Sanatate

Cerinte si reguli de imbaiere

Tratamentele cu apa (hidroterapia) dureaza mai mult, dar reactia organismului se obtine pe cai mai naturale. Rar se inregistreaza efecte secundare nefaste sau complicatii, asa cum se intampla in cazul medicamentelor. Pentru niste tratamente incununate de succes este nevoie de timp si de eforturi, dar acest pret trebuie platit de cei doritori sa-si recapete si sa-si mentina sanatate.

 

Unele dintre tratamentele cu apa sunt atat de eficiente si simplu de aplicat incat ar trebui sa faca parte din programul zilnic al fiecarei persoane, nu sa fie folosite numai in cazuri de necesitate sau de boala. Baile cu apa calda sau rece fac parte dintre cel mai puternice modalitati de interventie asupra organismului, fie bolnav, fie sanatos. Pentru ca ele sa isi arate efectele este recomandata sa se respecte urmatoarele cerinte:

 

–    Incaperea in care se va aplica tratamentul trebuie sa fie incalzita (21-24º C), curata si ferita de curenti de aer.
–    Atmosfera trebuie sa fie linistita, calma, fara surse de distragere a atentiei si fara lumini puternice.
–    Toate articolele sau materialelel care vor fi utilizate trebuie pregatite sa fie la indemana.
–    Cel care executa tratamentul trebuie sa il pregateasca dinainte.
–    Pacientul trebuie pregatit sa nu fie surescitat sau sa-i fie frig inainte de tratament.
–    In timpul tartamentelor fierbinti, acoperiti fruntea pacientului cu o compresa rece dupa ce incepe sa transpire.
–    Fiecare tratament fierbinte trebuie urmat de proceduri de racorire, de stergere a apei si de relaxare.
–    Inainte si in timpul tratamentului (mai ales la aplicatii reci, ce pot provoca socuri), explicati-i pacientului ce urmeaza sa faceti.
–    Tratamentele reci cu apa nu sunt bine tolerate de copii, de varstnici si de cei foarte obositi sau stresati; din acest motiv ar trebui evitate.

 

Baile dupa temperatura apei:

 

–    Foarte reci: 0-13º C;
–    Reci: 13-18ºC;
–    Racoroase: 18-26º;
–    Caldute: 26-33º C;
–    Calde: 33-36,5º C;
–    Fierbinti: 36,5-40º C;
–    Foarte fierbinti: > 40º C.

 

Reguli de imbaiere:

 

–    Nu faceti baie in cada mai devreme de 2 ore dupa ultima masa; baile de picioare, prisnitele, compresele sau baile de sezut pot fi utilizate si dupa perioade mai scurte dupa masa.
–    Cand pregatiti baia unui bolnav, utilizati intotdeauna un termometru pentru a verifica permanent temperatura apei; metoda clasica de testare a temperaturii baitei copilului cu cotul este buna in lipsa unui termometru.
–    Temperatura camerei se va pastra in intervalul de 21-27º C; asigurati o minima ventilatie, dar fara curenti puternici de aer.
–    Nu folositi bai cu temperaturi extreme pentru copii, batrani, pacienti slabiti sau nervosi.
–    Faceti cel putin o baie calda la 3-4 zile; cel mai bine este sa faceti cate o baie pe zi, dimineata. Un dus rece constituie un stimulent excelent pentru organism.
–    Programul de hidroterapie ar trebui sa inceapa cam la 3 ore dupa micul dejun.

 

–    Baile reci se vor evita pe timpul menstruatiei; este de preferat un dus sau spalarea cu un burete umed, cald.
–    Folositi o apa cat mai curata, nedura.
–    Daca apar simptome de lesin, aplicati indata comprese reci pe cap si pe fata, dati-i pacientului o bautura rece, sau coborati temperatura apei din baie.
–    Pentru evitarea unei raceli, reduceti temperatura apei calde spre sfarsitul procedurii; daca pacientul nu suporta un dus rece, frectionati corpul cu un burete muiat in apa rece.

 

–    In general, baile reci trebuie sa fie intotdeauna scurte, cu exceptia aplicatiilor locale cu un anumit scop terapeutic.
–    Daca pacientul este sensibil la raceala, aplicati tratamentul cu buretele pe portiuni, uscand bine fiecare portiune inainte de a trece la urmatoarea.
–    Stergeti temeinic pielea pacientului dupa baie, nu-l lasati sa tremure, masati-l pana se incalzeste.

 

–    Un exercitiu fizic inainte de baie este binevenit.
–    O scurta perioada de odihna dupa baie (relaxat la orizontala, bine acoperit) ii va intarii bolnavului efectele benefice.

 

Secretele bailor de curatare

 

Baile in cada sunt cele mai placute msi mai binefacatoare. Ele ar trebui repetate de 2-3 ori pe saptamana, dar e preferabil sa fie zilnice. Frecati temeinic intregul corp cu o panaza aspra, folosind un sapun sau un sampon bun. In acest fel porii se vor deschide, iar glandele din piele vor elimina in intregime toxinele din organism. In caz de boala, pacientul trebuie frecat temeinic cat timp este in apa.

 

Baia fierbinte este remediul specific racelilor si se administreaza cat mai rapid dupa aparitia simptomelor, cu precautia obligatorie ca bolnavul sa nu fie expus la frig dupa tratament. In cazuri de reumatism, nevralgie, guta, colici, sciatica, calculi biliari, baia trebuie sa fie extrem de fierbinte, astfel incat sa declanseze transpiratia.

 

Pentru confortul pacientului, incepeti tratamentul cu o apa calda si mariti temperatura progresiv. Daca temperatura incepe sa fie insuportabila, ridicati pacientul in picioare si racoriti-l cu un dus rece, sau frecandu-l cu un burete sau un prosop muiat in apa rece. Daca persoana sufera de inima, asezati-i o punga cu gheata in zona inimii, pe piept. O compresa rece plasata pe frunte sau in jurul gatului, impiedica lesinul.

 

Pentru bolnavi, este cel mai bine ca tratamentul sa se faca inainte de culcare. Baia are efect tonic. Temperatura va fi stabilita de cel care aplica tratamentul, in functie de starea pacientului si cerintele procedurilor.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *