Centura de sud a Floreştiului va fi gata în aprilie 2018. Poziţia oficială a constructorului Diferit(ă) de cea a primăriei

Drumul de ocolire sud al comunei Floreşti trebuia finalizat potrivit promisiunilor electorale ale primarului Horia Şulea încă din noiembrie 2016. Cu două luni jumătate înainte de începerea anului şcolar 2017-2018, orizontul de finalizare a centurii de sud este destul de întepărtat. Un document transmis de către societatea Diferit, cea care a câştigat licitaţia de realizare a drumului de ocolire sud Floreşti arată că pentru neînceperea lucrărilor principalul vinovat este administraţia condusă de Horia Şulea. Totodată reprezentanţii firmei Diferit se consideră prejudiciaţi de afirmaţiile defăimătoare şi nefondate ale primarului Şulea.
 
O alternativa la aglomeraţia de pe DN1 pe ruta Floreşti-Cluj este drumul de ocolire sud. Acesta trebuia finalizat încă din noiembrie 2016. În 10 mai 2016, primarul Horia  Şulea anunţa în cadrul unei conferinţe de presă că a semnat contractul de realizare a Centurii de Sud a comunei Floreşti. Lucrarea urma să fie finalizată, conform contractului, în maxim 6 luni de la semnarea ordinului de începere al lucrărilor. Deşi primarul Horia Şulea a afirmat ulterior că a semnat ordinul de începere a lucrărilor, constructorul, firma Diferit nu a prea făcut mare lucru pe teren.  

"După cum ați văzut, am convocat această conferință de presă cu ocazia semnării contractului de execuție a lucrărilor pentru șoseaua de ocolire pe partea de Sud a Floreștiului, un proiect la care s-a muncit mult și s-a muncit bine având în vedere faptul că am ajuns în această fază, de a semna contractul pentru execuția lucrărilor. Firma Diferit a fost desemnată câștigătoarea acestei licitații. Eu nu pot să le doresc decât spor la treabă. Sper ca la sfârșitul celor 6 luni de zile din momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor pe care probabil îl vom face în următoarele 5-6 zile, să reușim ca până la toamnă Floreștiul să mai aibă o șosea de legătură cu municipiul Cluj-Napoca, astfel încât și prin această investiție să contribuim la decongestionarea traficului dintre Florești și Cluj pentru că după această investiție mai urmează încă una, cât de repede, este vorba despre asfaltarea fostului drum de exploatație agricolă, drumul de pe partea de Nord a Floreștiului care face legătura dintre zona străzii Balastierei – Barajul Florești și strada Donath din Cluj-Napoca. Pentru aceste două proiecte personal am depus eforturi cum poate n-am depus pentru alte multe proiecte avute în derulare în ultimii 4 ani și ca o încununare a eforturilor noastre se pare că de data aceasta avem de partea noastră inclusiv Uniunea Europeană și Guvernul României pentru că acel segment de autostradă urbană care face legătura între Nodul de Autostradă de la Gilău – Luna de Sus și municipiul Cluj-Napoca, Mănăștur Vest, va intra la finanțare în prima tranșă în ceea ce privește masterplanul de transport la nivel național”, a afirmat Horia Sulea în 10 mai 2016. 
Horia Şulea la radio: “Centura de sud va fi gata în octombrie!”.Primarul comunei Floreşti a oferit în 12 aprilie 2017 un nou termen pentru finalizarea centurii de sud a comunei. Edilul a explicat ascultătorilor care au fost cauzele ce au dus la întârzierea cu un an a demarării lucrărilor pentru drumul de ocolire sud. 
“Ce pot să vă spun se lucrează la organizarea de şantier a celor de la firma Diferit, care vor executa şoseaua de ocolire pe partea de sud. Probabil că după Paşti vor intra în plin şi ei la lucru acolo. E şi perioada aceasta de dinainte de Paşti. Ei îşi ştiu administrarea internă. Cert este un lucru. Am spus-o şi o repet: termenul de execuţie este de 6 luni de zile. Deci începând cu lucrările de organizare de şantier avem toate şansele ca în luna octombrie acel drum să fie dat în folosinţă. Accesul la Spitalul Regional se va face şi pe varianta de ocolire sud care va fi gata în toamnă, cu siguranţă cu mult mai repede decât Spitalul Regional de Urgenţă. Am dat ordinul de începere anul trecut pentru că am avut marea problemă cu exproprierile, ne-a ţinut un an de zile, nu datorită faptului că nu am avut bani. Ne lovim de legislaţie şi am scos o hotărâre de consiliu, mai trebuie să scoatem o hotărare de consiliu sau încă 7 în spate, care să consfinţească că prima este aceeaşi lucru cu ultima. Asta e legislaţia, nu avem ce face”, a declarat Horia Şulea la Napoca FM în 12 aprilie 2017.

În şedinţa din 20 iulie a Consiliului Local Floreşti primarul Horia Şulea a afirmat că executantul (Diferit SRL) refuză să înceapă lucrările.
“.....Una peste alta eu zic că e bine aşa. Astăzi pot să vă spun că treburile merg destul de bine la şcoală, aproximativ la lucrările de la trotuar. În schimb, din nefericire, executantul lucrării şosea de ocolire pe partea de sud a Floreştiului încă nu s-a prezentat în teren pentru a demara lucrările acestei investiţii. Aici pot să vă spun că lucrările conform contractului şi graficului aferent contractului ei au termen limită de predare a acestei lucrări conform graficului asumat prin contract şi selecţia în urma licitaţiei în aprilie 2018. Nu aş putea să vă spun de ce. Am făcut toate demersurile, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă în a-i determina să ne eplice de ce nu vin să se apuce de lucru. N-am primit încă nicio explicaţie. Eu sper şi trăiesc cu speranţa că acest grafic de execuţie nu va fi depăşit şi nu va fi încălcat. Noi ne-am făcut datoria. Suntem în grfic, suntem în termen, suntem exact aşa cum spune legea. Sper să se apuce de lucru să demarăm această lucrare ”, a afirmat Horia Şulea în plenul şedinţei din 20 iulie 2017. 
Pentru a încerca să clarifice care este situaţia reală a lucrărilor de la drumul de ocolire sud, ca urmare a declaraţiilor făcute de Horia Şulea în plenul şedinţei de Consiliu Local din 20 iulie,  Asociaţia Trăiesc în Floreşti a adresat firmei Diferit o cerere în care să îşi exprime un punct de vedere. În cerere s-a solicitat data predării amplasamentului şanterului de pe centura de sud, situaţia exproprierilor, dacă a fost eliberată autorizaţia de construie, precum şi  de ce nu au început lucrările. 

Răspunsul firmei Diferit a fost unul de senzaţie. Vinovatul pentru neînceperea lucrărilor este chiar beneficiarul, în speţă primăria Floreşti. 
“Având în vedere deontologia care ne caracterizează societatea noastră, nu vă putem furniza informaţiile solicitate. În acest sens vă rugăm să vă adresaţi achizitorului, Comuna Floreşti. Vă comunicăm însă că societatea noastră nu se află în culpă în ceea ce priveşte demararea lucrărilor fiind pregătită ca în momentul în care condiţiile contractuale sunt îndeplinite, să începem executarea acestor lucrări. Culpa pentru neînceperea lucrărilor până în acest moment aparţine exclusiv Comunei Floreşti, societatea noastră notificând de nenumărate ori problemele ivite şi obligaţiile neîndeplinite de către beneficiarul nostru. Aceste notificări au rămas până în prezent fără niciun rezultat. Precizăm că această situaţie este nefavorabilă şi pentru Diferit, care înregistrează prejudicii importante datorită neînceperii executării acestor lucrări în teremenul contractual stabilit, inclusiv prin faptul că suntem nevoiţi să imobilizăm personal şi utilaje la dispoziţia autorităţii contractante. Prejudiciile suplimentare ne sunt cauzate şi prin declaraţiile profund nefondate şi defăimătoare ale reprezentanţilor achizitorului”, se arată în răspunsul firmei Diferit, răspuns semnat de inginer Grigore Vădean. 
 
 

 

Comentarii

Marius

27.07.2017 13:06

Incredibil ce mincinos poate sa fie sulea.....

FARA BARBA

27.07.2017 16:21

Iar centura? :)  Pai nu or facut miscarea cu drumul agricol. si miscarile imobiliare de rigoare?  Iar deseneaza Sulea centuri, fix pe-acolo pe unde nu le-a facut? 

susu nicolae

27.07.2017 20:00

Deci:doar daca urmarim declaratiile din ultimii ani,2015,2016 concluzia mea este ca:banii imprumutati de la CEC pentru realizarea centurii de ocolire sud Floresti au fost PAPATI cu asfaltarea drumului  A G R I CO L. din nord.Simplu:sunt terenuri de vinzare in zona(stie cineva ale cui sunt??).Trebuie sa fii timpit sa asfaltezi un drum agricol pentru citeva case,sa blochezi o   intrare in ditai Clujul,sa lasi citeva sute de familii din zona sud fara acces decent la strada,sa blochezi efectiv mii de masini in fiecare dimineata la intrarea in Cluj .Sunt convins insa ca primarul din Floresti nu are nici o consideratie pentru acesti oameni care SUFERA de pe urma faptelor sale.Este un "mic" lider nord coreean pus la putere de citeva mii de alegatori si de citeva zeci de mii de indiferenti. Avem omul nepotrivit pus intr-o pozitie prea inalta.

Adauga comentariu