Centrul Cultural Clujean prinde tupeu chiar dacă a ratat titlul de Capitală Culturală Europeană: cere alte 2 milioane de lei de la Primărie

Fosta Asociație Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, rămasă fără titlu s-a reorientat astfel încât să primească în continuare sume importante de bani de la bugetul local. Astfel, aceasta și-a schimbat numele, devenind Centrul Cultural Clujean, dar nu și năravul. An de an primește printre cei mai mulți bani din sumele alocate de Primărie pentru ONG-uri.

După ce a văzut că în anii trecuți Primăria a fost foarte darnică, reprezentanții Centrului Cultural Clujean au pulsat în acest an solicitând 2.000.000 de lei pentru proiectul ”Cultura Inspiră”. Alocările pentru Centrul Cultural au crescut de la an la an. Astfel, în 2018 alocarea a fost de 500.000 de de lei, iar în 2019 au primit 1.160.000 de lei, în două tranșe: 900.000 de lei în primăvară și 260.000 de lei în toamnă. Banii primiți în toamnă urmau să fie folosiți pentru proiectul denumit „Cultura Schimbării”, pentru o transformare radicală în plan cultural. Noi nu am prea văzut rezultate vizibile ale acestei schimbări, dar probabil au fost, deoarece în acest an, proiectul lor are o cu totul altă denumire, ceea ce înseamnă că ceea ce și-au propus prin proiectul precedent a fost atins. De altfel, cea mai mare parte a proiectelor nu au avut rezultate notabile, deoarece au avut ca scop, educație culturală, colaborare interdiciplinară, crearea de locuri de muncă în sectorul cutural. Mai mult lucruri abstracte, proiectele concrete precum Parcul Etnografiei Intergalcatice și Academia Schimbării fie nu s-au materializat, fie nu au fost suficient promovate.

Citește și:

Dedicație pentru fantoma Cluj Capitală Culturală Europeană: jumătate de MILION de lei, din banii clujenilor, pentru „povești cu pești”?

Practic singurii care au solicitat mai mulți bani sunt doar organizatorii TIFF, 2,2 milioane de lei, de altfel principalii abonați la banii alocați ”ONG-urilor”. De altfel, an de an acesta este festivalul care primește cele mai mari alocări de la Consiliul Local, anul trecut primind 1,4 milioane de lei.

Acum doi ani, Curtea de Conturi a menționat că aceste finanțări alocate de către Primăria Cluj-Napoca Festivalului TIFF este nelegală deoarece obțin profit din vânzarea de bilete. Desigur că Boc nu este de acord cu acest verdict, considerând că tot ce face el este în litera legii.

Un alt ONG aflat an de an pe lista municipalității și care în acest an solicitat mai mulți bani, apărând cu un proiect nou este și Asociația Hara. Astfel, Hara a solicitat 1.062,863 pentru trei proiecte, 440,000.00 pentru Cluj Symphony Experience editia a patra, 450,000 pentru 100 pentru România ediția a II-a și 172,863 lei pentru Cluj Music Creators. Toate acestea sunt evenimente care au un impact relati scăzut, ceea ce nu justifică sumele de bani cerute și alocate de Primărie.

Citește și:

Hara, creatorii penibilului “hit” “Ne vedem la Cluj”, cer 2,2 milioane lei de la Primărie ca să facă un festival la fel de penibil

În topul sumelor solicitate se regăsește și Asociația Culturală „Opera 2 You”. Aceștia cer 1.000.000 de lei pentru organizarea Opera Aperta 2020, o serie de spectacole de operă organizate în aer liber.

Urmează apoi în topul solicitărilor:

Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj – 715.000

Federația Centrul de Interes – 700.000

Asociația Playfield evenimentul Sports for All – 612.000

Federația Fabrica de Pensule – 585.000

Asociația „Grupul Pont/Pont Csoport/Pont Group” evenimentul Com'On Cluj-Napoca '20 – 495.000

ESUA-Asociația Culturală Româno-Germană, Festivalul Stradal WonderPuck, ediția a IV-a – 490.000

328 de ONG-uri au solicitat pentru proiectele lor culturale nu mai puțin de 39.837.653 lei. Bugetul alocat de municipalitate este de doar 12,6 milioane de lei. La fel ca în fiecare an, multe dintre solicitări vor fi respinse, dar cu siguranță nu va fi cazul celor abonați an de an la acești bani, precum TIFF sau Centrul Cultural Clujean.


 

Adauga comentariu