Afacerea zilei

Cemacon incheie primul semestru din 2015 cu profit net de 2,5 milioane euro

La trei luni de la Incheierea procesului de restructurare financiara, producatorul de blocuri ceramice Cemacon raporteaza profit net de peste 11,6 milioane de lei pe primul semestru al anului 2015. Compania a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere cu 23% a cifrei de afaceri fata de perioada similara a anului trecut, pana la valoarea de 36 milioane lei, devansand dinamica pietei. 

Fata de finalul lunii iunie 2011, anul de inceput al procesului de restructurare de business, compania are o crestere cu 240% a cifrei de afaceri.

“Primul semestru din 2015 a fost, pot spune, cea mai buna perioada de pana acum pentru Cemacon: am incheiat un amplu proces de restructurare financiara, am redeschis linia de productie de la Zalau si am reusit sa generam o crestere a cererii de produse Evoceramic intr-o piata cu supracapacitate cum este cea din Transilvania. In 2010 Cemacon era o companie aflata la un pas de insolventa, care acum a ajuns sa ocupe locul secund pe piata nationala de blocuri ceramice”, declara Liviu Stoleru, director general si presedinte al Consiliului de Administratie Cemacon. 

Cererea creascuta pentru gama Evoceramic duce la extinderea capacitatii de productie. Dupa deschiderea liniei de la Zalau, necesara pentru a face fata cererii crescute pentru produsele Evoceramic, Cemacon opereza acum cu doua capacitati de productie, ce au un grad de utilizare de peste 90%, ceea ce a adus o crestere cu 33% a volumelor produse in prima jumatate a anului 2015. In acelasi interval, compania a vandut cu 38% mai mult, in termeni de venituri nete din vanzarea de caramida, decat In perioada similara a anului trecut.

”Odata incheiat procesul de restructurare financiara, in primul trimestru al anului 2015, ne-am setat ca obiectiv obtinerea de profit net. Rezultatele financiare raportate le jumatatea anului confirma atingerea tintei Cemacon, astfel, In a doua jumatate a anului ne vom concentra pe valorificarea portofoliului actual, printr-o vanzare cat mai eficienta, precum si pe noile produse pe care le vom alatura gamei Evoceramic care ne vor permite sa ne continuam dezvoltarea si sa ne atingem tintele de crestere de aproximativ 35% pentru anul 2015”, a adaugat el. 

Ultimele etape ale procesului de restructurare financiara au fost incheiate. Semnarea noilor contracte de credit In luna martie si conversia in actiuni a unei datorii de 58 milioane lei au reprezentat finalizarea restructurarii datoriilor Cemacon, proces complex in urma caruia datoriile bancare ale companiei au fost diminuate de la peste 33 milioane euro la 13 milioane, esalonate pentru o perioada de 9 ani. Restructurarea a vizat echilibrarea bilantiera a Cemacon prin trecerea de la un dezechilibru financiar puternic la o datorie sustenabila. In anul 2011, cand a fost demarat procesul de negociere pentru restructurarea datoriilor, Cemacon avea o datorie catre banca de peste 26 milioane euro si o cifra de afaceri de 5 milioane euro. In 2015 datoria catre banca a fost restructurata la 13 milioane euro, iar cifra de afaceri a companiei pentru anul 2014 a fost de peste 13,5 milioane euro.

Ca ultima componenta a restructurarii agreate cu banca finantatoare, In luna iulie 2015 s-a incheiat operatiunea de majorare de capital desfasurata Intre 29 mai si 10 iulie 2015. In etapa I a ofertei publice, actiunile au fost oferite spre subscriere tuturor actionarilor societatii la un pret de de 1,5 lei lei/actiune si s-a realizat subscrierea a 100 de actiuni. In etapa a II a, actiunile au fost oferite spre subscriere investitorilor la un pret de subscriere de 1,8249 lei/actiune, subscrierea putandu-se face inclusiv prin conversie de creanta. Valoarea totala subscrisa in oferta este de 58.030.263,7185 lei, dintre care 3.179.916,5 lei ca parte a capitalului social, iar diferenta de 54.850.347,2185 lei ca prima de capital.

Compania si-a propus cresterea cifrei de afaceri cu 35% la finalul anului.

In contextul echilibrarii financiare, a atingerii tintelor de profit net la jumatatea anului si a cresterii capacitatii de productie datorata cererii crescute pentru gama Evoceramic, Cemacon isi propune pentru a doua jumatate a anului: cresterea cifrei de afaceri la finalul anului cu peste 35% fata de anul anterior, un nivel al profitului operational de peste 17%, obtinerea de profit net la sfarsitul anului, precum si atingerea unei cote de piata nationala de 18%.

Cemacon SA este al doilea mare producator de sisteme de zidarii ceramice din Romania si unul dintre liderii pietei din Transilvania. Compania opereaza cea mai moderna si mai mare capacitate de productie din Romania cu produse de calitate premium obtinute la costuri de productie foarte competitive.

Cemacon SA este companie listata la Bursa de Valori Bucuresti si detinuta, preponderent, de actionari institutionali, fonduri de investitii romanesti si straine; managementul companiei este unul profesionist, independent si cu puternica expertiza de sector. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *