Centrul de Interes s-a închis. Szakats Istvan: ”Scena independentă de artă se dezintegrează la Cluj”

În 8 noiembrie scriam despre sechestrul judiciar de la Centrul de Interes. De altfel, Ziar de Cluj a tot avertizat avertizat că acolo e vorba despre o ţeapă pseudoculturală pe bani publici, cu știința funăriei lui Boc.

Ei bine, azi Gazeta de Cluj anunță că Centrul de Interes a fost închis complet. Că zbaterea pseudoculturală pe bani publici s-a terminat.

Conform sursei citate, SC Tiparnița Prodexim, proprietarul clădirii, a pus lacăt pe toate atelierele artiștilor de la Centrul de Interes.

”La mijlocul săptămânii a început evacuarea spațiilor de ateliere de la Centrul de Interes, inclusiv spațiul Intact al lui Florian Stefan. El a venit cu întârziere de o oră și a făcut circ în fața executorilor. Nu a vrut să semneze procesul verbal până când noi (proprietarul, colegul meu și cu mine) ,“infractorii”, nu plecăm. Deși noi eram răspunzători cu predarea spațiilor către proprietar. Studenții lui cărau. În cele din urmă nu a avut ce face. El spunea că a avut o înțelegere verbală cu proprietarul să mai țină spațiul, era o minciună”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, unul dintre artiștii de la Centrul de Interes.

Un punct de vedere interesant asupra acestui subiect îl are activistul clujean Szakats Istvan, căruia cei care au făcut Centrul de Interes, i-au țepuit brand-ul Fabrica de Pensule, cu complicitatea funăriei lui Boc - de i-au trebuit doi ani prin instanțele europene să și-l recupereze.

”Na bun. Centrul de Interes s-a închis.

În sensul în care s-a mai închis (încă) un spațiu expozițional de artă contemporană, e o veste proastă.

În sensul în care se mai gată din cacealmaua autoumilitoare a scenei artistice în relație cu banii și politica, o poveste întrețesută de furturi și procese, e o veste bună.

Nu sunt neutru. Scriu acest text ca unul dintre cei de la Fabrica de Pensule - al cărui brand a fost furat, cu știința complice a celor de la Primăria Cluj-Napoca, de către fondatori ai Centrului de Interes. Că am recuperat brandul după 2 ani de procese europene, e o treabă. Că Fabrica de Pensule da, e încă în picioare (e lângă Napoli Zentrale), e o altă treabă. Da, ieeeei, acum aș putea să jubilez. Dar mai degrabă sunt trist.

Scena independentă de artă se dezintegrează la Cluj.

Nu din cauza că cei de la Centrul de Interes s-au pus pe furat brand și între ei (aceleași persoane, Florin Ștefan și Berszán Zsolt, au reiterat fix hat-trickul pe care l-au încercat cu Fabrica) și acum sunt la procese cu ceilalți. Astea-s fleacuri.

Ci din cauza că scena și-a pierdut și câtă capacitate i-a mai rămas, de-a se coaliza. Coaliza, pentru sau impotriva cui? E așa.

Arta (cea angajată social) are un rol de critică socială și de dezvoltare de modele sociale alternative. Această a fost funcția pe care Fabrica de Pensule a demonstrat-o. Această funcție a fost cea urâtă cu ardoare de putere. Din cauza asta, după crearea Centrului de Interes prin split-ul Fabricii - care în opinia mea a fost la fond unul ideologic, un înalt reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca a declarat: "ce bine că acum e clar ce finanțăm. Îi Centrul cu arta contemporană, și îi avem pe ceilalți, cu cealaltă artă".

Ei, acum asta s-a dus. Dar sectorul cultural independent nu se va mai ridica odată la Cluj. Câtă capacitate ar mai avea, este ținută în comă indusă de antreprenorizare și control politic.

Așa că condoleanțe, Centru de Interes. Condoleanțe, zeci de artiști, dintre care mulți prieteni de-ai mei care mai supraviețuiați acolo, cât de cât. E timpul de o nouă regrupare. Dar de fapt, ce regrupare. De fapt, o nouă sub-atomizare. Untolzii să vă și ne cânte prohodul.” - a scris Szakats Istvan pe pagina sa de Facebook.

PS: Cu titlul de bârfă am aflat că cei de la Centrul de Interes, după ce s-au trezit cu lacăt pe ușă și apă închisă și curentul tăiat, Florin Ștefan și gașca și-au tras ”sârmă” de pe la alte etaje, prin geamuri șamd. Se căcau într-o budă de servici pe care au găsit-o neferecată și se prefăceau că fac ”Mare Expoziție de Artă la nivel European”.

Noi n-am uitat capacitatea ăstora de a da comunicate de presă la limita adevărului atunci când sunt prinși cu chiloții în vine. Noi știam că fură curent declarativ, dar dacă aflăm că e adevărată și această bârfă? Promitem să aflăm.

Adauga comentariu