Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, gata în septembrie sau la final de an? Povestea unui proiect eșuat VIDEO

FUNCȚIONAL ÎN SEPTEMBRIE SAU LA FINALUL ANULUI? Tema prelucrării deșeurilor a devenit una banală și stârnește prea puțin interesul cetățenilor, iar una dintre cauze constă în bagatelizarea voită a acestui proiect de către administrația județeană clujeană ce se angajase încă din anul 2011 să realizeze un centru de prelucrare a gunoaielor. Adeseori, pe parcursul a 8 ani de zile, promisiunile au luat locul speranțelor președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, iar nădejdea că județul Cluj va fi pregătit să-și macine singur gunoaiele a fost înlocuită de termenii noi de execuție înaintați de autorități.

Prin urmare, întrebarea este cât se poate de simplă:

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va fi gata în septembrie sau la finalul anului?

Răspunsul, în ambele cazuri, este unul negativ:

centrul de prelucrare a deșeurilor, în integralitatea sa, va deveni funcțional către anul 2023-2024.

Promisiunile și speranțele lui Alin Tișe vizau luna septembrie 2019 (astăzi suntem în data de 17.09.2019), când prima celulă de prelucrare a gunoaielor va deveni funcțională.

Mai mult chiar, conform asigurărilor aceluiași Alin Tișe, rampa de la Pata Rât - unde discutăm de un depozit neconform de deșeuri, ce a depășit orice limite de depozitare și orice termen legal, pentru care România și Clujul sunt monitorizate de Comisia Europeană – urma să fie închisă, cel târziu, în luna August 2019.

Vara a trecut, Munetele de Gunoi a rămas.

Dar nu trebuie să ne credeți pe noi, pe cuvânt...

Să-l ascultăm pe Alin Tișe, invitat la același radio local, în 13 februarie 2019:

„- Nu doar că așteaptă oamenii, ci suntem obligați să terminăm în septembrie acest proiect, să dăm în folosință, prima celulă de depozitare”.

„- Exact. Dacă doriți să discutăm și despre asta, v-aș spune că ÎN ACEST AN vom închide și rampa de la Pata Rât, iar cu aceasta noi vom ieși, practic, din monitorizarea pe infringement.

Singura rampă care mai e monitorizată, pentru că cea de la Huedin și de la Gherla sunt închise. În momentul de față doar pe rampa de la Pata Rât mai suntem monitorizați.

RAMPA DE LA PATA RÂT SE VA ÎNCHIDE ÎN ACEST AN. Suntem în graficul de închidere și eu sper că, undeva, cel mai trâziu, înspre LUNA AUGUST SĂ AVEM ÎNCHISĂ ACEASTĂ RAMPĂ. Și cu asta, practic, am închis... și Clujul va ieși de pe lista de monitorizare pe infringement.

CU PRIVIRE LA CENTRUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR, TREBUIE SĂ-L FINALIZĂM, PRIMA CELULĂ, PRACTIC, TREBUIE SĂ O FINALIZĂM PÂNĂ ÎN LUNA SEPTEMBRIE”, a declarat Alin Tișe, în calitate de invitat la un post local de radio în 13 februarie 2019.

După cum știți, rampa de gunoi de la Pata Rât este tot acolo, tot neconformă, departe de a fi închisă.

Despre CMID și prima celulă, care trebuia să devină funcțională din această lună, ei bine, și aici termenul a fost amânat:

acum, Alin Tișe speră să deschidă prima celulă de prelucrare a deșeurilor la finalul acestui an.

Ultima dumă lansată de Alin Tișe în spațiul virtual constă în realizarea... nu, nu a CMID-ului, ci a unui video din care clujenii pot afla că acest proiect este aproape gata, dar încă neterminat.

Aproape de a deveni funcțional, dar încă în șantier.

Aproape gata pentru reclama electorală, chiar dacă nu funcționează încă.

Și nici nu va funcționa în curând.

Despre peripeția video a administrației județene puteți găsi mai multe detalii aici:

Tișe își dă filme cu CMID-ul. Vezi bucuria tristă a clujenilor și mesajele de-ncurajare

Da, proiectul a fost refazat, astfel încât termenul de finalizare în integralitate a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor a fost împins către anul 2023.

TREBUIE SĂ CITEȘTI ȘI: Când va fi pregătit județul Cluj să-și prelucreze deșeurile? TIȘE: Nu suntem în întârziere. Conform refazării acestui proiect, avem termen anul 2023

În schimb, am fost uimiți de nonșalanța cu care termenii de finalizare sunt plasați într-un viitor tot mai incert, mai îndepărtat, într-un viitor necunoscut chiar pentru administrația județeană.

Ultima promisiune făcută de Alin Tișe și publicată de presa locală ne lasă să înțelegem clar și precis că prima celulă va deveni operațională NU ÎN SEPTEMBRIE, CI LA FINALUL ACESTUI AN.

„Chiar dacă se fac speculații negative, în mod cert până la finalul anului dăm în folosință prima celulă de depozitare, ceea ce presupune că vom eficientiza și costurile privind gestionarea deșeurilor”, a declarat recent Alin Tișe, citat de actualdecluj.

Ziar de Cluj vă spunea și DE CE prima celulă nu poate fi gata în septembrie:

întrucât noul constructor al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor este chiar Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, din subordinea administrației Boc.

DETALII IMPORTANTE GĂSEȘTI AICI:

EXCLUSIV Emil Boc îi salvează pielea lui Alin TIȘE. Licitație ASCUNSĂ de 10 milioane de euro pentru CMID. Ghiciți cine a câștigat?

RADP a intrat pe felie contra unui contract gros: 10 MILIOANE DE EURO, printr-o licitație făcută sub masă.

Ei, dacă tot RADP ne salvează de deșeuri, aceeași entitate ce are o rampă neconformă la Pata Rât, atunci lucrurile devin clare.

Mai clar de atât nici că se poate.

Când vor fi gata lucrările la noul centru sau când va fi închisă rampa de la Pata Rât nu mai știe nimeni, nici măcar Ion Pantelimon, directorul din totdeauna al acestei structuri.

în imagine: Ion Pantelimon director RADP Cluj

CITEȘTE ȘIDomeniul Public, pe mâna bogătanilor: directori cu salarii colosale și case câștigate la licitație

 

 

featured image: alin tișe arată spre noul termen de finalizare a CMID-ului - spre finalul anului.

sursa captură: alintise/paginapersonalădefacebook

Adauga comentariu