Din oras

Cercetatorii clujeni au amprentat izotopic fructele din Transilvania

O echipa de tineri cercetatori clujeni au finalizat in 2013 un proiect spectaculos, in care au fost amprentate izotopic fructele din zona Transilvaniei. Rezultatele sunt foarte utile pentru a stabili daca sucurile de fructe din magazine au adaosuri de apa sau zahar.

Proiectul a inceput in 2010 si s-a derulat pe parcursul a trei ani, in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca (INCDTIM) . A fost un proiect de tanara echipa, cu cercetatori tineri, doctoranzi sau postdoctoranzi, o conditie a acceptarii in proiect fiind sa aiba maxim 35 de ani.

Principiul pe care se bazeaza amprentarea izotopica e faptul ca fiecare planta poseda o anumita amprenta izotopica ce este data de diferinti factori: origine botanica, geografica, a conditiilor climatice in care planta a crescut si s-a dezvoltat, a solului in care a crescut, intensitatii luminoase, etc. 

„Autentificarea sucurilor de fructe e o metoda care se aplica cu succes atat la autentificare, cat si la detectia apei exogene din sucul de fructe si a zaharului adaugat. E vorba de apa si de zaharul care nu provin din stoarcerea fructului”, a explicat Alina Magdas, cercetator stiintific gradul 1 in cadrul institutului, cea care a coordonat echipa.

Cercetatorii au facut teste si pe sucurile din comert. 

„Metoda ne permite sa depistam si cazurile in care sucurile s-au facut din concentrate, prin diluare. In studiul nostru de atunci au fost cazuri in care s-au facut adaugari de zahar si de apa, dar acest lucru era mentionat pe ambalaj”, a dezvaluit specialista. 

Bugetul total al proiectului a fost de 750.000 lei. 

„A fost un proiect foarte frumos, s-a muncit cu drag, au iesit multe lucrari stiintifice. Ultima prezentare a fost facuta in Japonia, la o conferinta. A fost un proiect interesant, mai ales ca a fost si prima data cand s-au amprentat fructele din Transilvania”, a marturisit Alina Magdas.

Metodele de verificare a sucurilor astfel obtinute sunt dezvoltate si validate, astfel ca pot fi folosite oricand. 

„Dorinta noastra in acest moment este sa ne concentram pe produsele din Transilvania. Se poate verifica daca sunt obtinute prin presare directa, daca sunt sunt obtinute din concentrat, daca exista sau nu zahar adaugat. S-au folosit multe metode implementate si recunoscute la nivel european, dar si metode noi”, a mai spus cercetatoarea. 

Alina Magdas face parte din echipa care a pus la cale si un proiect prin care s-ar putea verifica provenienta branzeturilor traditionale din Transilvania, tot prin metoda amprentarii izotopice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *