Centrul capitalei Ardealului, de închiriat. Așteptăm provincia

Mulți dintre turiștii care ajung pentru prima oară în Cluj își încep periplul clujean cu un selfie în Piața Unirii, în fața statuii lui Matei Corvin. De aici, intră în Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, după care încearcă să descopere cât mai multe din frumusețile orașului. Din păcate, una dintre imaginile care li se întipărește rapid în minte este o vitrină prăfuită, cu un bilețel pe care scrie ”DE ÎNCHIRIAT”. 

Inadmisibilă într-un oraș care se pretinde a fi unul de cinci stele, această situație durează nu de azi, de ieri. Câteva din aceste spații de închiriat au fost puse la dispoziție în ultima perioadă, dar altele stau așa de ani de zile. Unele au fost acoperite cu fotografii imense ale Clujului, luate parcă din cărțí cu povești, pe altele apar afișe cu diferite spectacole, care sunt date jos mai devreme sau mai târziu de angajații salubrității, lăsând în urmă dâre de jeg. Toate creează o senzație de abandon, nelalocul ei într-un oraș modern și departe de declarațiile sforăitoare ale administrației locale. Sigur, suntem convinși că există explicații amănunțite și extrem de competente din partea autorităților în cazul fiecăruia din aceste spații, dar turistul care a fost la Cluj și se întoarce la el acasă, fie că această casă este în România sau în altă țară, rămâne pe retină cu imagini amestecate, cu un mozaic de clădiri elegante pătate de spații murdare, de neîntâlnit în orașele cu pretenții. Iar în următorul concediu va alege o altă destinație. 

40. Acesta este numărul spațiilor neocupate în centrul Clujului, în acest moment. Chiar 41, dacă punem la socoteală hotelul Continental, o ”rană” deschisă a centrului de cel puțin 10 ani. Și este vorba doar de Piața Unirii și de patru străzi care converg spre aceasta. Pe unele dintre aceste spații este lipită o foaie de hârtie format A4, pe care sunt scrise cuvintele ”DE ÎNCHIRIAT” și un număr de telefon. Pe altele nu apare nimic, iar prin vitrinele jegoase se întrezărește podeaua acoperită de praf și pereții înnegriți. 

Iar problema nu se pune doar în termeni de imagine. Cei care vizitează centrul își pun serioase întrebări privind miracolul economic clujean, din moment ce nici măcar aici nu poate fi păstrată o aparență de normalitate. Chiria pentru un metru pătrat în această zonă a scăzut de la 50 de euro la 30, iar proprietarii preferă să țină la acest preț, în loc să obțină un câștig mai mic, însă pe termen lung. În plus, reglementările legislative nu aduc mai nimic în sprijinul potențialilor investitori. Și toate acestea duc la o cu totul altă reprezentare a urbei care se visează capitala Ardealului.

Iată mai jos cele 40+1 de spații cu care ”se mândrește” centrul orașului. 

Hotel Continental, fost New York, construit în 1894. Are tendințe sinucigașe, de dezmembrare, imediat după ce trece cu greu în mileniul trei. Lucrările de consolidare încep în martie 2018, cu termen de finalizare în trei ani. Fix. De urmărit.

 

PIAȚA UNIRII

Lângă Banca Națională a României. Vecini prea serioși?

 

Înainte de ”coloane”. Acoperit cu o poză faină. Și atât.

 

Aici a fost cândva o bancă. Populară? Nu prea...

 

Lângă Consulatul maghiar. Istenem!

 

Nici Praga nu mai e ce-a fost odată..

 

Janis. O, tempora... Noroc că vine Bosquito! În 23 septembrie. 2017.

 

Urmare a scandalului Dieselgate, probabil.

 

La început au fost două galerii de artă, apoi una, care nici ea nu s-a simțit prea bine, așa că a plecat puțin

 

REGELE FERDINAND

”Gemeni” abandonați vizavi de Poșta Română.

 

Lângă Muzeul de Farmacie. Bun de muzeu.

 

Lângă covrigii cei mai buni din centru (părerea mea!); probabil n-a rezistat concurenței.

 

Lângă spațiul de închiriat de lângă covrigii cei mai buni din centru (tot părerea mea!).

 

La doi pași de Central. Cine închiriază tot blocul primește un cadou de Paști. A, au trecut deja?

 

Bulinuțe drăguțe la semafor. Dacă te oprești în fața lor, poți să treci mai ușor strada.

 

Închiriezi două și primești unul. Sau cum suna reclama?

 

Un univers după gratii. De vreo cinci ani. Fără posibilitate de grațiere.

 

Reclamă la amantă. Păi, se poate? Unde e morala?

 

Aici a dat colțul cea mai tare cofetărie din Cluj pe vremea Prematur Împușcatului. Atenție, vi se pregătește ceva!

 

MEMORANDUMULUI

Casă de amanet. Ca să fie clar, s-a mutat din stația CTP.

 

Pe dinafară se vopsește gardul, înăuntru-i... Nu e nimic, nu vă fie frică!

 

Fashion club cu gunoaiele aferente de Paști. C-așa-i clujeanul!

 

NAPOCA

Aproape de Piața Lucian Blaga. Pe când ”les friandises”? Sau bunăciunile, în argou?

 

În celălalt capăt al străzii. Foarte cochet, dar de-a dreptul pustiu.

 

Actual outlet, viitor... nu se știe ce.

 

Termopane, termopane...

 

Greu de intrat. Chiar și pe ușa garajului. ”Sigilată”, altfel...

 

Rebeca s-a dus cu tot cu poșete și icoane.

 

Turcu de lângă Baracca. Plecat în concediu de odihnă; va avea mult de lucru la întoarcere.

 

EROILOR

Altă casă de amanet, care s-a mutat probabil tot din cauza covrigilor din vecini. 

 

Esteticile pustiului. Cu fotografiile aferente.

 

Din vremurile în care papirusul era la modă. Eventual la doi-trei ani după.

 

Altă mască a unui Cluj idilic.

 

Trilogie în roșu, alb, albastru. Și ceva maro.

 

Restaurant bun, cândva. Apoi, magazin alimentar. Apoi, nimic.

 

Ultimii chiriași ai blocului nu prea au fost ușă de biserică. Nicio legătură cu ”Schimbarea la față” de peste drum.

 

Alt restaurant care nu a mers. Amplasarea pe artera pietonală e de vină, în mod sigur.

 

Natură moartă cu hârtiuțe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Păunel coadă de...

11.04.2018 15:32

O să le fac plângere penală la foștii chiriași!Să moară mama mo!

Adela.

11.04.2018 17:37

In curind in locatia fostei Galerii de artă se v a deschide un bistro cafe-bar ,arată asa datorită renovării ,modernizării și aducerii la un standar de PIETONALĂ ,noroc cu patronul si administatorul spatiului cărora CHIAR LE PASĂ .

Madalina

11.04.2018 20:26

Este util ca ati adus aceasta poveste in prim plan.Despre 40 de spatii nu stiu nimic. Desi probabil fiecare poate spune o poveste, cu siguranta trista. Despre cel in care trebuia sa deschida Friandise acum 5 luni....din pacate stiu prea multe: conditii insalubre care au necesitat imvestitii foarte mari. Apoi niste hartii, oficiale, din alea care ies una la o luna si care necesita urmatoarele ingrediente: umilinte, datorii, multe, dar multe drumuri la primarie, dar si la celelalte institutii, mai multa umilire...in final disperare. Dar poate, chiar inainte sa piara si ultima farama de speranta....a venit si ultima aprobare. Adica da, in curand Friandise. Deci?

Pavl

12.04.2018 10:09

Pai normal, daca nu exista o politica locala in aceasta privinta. Este si rezultatul deschiderii celor 2 mall-uri la marginea orasului. Acestea concentreaza cumparatorii si lasa centrul prada second-hand-urilor si sediilor de banci. Ar trebui clar interzise second-hand-urile, pietonalizat rapid Iuliu Maniu, de exemplu, si de stimulat cumva stabilirea unor comercianti majori in centru, cum ar fi Zara, H&M sau altii care, la randul lor, sa provoace stabilirea altor comercianti si revitalizarea centrului.

Nicolae Pop

12.04.2018 10:47

. e oglinda reala a realizarilor tov Boc in orasul de '' cinci stele'' va multumesc! pentru material si fotografile pe care nu are cum sa le ignore tovarasul, dar din pacate nu se uita, nu citeste presa dvs, la fel ca tov, iohanis . Astept sa citesc  si sa vad alte "realizari"ale tov, boc.

Raul

12.04.2018 15:49
Parerea mea ca ar fi util un studiu/investigatie care sa vizeze cauza abandonarii a cladirilor din centru. S-ar putea sa aduca la lumina niste lucruri interesante in ceea ce priveste functionarea administratiei locale, relatia intre ea si cetatean, etc.

Geta

13.04.2018 15:27

Abandonul cladirilor istorice este o boala in Romania care impresioneaza numai pe oamenii de bun simt,,,pacat ca cei care au forta decizionala nu au nici o reactie!

Adauga comentariu