nou subiect de discuții. După mai mulți ani de promisiuni goale, Primăria face dezbatere publică pentru amenajarea zonei

Despre amenajarea Cetățuii în scop turistic se vorbește de aproximativ șase ani. Vorbe multe, fapte zero, dacă nu ținem seama de amenajarea scărilor dinspre Someș. Anul trecut, conducerea Primăriei anunța organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui teatru de vară pe Cetățuie și pentru amenajarea restului zonei. Bineînțeles că nu s-a făcut nimic de atunci. Nu s-a făcut mai nimic din cauza problemelor juridice legate de terenuri. Ani la rând s-au purtat negocieri peste negocieri și nici în momentul de față nu s-a rezolvat în totalitate situația. Primăria mai cumpără cu zeci de mii de euro câte un imobil degradat, mai pune niște bănci, mai toarnă o găleată de beton pe alei și cam atât. Cetățuia este în continuare degradată, fără căi de acces pietonal amenajate și năpădită de vegetația crescută haotic.

După ani buni de promisiuni și vorbe goale, Primăria organizează, în 15 noiembrie, dezbatere publică pe tema amenajării Cetățuii. Clujenii sunt invitați să își spună părerea cu privire la acest demers. Rămâne de văzut când se va concretiza amenajarea acestui obiectiv turistic. După dezbatere, teoretic urmează concursul de soluții, desemnarea unui câștigător și apoi licitațiile pentru studiu fezabilitate, proiectare și execuție lucrări.

“Prin concurs se urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii pentru amenajarea din ansamblu urban Cetăţuia din Cluj-Napoca - şanţul cetăţii pe latura nord-vestică în vederea încredinţării contractului de proiectare. Soluţiile de amenajare trebuie să individualizeze şi să îi redea importanţa pe care acesta o are atât în cadrul ansamblului urban din care face parte, cât şi la nivel municipal. Se doreşte crearea unei amenajări contemporane, care să respecte şi să se integreze în contextul ansambului monument istoric.
Funcţiunea principală va fi cea de spaţiu destinat evenimentelor şi pentru petrecerea timpului liber (de tip teatru de vară). Se va urmări asigurarea tuturor spaţiilor conexe funcţiunii principale ca loc de evenimente, dar şi ca spaţiu public, de agrement, între aceste evenimente. Concurenţii au libertatea de a propune şi alte funcţiuni”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Anul trecut, în ședința de Consiliu Local din 31 ianuarie, a fost votat un proiect de hotărâre privind organizarea unui concurs de idei pentru amenajarea unei părți a Cetățuii. Competiția viza doar partea dinspre strada Șerpuitoare, de lângă Turnul Parașutiștilor. Terenul are o suprafață de 10.000 mp. Restul terenurilor de pe Cetățuie nu au intrat încă în posesia Primăriei. „Amplasamentul propus cuprinde un segment din fortificațiile cu val de pământ și este caracterizat de o topografie specifică, fiind liber de construcții. Suprafața terenului ce face obiectul acestui concurs este de aproximativ 10.000 mp”, este precizat în proiectul de hotărâre.

Deși au trecut aproape doi ani de atunci, concursul de soluții nu a fost organizat.

Adauga comentariu