In vizor

Centrele de informare turistica bat pasul pe loc

In ultimii ani a fost la moda in randul comunelor accesarea de fonduri europene pentru infiintarea de centre de informare turistica. In Cluj chiar si cea mai neinteresanta comuna, fara obiective turistice deosebite si-a facut centru pentru turisti. Numai ca niciun centru nu este inca functional, ba din cauza birocratiei intre comuna, guvern si UE, ba din cauza legislatiei, care nu a permis angajarea personalului necesar pentru functionarea noilor centre.

Spre exemplu in comuna Tureni abia in urma cu o saptamana s-au putut face angajarile pentru centrul de informare turistica, investitie de 525.000 de lei. Contractul de finantare a fost semnat inca in 2009, dar proiectul nici acum nu este finalizat: cei doi angajati mai trebui sa faca un curs de trei luni de ghid turistic.

“De un an si jumatate am tot facut demersuri pentru deblocarea celor doua posturi. Termenul de predarea, conform proiectului era luna februarie, dar am cerut o prelungire pana in iunie. Speram ca pana atunci sa fie totul gata, sa putem pune in functiune centrul. Angajatii trebuie sa faca un curs de trei luni pentru calificarea in meseria de ghid turistic, chiar daca unul dintre ei a terminat Facultatea de Turism”, a subliniat Elena Manaila, primarul comunei Tureni.

In cazul centrului din Negreni, intarzierile au fost cauzate de birocratie. Proiectul nu este nici acum functional, chiar daca in vara anului trecut era printre cele mai avansate.

“De un an suntem tot in acelasi stadiu. Problema cu proiectele astea europene este birocratia. Au tot fost blocaje, nu am putut demara achizitiile, acum avem aparatura si tot, speram ca din vara sa ii dam drumul”, a declarat pentru Ziar de Cluj viceprimarul Vlad Nistor. Investitia in Centrul din Negreni s-a ridicat la peste 470.000 de lei.

Ceva mai bine sta comuna Cornesti, primarul spune ca finalizarea proiectului va avea loc saptamana viitoare.

“Trebuie sa vina comisia sa vada, sa predam proiectul. Cred ca saptamana viitoare ii dam drumul. Avem angajatii pregatiti, intre timp se lucreaza la site si la pliante, nu stam degeaba. Am mai construit si o pensiune cu trei camere pentru cazarea turistilor, suntem prima primarie care are pensiune. Avand un buget foarte mic suntem nevoiti sa gasim solutii pentru suplimentarea lui. Saracia te obliga sa gasesti solutii”, a subliniat primarul Dorel Julean.

Cu o finantare de aproape 300.000 de euro,  fostul camin cultural din satul Lujerdiu, cea mai mare localitate a comunei, a fost transformat intr-un centru modern de informare si promovare turistica. Edilul spune ca printre cele mai importante obiective se numara Biserica Ortodoxa din Lujerdiu, ctitorita chiar de Mihai Viteazu si Monumentul ridicat in cinstea Taranilor Rasculati de la Bobalna, din localitatea Igritia.

Foto: primariacornesti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *