Centrul ecologic de deșeuri trebuia deschis în 1 aprilie, dar Consiliul Județean nu are nici măcar autorizația de mediu

În urmă cu aproximativ o lună, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj declara că la începutul lunii aprilie va fi deschisă prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Termenul de deschidere a expirat de două săptămâni, iar acum aflăm de la vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan că nu există nici măcar autorizația de mediu, fără care centrul ecologic de deșeuri nu poate fi pus în funcțiune.

„Agenția pentru Protecția Mediului a solicitat modificări și completări de la Consiliul Județean Cluj. Documentele și completările solicitate sunt în lucru. De asemenea, am depus documentele referitoare la autorizația de gestionare a apei, dosarul de autorizare este de asemenea înregistrat la Direcția de Apă Someș - Tisa. De asemenea, vom încerca să anexăm procesul final de predare-primire odată ce contractantul a finalizat lucrările”, a declarat Vakar Istvan, într-un interviu pentru transindex.ro

Vicepreședintele Consiliului Județean nu poate estima niciun termen de depunere a documentelor pentru completarea dosarului în vederea obținerii autorizației de mediu.

„Nu trebuie să plasăm o nouă cerere de autorizare, ci să completăm documentația deja înregistrată. Nu știm când se va întâmpla acest lucru, întrucât nu există o predare finală. Dorim să se întâmple acest lucru în cel mai scurt timp, pentru că vrem să pornim cât mai curând centrul de gestionare a deșeurilor”, a precizat Vakar Istvan.

În cadrul aceluiași interviu, vicepreședintele forului județean a afirmat că nici nu este sigur 100% că va primi avizul de mediu din moment ce documentația a fost returnată o dată pentru a fi refăcută. Este posibil să se întâmple și a doua oară acest lucru.

Lucrările la CMID au început în 2012 și aveau termen de finalizare anul 2013. Alunecările de teren repetate, rezilierea contractelor cu constructorii și lucrările suplimentare au făcut ca la opt ani distanță de la deschiderea șantierului, Cluj-Napoca să nu aibă rampă de deșeuri ecologică și să depoziteze gunoiul în alte orașe.

Anul trecut, conducerea Consiliului Județean a venit cu promisiunea că în toamna lui 2019 va fi dată în folosință prima celulă a CMID. A trecut toamna, a trecut și iarna și depozitul ecologic tot nu este funcțional. În decembrie 2019, Alin Tișe declara că este doar o chestiune de zile până când prima celulă va fi dată în folosință pentru că era nevoie doar de avizul de mediu.

(traducerea interviului cu Vakar Istvan, vicepreşedinte din partea UDMR al CJ Cluj, din limba maghiară a fost realizată de către colegul nostru Emil KOVACS)

Adauga comentariu